Βόρνεο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βόρνεο
Όρος Κινάμπαλου
Γεωγραφία
Τοποθεσία Νοτιοανατολική Ασία
Συντεταγμένες 1°N 114°E / 1°N 114°E / 1; 114Συντεταγμένες: 1°N 114°E / 1°N 114°E / 1; 114
Αρχιπέλαγος Μεγάλες Σούνδες
Έκταση 743.330 km2
Υψόμετρο 4.095 m
Υψηλότερη κορυφή Όρος Κινάμπαλου
Χώρα
Μπρουνέι Μπρουνέι
Επαρχίες Μπελάιτ
Μπρουνέι-Μουάρα
Τεμπουρόνγκ
Τουτόνγκ
Επαρχίες Δυτικό Καλιμαντάν
Κεντρικό Καλιμαντάν
Νότιο Καλιμαντάν
Ανατολικό Καλιμαντάν
Βόρειο Καλιμαντάν
Πολιτείες και ΟΕ Σαμπάχ
Σαραβάκ
Λαμπουάν
Δημογραφικά
Πληθυσμός 18.590.000 (απογραφής 2009)
Πυκνότητα 21,52 /km2

Η Βόρνεο (ινδ. Kalimantan, μαλ. Borneo) είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο. Βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας, στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το νησί ανήκει διοικητικά σε τρεις χώρες: στην Ινδονησία, στην Μαλαισία, και στο Μπρουνέι. Συγκεκριμένα το 73% της έκτασης του νησιού ανήκει στην Ινδονησία, το 26% στη Μαλαισία και το υπόλοιπο 1% της συνολικής έκτασης σχηματίζει το κράτος του Μπρουνέι. Το τοπωνύμιο του νησιού είναι Καλιμαντάν, αν και συχνά ως Καλιμαντάν αναφέρεται μόνο το τμήμα του νησιού που ανήκει στην Ινδονησία.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βόρνεο περιβάλλεται βόρεια από την θάλασσα της Νότιας Κίνας, βορειοανατολικά από τη Θάλασσα Σούλου, ανατολικά από τη Θάλασσα της Κελέβης και νότια από τη Θάλασσα της Ιάβας. Έχει έκταση 743.330 τ.χλμ. Δυτικά της νήσου βρίσκεται η Χερσόνησος της Μαλαισίας και η Σουμάτρα, νότια η Ιάβα, ανατολικά το Σουλαουέζι και βορειοανατολικά οι Φιλιππίνες.

Η υψηλότερη κορυφή του νησιού είναι στο Όρος Κινάμπαλου στη Σαμπάχ της Μαλαισίας, με υψόμετρο 4.095 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Το μεγαλύτερα ποτάμια είναι: το Καπούα με μήκος 1.143 χλμ., που εκβάλλει στα δυτικά και αποτελεί το μεγαλύτερο ποτάμι της Ινδονησίας, το Ρατζάνγκ με μήκος 562.5 χλμ. το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Μαλαισίας, και τα ποτάμια Μαχακάμ και Μπαρίτο.