Ύφαλος Ναβιδάδ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ανύψωση Ναβιδάδ)

Η Ανύψωση Ναβιδάδ (ισπανικά: Ανύψωση Χριστουγέννων) είναι μια περιοχή στον Ατλαντικό Ωκεανό βόρεια της Δομινικανής Δημοκρατίας και νοτιοδυτικά του Εδάφους Τερκς και Κέικος. Χωρίζεται από την Ασημένια Ανύψωση από το πλατύ Πέρασμα της Ανύψωσης Ναβιδάδ. Είναι μια ρηχή υποθαλάσσια περιοχή που αποτελείται από κοράλλια και άμμο που σχεδόν φτάνει την επιφάνεια του ωκεανού, αλλά είναι εντελώς βυθισμένη. Στην χαμηλή παλίρροια, μερικές μικρές τοποθεσίες φαίνονται να πλυμμηρίζουν στην επιφάνεια του νερού. Τα γενικά βάθη είναι λιγότερο από 36,6 μέτρα. Υπάρχει τουλάχιστον ένα γνωστό βάθος των 12,8 μέτρων που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του βόρειου άκρου της ανύψωσης. Δεν είναι κατάλληλη για κανενός είδους ναυσιπλοΐα, εκτός από μικρά σκάφη, που οι χειριστές τους πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Από τα πρώτα αποικιακά χρόνια, η Ανύψωση Ναβιδάδ έχει υπάρξει το θέατρο πολλών ναυαγίων.

Αυτή η περιοχή θεωρείται τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας. Μια απόφαση της κυβέρνησης της στις 5 Ιουλίου 1996, συμπεριέλαβε την περιοχή ως τμήμα του Καταφυγίου Θαλάσσιων Θηλαστικών της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Η Ανύψωση Ναβιδάδ έχει πλούτο κοραλλιών και είναι ασφαλές καταφύγιο για τα θαλάσσια θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένης της καμπούρας φάλαινας. Οι καμπούρες φάλαινες χρησιμοποιούν για πολύ καιρό την ανύψωση ως τόπο αναπαραγωγής και θηλασμού.

Για το λόγο αυτό, οι τουρίστες την επισκέπτονται για να δουν τις φάλαινες και άλλα θαλάσσια είδη. Την Ανύψωση επισκέπτονται και δύτες.

Μόλις στα βορειοδυτικά της είναι η Ασημένια Ανύψωση, επίσης υπό την δικαιοδοσία της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Η Ανύψωση Ναβιδάδ, η Ασημένια Ανύψωση, καθώς και η Ανύψωση Μουτσουάρ μακρύτερα στα βορειοδυτικά, θεωρούνται γεωγραφικά ως συνέχεια του Αρχιπελάγους των Μπαχάμας (ή Λουκάγιαν κατά το αυθεντικότερο).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]