Ταμπάσκο (πολιτεία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 17°58′N 92°35′W / 17.967°N 92.583°W / 17.967; -92.583

Η θέση της πολιτείας στο Μεξικό

Το Ταμπάσκο (ισπανικά: Tabasco, επίσημα Estado Libre y Soberano de Tabasco) είναι μία από τις 31 πολιτείες του Μεξικού. Η πολιτεία χωρίζεται σε 17 δήμους. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι η Βιγιαερμόσα. Η πολιτεία σύμφωνα με την απογραφή του 2010 έχει 2.238.603 κατοίκους (20η πολυπληθέστερη).

Το Ταμπάσκο έχει έκταση 24.738 χλμ² (24η μεγαλύτερη). Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Μεξικό. Συνορρεύει στα βόρεια με το Καμπέτσε, στα νότια με την Τσιάπας και στα δυτικά με τη Βερακρούς. Στα ανατολικά συνορρεύει με τη Γουατεμάλα και στα βορειοδυτικά βρέχεται από το κόλπο του Μεξικού. Δέχεται μεγάλα ύψη βροχής και γι αυτό το λόγο μεγάλο τμήμα της πολιτείας είναι καλυμμένο με τροπικά δάση. Λόγω του χαμηλού υψομέτρου της και των άφθονων βροχοπτώσεων, το Ταμπάσκο κινδυνεύει από μεγάλης κλίμακας πλημμύρες. Η τελευταία έλαβε χώρα το 2007, όταν το 80% της πολιτείας καλύφθηκε από νερό.

Στη πολιτεία βρίσκεται η Λα Βέντα, ο κυρίος αρχαιολογικός τόπος των Ολμέκων, οι οποίοι θεωρούνται οι πρώτοι από τους λαούς της Μεσοαμερικής. Κύρια βιομηχανία του Ταμπάσκο είναι η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πολιτεία έχει έντονο πρόβλημα φτώχειας. Το Ταμπάσκο θεωρείται η πατρίδα του κακάο.Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tabasco της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).