Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Για τον φετινό διαγωνισμό δείτε Eurovision 2015
Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision
Eurovision Song Contest logo.svg
Είδος Διαγωνισμός τραγουδιού
Δημιουργός Μαρσέλ Μπεζενσόν
Αρ. διαγωνισμών 59 διαγωνισμοί
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Επίσημη ιστοσελίδα
Ιστοσελίδα παραγωγής

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision (αγγλικά: Eurovision Song Contest, γαλλικά: Concours Eurovision de la chanson, εφεξής Eurovision), είναι ετήσιος διαγωνισμός που διοργανώνεται ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (European Broadcasting Union – στο εξής θα αναφέρεται ως EBU), στον οποίο κάθε χώρα συμμετέχει με ένα τραγούδι που πρέπει να ερμηνευτεί ζωντανά στην τηλεόραση. Στη συνέχεια γίνεται ψηφοφορία από την οποία προκύπτει το δημοφιλέστερο τραγούδι. Κάθε χώρα συμμετέχει μέσω της κρατικής της τηλεόρασης (που αποτελεί μέλος της EBU) και αποστολή της είναι να επιλέξει το τραγούδι και τον ερμηνευτή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς. Εκτός αυτού, αποτελεί το δημοφιλέστερο διαγωνισμό του είδους του που διοργανώνεται ανά τον κόσμο: ο αριθμός των τηλεθεατών που τον παρακολουθούν ετησίως εκτιμάται μεταξύ 100 και 600 εκατομμυρίων. Ενδεικτικά, μεταδίδεται σε χώρες όπως: Αυστραλία, Καναδάς, Αίγυπτος, Ιορδανία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ αν και αυτές οι χώρες δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Στο διαγωνισμό συνήθως συμμετέχουν τραγούδια που εκπροσωπούν την ποπ μουσική. Εν τούτοις πολλές χώρες έχουν πειραματιστεί και με άλλα είδη μουσικής όπως η έθνικ, παραδοσιακές μουσικές από όλα τα μέρη του κόσμου, Λατινική αλλά και Ροκ, Ραπ και Χέβη Μέταλ (Heavy Metal).

Κατά τη διάρκεια των ετών ο διαγωνισμός έχει μεταμορφωθεί από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα σε έναν θεσμό γιγαντιαίων διαστάσεων. Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό και η λέξη «Eurovision» είναι αναγνωρίσιμη σε όλη την Ευρώπη.

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην δεκαετία του 1950 και ενώ η μεταπολεμική Ευρώπη ακόμα ανακατασκευαζόταν, η EBU (με έδρα την Ελβετία), συνέλαβε την ιδέα ενός διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού όπου θα συμμετείχαν χώρες σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα μεταδιδόταν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της EBU. Αυτή η ιδέα γεννήθηκε το 1955 σε μια συνεδρίαση στο Μονακό από τον Marcel Bezençon ένα Γάλλο που εργαζόταν στην EBU. O διαγωνισμός που προτάθηκε είχε σα βάση το διαγωνισμό τραγουδιού του Σαν Ρέμο (Ιταλία) και επίσης είχε την πρόκληση ενός τεχνολογικού πειράματος ζωντανής τηλεόρασης. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ φιλόδοξο σχέδιο να συμμετέχουν χώρες σε ένα ευρύ τηλεοπτικό δίκτυο. Δορυφορική τηλεόραση τότε δεν υπήρχε και το λεγόμενο "Δίκτυο της Eurovision" αποτελούταν από επίγειους αναμεταδότες.

Το όνομα "Eurovision" χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει την EBU το 1951 από το δημοσιογράφο George Campey.

O πρώτος διαγωνισμός διοργανώθηκε στην πόλη Λουγκάνο της Ελβετίας στις 24 Μαΐου 1956. Επτά χώρες συμμετείχαν, κάθε μία με δύο τραγούδια, σύνολο 14. Ήταν η μοναδική φορά που επιτράπηκε κάθε χώρα να στείλει πάνω από ένα τραγούδι. Από το 1957 και έπειτα και συμμετέχουσα εκπροσωπείται με ένα τραγούδι. Ο πρώτος διαγωνισμός κερδίθηκε από την διοργανώτρια Ελβετία.

Μορφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μορφή του διαγωνισμού έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των ετών, ωστόσο η κύρια μορφή του παραμένει η ίδια: Οι συμμετέχουσες χώρες εκπροσωπούνται από τραγούδια που πρέπει να ερμηνευτούν ζωντανά στο διαγωνισμό. Το πρόγραμμα μεταδίδεται ζωντανό και ταυτόχρονα από την EBU σε όλες τις συμμετέχουσες (και όχι μόνο) χώρες. Μια χώρα συμμετέχει εκπροσωπούμενη από τον τηλεοπτικό οργανισμό της που είναι μέλος της EBU. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος και αφού έχουν ερμηνευτεί όλα τα τραγούδια, υπάρχει η ψηφοφορία όπου η κάθε χώρα ψηφίζει τις υπόλοιπες και φυσικά δεν ψηφίζει το δικό της τραγούδι. Το τραγούδι που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους ανακηρύσσεται νικητής, ο συνθέτης και ο στιχουργός λαμβάνουν ένα βραβείο και η χώρα που εκπροσωπούν κερδίζει το δικαίωμα να διοργανώσει τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά (αν το επιθυμεί).

Η έναρξη του προγράμματος γίνεται από ένα (ή περισσότερους) παρουσιαστές να καλωσορίζουν τους θεατές στο διαγωνισμό, τόσο στην αγγλική όσο και στη γαλλική γλώσσα. Οι χώρες που φιλοξενούν τον διαγωνισμό βρίσκουν την ευκαιρία να διαφημίσουν την χώρα τους σε ένα μεγάλο διεθνή τηλεοπτικό κοινό με τα βίντεο που μεταδίδονται κατά την διάρκεια των τραγουδιών (γνωστά ως card postal – έχουν σαν σκοπό να δώσουν χρόνο για την προετοιμασία της σκηνής). Το τραγούδι το οποίο κερδίζει το διαγωνισμό, κλείνει στο τέλος της βραδιάς τη διοργάνωση.

Το μουσικό θέμα που πρέπει να μεταδίδεται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες πριν και μετά την λήξη του διαγωνισμού είναι το "Te Deum" του Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ (Marc-Antoine Charpentier).

Ο τελικός διοργανώνεται κάποιο Σάββατο της Άνοιξης και μεταδίδεται στις 20:00 ώρα GMT (δηλαδή 21:00 CET - Ώρα Κεντρικής Ευρώπης και 22:00 ΕΕΤ - Ώρα Ανατολικής Ευρώπης). Συνήθως επιλέγεται κάποιο Σάββατο του Μαΐου, αν και έχει διοργανωθεί και κατά τον Μάρτιο και κατά τον Απρίλιο. Από το 2004, λόγω του αυξημένου αριθμού των συμμετεχόντων, διοργανώνεται ημιτελικός την Πέμπτη πριν τον τελικό. Για τον ίδιο λόγο από το 2008 διοργανώνονται 2 ημιτελικοί ο πρώτος την Τρίτη πριν τον τελικό και ο δεύτερος την Πέμπτη.

Συμμετοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχή από το 1956:
  Συμμετοχή τουλάχιστον μία φορά
  Καμία συμμετοχή
  Προοριζόταν για συμμετοχή, αλλά αποχώρησε

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για συμμετοχή στα λεγόμενα Ενεργητικά Μέλη (Αctive members), σε αντίθεση με τα Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate Members) της EBU. Ενεργητικά μέλη είναι αυτά που τα όρια τους εμπίπτουν στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο, ή αλλιώς αυτά που είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η EBU έκανε μία εξαίρεση το 2015 στην Αυστραλία και της επέτρεψε την συμμετοχή γιατί αναμεταδίδει χρόνια τον διαγωνισμό και με την αφορμή της 60ης επετείου του διαγωνισμού.

Ο Ευρωπαϊκός τηλεοπτικός χώρος είναι η περιοχή που ορίζεται στα δυτικά από τα δυτικό όριο της περιοχής 1, στα ανατολικά από το μεσημβρινό 40° ανατολικά του Greenwich, στα νότια από τον 30ο παράλληλο και στα βόρεια ως να περικλείσει το δυτικό μέρος της πρώην ΕΣΣΔ, το βόρειο μέρος της Σαουδικής Αραβίας, όλες τις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο θάλασσα και συμπίπτουν με αυτά τα όρια. Επίσης το Ιράκ, η Ιορδανία και το μέρος της Τουρκίας που βρίσκονται εκτός των παραπάνω ορίων, επίσης περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο. Ως δυτικό όριο της περιοχής 1 θεωρείται η νοητή γραμμή που φέρεται από τα δυτικά της Ισλανδίας κάθετα στο κέντρο του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ενεργητικά Μέλη θεωρούνται οι τηλεοπτικοί οργανισμοί που η μετάδοσή τους είναι διαθέσιμη στο πληθυσμό της χώρας όπου βρίσκεται η έδρα τους. Αν κάποιο ενεργητικό μέλος θέλει να συμμετέχει στον διαγωνισμό πρέπει να πληροί τους όρους του διαγωνισμού όπως αυτοί διαμορφώνονται κάθε χρόνο. Κύρια προϋπόθεση είναι να έχει μεταδώσει τον προηγούμενο διαγωνισμό ζωντανά και να πληρώσει το αντίτιμο της συμμετοχής της πριν τη λήξη της προθεσμίας για το έτος που θέλει να συμμετέχει.

Για να συμμετέχει μια χώρα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάγεται γεωγραφικά στην Ευρώπη. Για παράδειγμα το 1980 το Μαρόκο (χώρα της Βόρειας Αφρικής), το οποίο δεν ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη, συμμετείχε στον διαγωνισμό. Όλες οι χώρες που έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον μία φορά στον διαγωνισμό αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα με το έτος της πρώτης εμφανισής τους.

Οι πόλεις που έχουν φιλοξενήσει τον Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision
Η Λιζ Άσια, πρώτη νικήτρια της Eurovision το 1956 για την Ελβετία
Η Βίκυ Λέανδρος, νικήτρια το 1972 για το Λουξεμβούργο
Έτος Πρώτη συμμετοχή
1956 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Civil Ensign of Switzerland.svg Ελβετία Flag of Belgium (civil).svg Βέλγιο Flag of Germany.svg Γερμανία (μέχρι το 1990 ως Δυτική Γερμανία) Flag of France.svg Γαλλία Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of Italy.svg Ιταλία
1957 Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Ηνωμένο Βασίλειο Flag of Austria.svg Αυστρία Flag of Denmark.svg Δανία
1958 Flag of Sweden.svg Σουηδία
1959 Flag of Monaco.svg Μονακό
1960 Flag of Norway.svg Νορβηγία
1961 Flag of Spain.svg Ισπανία Flag of Finland.svg Φινλανδία Civil ensign of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία
1964 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία
1965 Flag of Ireland3-2.svg Ιρλανδία
1971 Flag of Malta.svg Μάλτα
1973 Flag of Israel.svg Ισραήλ
1974 Flag of Greece.svg Ελλάδα
1975 Flag of Turkey.svg Τουρκία
1980 Flag of Morocco.svg Μαρόκο
1981 Flag of Cyprus.svg Κύπρος
1986 Flag of Iceland.svg Ισλανδία
1993 Flag of Slovenia 2-3.png Σλοβενία Flag of Bosnia and Herzegovina 2-3.gif Βοσνία και Ερζεγοβίνη Civil Ensign of Croatia.svg Κροατία
1994 Flag of Estonia.svg Εσθονία Flag of Romania.svg Ρουμανία Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Civil Ensign of Hungary.svg Ουγγαρία Flag of Russia.svg Ρωσία Flag of Poland.svg Πολωνία
1998 Flag of Macedonia.svg ΠΓΔΜ
2000 Flag of Latvia 2-3.png Λεττονία
2003 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία
2004 Flag of Belarus 2-3.png Λευκορωσία Flag of Andorra.svg Ανδόρρα Flag of Albania.svg Αλβανία Civil Ensign of Serbia and Montenegro.svg Σερβία και Μαυροβούνιο
2005 Flag of Moldova 2-3.png Μολδαβία Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία
2006 Flag of Armenia (1918).png Αρμενία
2007 Flag of Georgia.svg Γεωργία Flag of Montenegro 2-3.png Μαυροβούνιο Flag of Serbia.svg Σερβία Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία
2008 Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος Flag of Azerbaijan 2-3.png Αζερμπαϊτζάν
2015 Flag of Australia.svg Αυστραλία (μόνο για μία φορά, με αφορμή την 60η επέτειο του Διαγωνισμού)

Νικητές Διαγωνισμού Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Πόλεις διεξαγωγής Νικήτριες χώρες Νικητήρια τραγούδια Ερμηνευτές
1956 Civil Ensign of Switzerland.svg Λουγκάνο Civil Ensign of Switzerland.svg Ελβετία Refrain Lys Assia
1957 Flag of Germany.svg Φρανκφούρτη Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Net als toen Corry Brokken
1958 Flag of the Netherlands.svg Χίλβερσουμ Flag of France.svg Γαλλία Dors, mon amour André Claveau
1959 Flag of France.svg Κάννες Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Een beetje Teddy Scholten
1960 Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Λονδίνο Flag of France.svg Γαλλία Tom Pillibi Jaqueline Boyer
1961 Flag of France.svg Κάννες Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Nous, les amoureux Jean-Claude Pascal
1962 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of France.svg Γαλλία Un premier amour Isabelle Aubret
1963 Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Λονδίνο Flag of Denmark.svg Δανία Dansevise Grethe & Jørgen Ingmann
1964 Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη Flag of Italy.svg Ιταλία Non ho l'età (per amarti) Gigliola Cinquetti
1965 Flag of Italy.svg Νάπολη Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Pouppée de cire, pouppée de son France Gall
1966 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of Austria.svg Αυστρία Merci chérie Udo Jürgens
1967 Flag of Austria.svg Βιέννη Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Ηνωμένο Βασίλειο Puppet on a string Sandie Shaw
1968 Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Λονδίνο Πρότυπο:Spain Ισπανία La la la Massiel
1969 Πρότυπο:Spain Μαδρίτη Πρότυπο:Spain Ισπανία

Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Ηνωμένο Βασίλειο

Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία

Flag of France.svg Γαλλία

Vivo cantando

Boom bang-a-bang

De troubadour

Un jour, un enfant

Salomé

Lulu

Lenny Kuhr

Frida Boccara

1970 Flag of the Netherlands.svg Άμστερνταμ Flag of Ireland3-2.svg Ιρλανδία All kinds of everything Dana
1971 Flag of Ireland3-2.svg Δουβλίνο Flag of Monaco.svg Μονακό Un banc, un arbre, une rue Séverine
1972 Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Εδιμβούργο Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Après toi Βίκυ Λέανδρος
1973 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Tu te reconnaîtras Anne-Marie David
1974 Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Μπράιτον Flag of Sweden.svg Σουηδία Waterloo ABBA
1975 Flag of Sweden.svg Στοκχόλμη Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Ding-a-dong Teach-Ιn
1976 Flag of the Netherlands.svg Χάγη Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Ηνωμένο Βασίλειο Save your kisses for me Brotherhood of Man
1977 Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Λονδίνο Flag of France.svg Γαλλία L'oiseau et l'enfant Marie Myriam
1978 Flag of France.svg Παρίσι Flag of Israel.svg Ισραήλ 'A-ba-ni-bi Izhar Cohen & the Alpha Beta
1979 Flag of Israel.svg Ιερουσαλήμ Flag of Israel.svg Ισραήλ Hallelujah Gali Atari & Milk and Honey
1980 Flag of the Netherlands.svg Χάγη Flag of Ireland3-2.svg Ιρλανδία What's another year? Johnny Logan
1981 Flag of Ireland3-2.svg Δουβλίνο Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Ηνωμένο Βασίλειο Making your mind up Bucks Fizz
1982 Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Χάρογκεϊτ Flag of Germany.svg Δυτική Γερμανία Ein bißchen Frieden Nicole
1983 Flag of Germany.svg Μόναχο Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Si la vie est cadeau Corinne Hermès
1984 Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Flag of Sweden.svg Σουηδία Diggi-loo, Diggi-ley Herreys
1985 Flag of Sweden.svg Γκέτεμποργκ Flag of Norway.svg Νορβηγία La det swinge Bobbysocks
1986 Flag of Norway.svg Μπέργκεν Flag of Belgium (civil).svg Βέλγιο J'aime la vie Sandra Kim
1987 Flag of Belgium (civil).svg Βρυξέλλες Flag of Ireland3-2.svg Ιρλανδία Hold me now Johnny Logan
1988 Flag of Ireland3-2.svg Δουβλίνο Civil Ensign of Switzerland.svg Ελβετία Ne partez pas sans moi Céline Dion
1989 Civil Ensign of Switzerland.svg Λωζάνη Civil ensign of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία Rock me Riva
1990 Civil ensign of SFR Yugoslavia.svg Ζάγκρεμπ Flag of Italy.svg Ιταλία Insieme: 1992 Toto Cutugno
1991 Flag of Italy.svg Ρώμη Flag of Sweden.svg Σουηδία Fångad av en stormvind Carola
1992 Flag of Sweden.svg Μάλμο Flag of Ireland3-2.svg Ιρλανδία Why me? Linda Martin
1993 Flag of Ireland3-2.svg Μίλστριτ Flag of Ireland3-2.svg Ιρλανδία In your eyes Niamh Kavanagh
1994 Flag of Ireland3-2.svg Δουβλίνο Flag of Ireland3-2.svg Ιρλανδία Rock 'n' roll kids Paul Harrington & Charlie McGettigan
1995 Flag of Ireland3-2.svg Δουβλίνο Flag of Norway.svg Νορβηγία Nocturne Secret Garden
1996 Flag of Norway.svg Όσλο Flag of Ireland3-2.svg Ιρλανδία The voice Eimear Quinn
1997 Flag of Ireland3-2.svg Δουβλίνο Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Ηνωμένο Βασίλειο Love shine a light Katrina & the Waves
1998 Flag of the United Kingdom (3-2 aspect ratio).svg Μπέρμιγχαμ Flag of Israel.svg Ισραήλ Diva Dana International
1999 Flag of Israel.svg Ιερουσαλήμ Flag of Sweden.svg Σουηδία Take me to your heaven Charlotte Nilsson
2000 Flag of Sweden.svg Στοκχόλμη Flag of Denmark.svg Δανία Fly on the wings of love Olsen brothers
2001 Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη Flag of Estonia.svg Εσθονία Everybody Tanel Padar, Dave Benton & 2 XL
2002 Flag of Estonia.svg Ταλίν Flag of Latvia 2-3.png Λεττονία I wanna Marie N
2003 Flag of Latvia 2-3.png Ρίγα Flag of Turkey.svg Τουρκία Everyway that I can Sertab Erener
2004 Flag of Turkey.svg Κωνσταντινούπολη Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Wild dances Ruslana
2005 Flag of Ukraine.svg Κίεβο Flag of Greece.svg Ελλάδα My number one Έλενα Παπαρίζου
2006 Flag of Greece.svg Αθήνα Flag of Finland.svg Φινλανδία Hard rock hallelujah Lordi
2007 Flag of Finland.svg Ελσίνκι Flag of Serbia.svg Σερβία Molitva Marija Šerifović
2008 Flag of Serbia.svg Βελιγράδι Flag of Russia.svg Ρωσία Believe Dima Bilan
2009 Flag of Russia.svg Μόσχα Flag of Norway.svg Νορβηγία Fairytale Alexander Rybak
2010 Flag of Norway.svg Όσλο Flag of Germany.svg Γερμανία Satellite Lena
2011 Flag of Germany.svg Ντίσελντορφ Flag of Azerbaijan 2-3.png Αζερμπαϊτζάν Running scared Ell & Nikki
2012 Flag of Azerbaijan 2-3.png Μπακού Flag of Sweden.svg Σουηδία Euphoria Loreen
2013 Flag of Sweden.svg Μάλμε Flag of Denmark.svg Δανία Only teardrops Emmelie de Forest
2014 Flag of Denmark.svg Κοπεγχάγη Flag of Austria.svg Αυστρία Rise Like a Phoenix Conchita Wurst


  • Το 1969, λόγω ισοψηφίας, το βραβείο μοιράστηκαν τέσσερις χώρες.
Η Λορίν Νικήτρια τo 2012 για την Σουηδία

Οι γλώσσες των νικητήριων τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετέχουσες χώρες ανά αριθμό νικών. Η Γερμανία απεικονίζεται μία φορά νικήτρια ως ενιαία χώρα και μία φορά νικήτρια ως Δυτική Γερμανία. Η Γιουγκοσλαβία απεικονίζεται μία φορά νικήτρια ως ενιαία χώρα, ενώ μία νίκη έχει η Σερβία με τη μορφή που είναι σήμερα.
Γλώσσες Συν. Έτη
Flag of England.svg Αγγλικά
29
1967, 1969, 1970, 1974, 1975, 1976, 1980, 1981, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014.
Flag of France.svg Γαλλικά
14
1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, 1972, 1973, 1977, 1983, 1986, 1988
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδικά
3
1957, 1959, 1969
Flag of Israel.svg Εβραϊκά
3
1978, 1979, 1998
Flag of Italy.svg Ιταλικά
2
1964, 1990
Flag of Germany.svg Γερμανικά
2
1966, 1982
Flag of Spain.svg Ισπανικά
2
1968, 1969
Flag of Sweden.svg Σουηδικά
2
1984, 1991
Flag of Norway.svg Νορβηγικά
2
1985, 1995
Flag of Denmark.svg Δανικά
1
1963
Civil Ensign of Croatia.svg Κροατικά
1
1989
Flag of Serbia.svg Σερβικά
1
2007
  • Στο νικητήριο τραγούδι του 2004, υπήρχαν και δύο στροφές στα ουκρανικά.
Η Κοντσίτα Βούρστ νικήτρια το 2014 για την Αυστρία

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα