Τασμανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 42°S 147°E / 42°S 147°E / -42; 147

Τασμανία
Tasmania
Γεωγραφία
Έκταση90.758 km²
Χερσαία έκταση68.401 km2
Υψόμετρο1.617 μ
Υψηλότερη κορυφήΌσσα
Χώρα
ΠρωτεύουσαΧόμπαρτ
Δημογραφικά
Πληθυσμός509.965[1] (απογραφής 2016)
Πυκνότητα7,45 /χλμ2
Πρόσθετες πληροφορίες
Ιστοσελίδαwww.tas.gov.au
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η σημαία της Τασμανίας
Το Εθνόσημο της Τασμανίας

Η Τασμανία (αγγλικά: Tasmania, προφέρεται: [tæzˈmeɪniə]) είναι μεγάλο νησί 200 περίπου χιλιόμετρα νότια της ηπειρωτικής Αυστραλίας που, μαζί με πολλά νησιά και νησίδες, συνιστά ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια (πολιτείες) που συναποτελούν το κράτος Αυστραλία. Η Τασμανία έχει πληθυσμό 509.965 κατοίκους[1] (απογραφή 2016) και έκταση 68.332 τ.χλμ., δηλαδή περίπου το μισό της Ελλάδας (68.401 η πολιτεία, 7η σε έκταση και έκτη σε πληθυσμό από τις πολιτείες της Αυστραλίας).

Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη είναι το Χόμπαρτ, ενώ άλλα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα περιλαμβάνουν το Λάουνσεστον στα βόρεια και τα Ντέβονπορτ, Μπέρνι στα βορειοδυτικά.

Η υποανταρκτική νήσος Μακουάρι βρίσκεται επίσης υπό τη διοίκηση της Πολιτείας της Τασμανίας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βορειότερο σημείο της Τασμανίας είναι το Ακρωτήριο Γούλνορθ. Η απόσταση από εκεί μέχρι το νοτιότερο σημείο, το Νοτιοανατολικό Ακρωτήριο, είναι 364 χιλιόμετρα, ενώ η απόσταση από το δυτικότερο άκρο («Δυτικό Ακρωτήριο») μέχρι το ανατολικότερο (Ακρωτήριο Έντυστοουν) είναι 306 χιλιόμετρα (περίπου μιάμιση φορά οι διαστάσεις της Πελοποννήσου). Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του μέσου της είναι περίπου 42° νότιο πλάτος και 147° ανατολικό μήκος.

Η Τασμανία έχει εύκρατο κλίμα και θεωρήθηκε τόσο παρόμοια σε ορισμένα τοπία με την προβιομηχανική Αγγλία, ώστε αναφερόταν από ορισμένους αγγλικής καταγωγής αποίκους ως «μια Νότια Αγγλία».

Η νήσος είναι ηφαιστειακώς αδρανής τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια και έχει παλαιές και «στρογγυλεμένες» (όχι απόκρημνες) οροσειρές, παρόμοια με την καθαυτό Αυστραλία και σε αντίθεση με τη Νέα Ζηλανδία. Οι πιο ορεινές περιοχές είναι τα Κεντρικά Υψίπεδα και το νοτιοδυτικό τμήμα. Το υψηλότερο βουνό της Τασμανίας είναι το όρος Όσσα, με ψηλότερη κορυφή στα 1617 μέτρα. Αντίθετα, η κεντροανατολική περιοχή (Midlands) είναι σχετικώς επίπεδη και χρησιμοποιείται για καλλιέργειες, παρότι η κτηνοτροφία σε διάφορες εκφάνσεις της απαντάται σε ολόκληρη την Πολιτεία.

Η δυτική ακτή, πυκνοκατοικούμενη και με συνεχιζόμενη παράδοση άνω των 150 ετών στην εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Τασμανίας. Δέχεται μεγάλες βροχοπτώσεις, που συντηρούν την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η Οροσειρά της Δυτικής Ακτής φιλοξενεί ορισμένα από τα γνωστότερα ορυχεία στις πλαγιές της, όπως το ορυχείο του Όρους Λάυελ.

Το νοτιοδυτικό τμήμα είναι πυκνοδασωμένο, με το Νοτιοδυτικό Εθνικό Δρυμό να περιλαμβάνει κάποια από τα τελευταία εύκρατα δάση στο Νότιο Ημισφαίριο. Η διαχείριση μιας τέτοιας απομονωμένης και δυσπρόσιτης περιοχής έγινε ευκολότερη και πλέον αξιόπιστη με τη χρήση της δορυφορικής τηλεπισκόπησης.

Το Φαράγγι των Καταρρακτών, κοντά στο Λάουνσεστον

Η πυκνότητα πληθυσμού της Τασμανίας είναι μόλις 7,45 κάτοικοι ανά τ.χλμ.. Η πλειονότητα του πληθυσμού ζει δίπλα ή κοντά στα ποτάμια προς τις ακτές. Ο Ποταμός Ντεργουέντ και ο Ποταμός Χιούον βρίσκονται στα νότια, ενώ οι ποταμοί Ταμάρ και Μέρσεϋ στα βόρεια.

Το εύκρατο κλίμα (η Τασμανία είναι η μόνη πολιτεία της Αυστραλίας που εκτείνεται και νότια από τον 40ό παράλληλο) και το εξοχικό περιβάλλον καθιστούν την Τασμανία αγαπημένο προορισμό και μόνιμη κατοικία για τους συνταξιούχους της Αυστραλίας, που έζησαν υπό ημιτροπικό ή και τροπικό κλίμα.

Η Τασμανία χωρίζεται από την Αυστραλιανή ήπειρο από τον Πορθμό Μπας, ένα από τους δυσκολότερους για τη ναυσιπλοΐα στον κόσμο εξαιτίας των ρευμάτων του Ινδικού και του Νότιου Ωκεανού που συγκρούονται εκεί, ενισχυόμενα και από το μικρό του βάθος (γύρω στα 60 μέτρα).

Η τοπική ώρα της Τασμανίας είναι 10 ώρες μπροστά από την ώρα Γκρήνουιτς, αλλά εξαιτίας της αντιστροφής των εποχών σε σχέση με το βόρειο ημισφαίριο και της χρήσεως της θερινής ώρας, βρίσκεται πότε 7 και πότε 9 ώρες μπροστά από την ώρα Ελλάδος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωλογική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύεται ότι η Τασμανία ήταν ενωμένη με την Αυστραλιανή ήπειρο μέχρι το τέλος της πλέον πρόσφατης εποχής των παγετώνων, πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Μεγάλο μέρος του νησιού αποτελείται από δολερίτη της Ιουράσιας περιόδου, μια βασαλτική διείσδυση μάγματος που ανήλθε μέσα από άλλα πετρώματα και σχημάτισε μεγάλους στυλοειδείς κρυστάλλους καθώς ψύχθηκε: Η Τασμανία έχει τις μεγαλύτερες εκτάσεις δολερίτη στον κόσμο, με πολλά χαρακτηριστικά όρη και πλαγιές αποτελούμενα από αυτό το πέτρωμα. Τα Κεντρικά Υψίπεδα και το νοτιοανατολικό τμήμα έχουν αυτή τη σύσταση. Το Όρος Γουέλινγκτον, που υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα Χόμπαρτ είναι ένα καλό παράδειγμα, με τις χαρακτηριστικές στήλες. Στα νοτιοδυτικά, προκάμβριοι χαλαζίτες προήλθαν από πανάρχαια θαλάσσια ιζήματα και σχηματίζουν κτυπητά απόκρημνα υψώματα και ράχες, όπως η Φεντερέισιον Πηκ ή «Καπέλο του Γάλλου» (Frenchmans Cap). Στα βορειοανατολικά, υπάρχει γρανίτης στο Φρέισινετ. Στα βορειοδυτικά και δυτικά, πλούσιο σε ορυκτά ηφαιστειακό πέτρωμα βρίσκεται στο όρος Ρηντ κοντά στο Ρόουζμπερι, ή στο Όρος Λάυελ κοντά στο Κουήνσταουν. Στο νότο και βορειοδυτικά υπάρχουν και ασβεστολιθικά πετρώματα στα οποία έχουν δημιουργηθεί κάποια υπέροχα σπήλαια.

Ο χαλαζίτης και ο δολερίτης στα ψηλότερα βουνά δείχνουν σημάδια παγετώνων. Ο συνδυασμός αυτών των διαφορετικών τύπων πετρώματος δημιουργεί ωραία τοπία, πολλά από αυτά μοναδικά στον κόσμο.

Ιθαγενείς πληθυσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τασμανία πρωτοκατοικήθηκε από ανθρώπους από τότε που ήταν ενωμένη με την αυστραλιανή ήπειρο, τουλάχιστον 35.000 χρόνια πριν. Αυτοί οι αβορίγινες της Τασμανίας ανήκαν σε 9 κύριες εθνοτικές ομάδες. Ο πληθυσμός τους το έτος 1803 έχει εκτιμηθεί μεταξύ 5 και 10 χιλιάδων, αλλά εξαιτίας διωγμών (βλ. Μαύρος Πόλεμος) και ασθενειών από τους Ευρωπαίους εποίκους μειώθηκε στους 300 το 1833. Εκείνη τη χρονιά, ολόκληρος ο ιθαγενής πληθυσμός εκτοπίσθηκε στο Νησί Φλίντερς από τον Τζορτζ Αουγκούστους Ρόμπινσον. Ο τελευταίος αμιγώς ιθαγενούς καταγωγής Τασμανός ήταν ο Τρουγκανίνι (1812-1876) ή η Φάνι Κόκρεϊν Σμιθ, που γεννήθηκε στην Ουαϊμπαλένα και πέθανε το 1905.

Η άφιξη των Ευρωπαίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη θέαση της Τασμανίας από Ευρωπαίο καταγράφεται στις 24 Νοεμβρίου 1642 από τον Ολλανδό εξερευνητή Άμπελ Τάσμαν, ο οποίος την ονόμασε Γη του Αντώνιου φαν Ντίμεν (ή, στα ολλανδικά Anthoonij van Diemenslandt), από τον χορηγό του, Κυβερνήτη των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών. Το όνομα συντομεύθηκε αργότερα σε «Γη του Βαν Ντίμεν» (Van Diemens Land) από τους Βρετανούς. Ο Τζέιμς Κουκ αντίκρυσε επίσης το νησί το 1777, και αρκετοί άλλοι Ευρωπαίοι θαλασσινοί βγήκαν στις ακτές του, προσθέτοντας μια ποικιλία στα ονόματα της τοπογραφίας του.

Ο πρώτος μόνιμος οικισμός έγινε από τους Βρετανούς στο Ρίσντον Κόουβ επί της ανατολικής όχθης του ποταμού Ντέργουεντ, στις εκβολές του, το 1803: Επρόκειτο για μια μικρή αποστολή από το Σίδνεϋ, υπό τον υπολοχαγό Τζον Μπόουεν, με σκοπό την αποτροπή της διεκδικήσεως της νήσου από τους Γάλλους. Το 1804 ένας άλλος οικισμός ιδρύθηκε από τον λοχαγό Ντέιβιντ Κόλινς, 5 χιλιόμετρα πιο νότια, στο Σάλλιβανς Κόουβ, όπου υπήρχε περισσότερο γλυκό νερό. Αυτός ο δεύτερος οικισμός έγινε γνωστός ως Χόμπαρτ Τάουν ή Χόμπαρτον, και εξελίχθηκε στη σημερινή πρωτεύουσα του νησιού Χόμπαρτ (το όνομα του Βρετανού υπουργού αποικιών την εποχή εκείνη). Ο οικισμός στο Ρίσντον Κόουβ εγκαταλείφθηκε αργότερα.

Οι περισσότεροι από τους πρώτους Ευρωπαίους που εγκαταστάθηκαν στην Τασμανία ήταν κατάδικοι με τους φρουρούς τους, με αποστολή τους την ανάπτυξη της γεωργίας και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Αρκετοί άλλοι οικισμοί καταδίκων ιδρύθηκαν στη Γη του Βαν Ντίμεν, όπως δευτερεύουσες φυλακές, π.χ. οι ιδιαίτερα σκληρές στο Πορτ Άρθουρ στα νοτιοανατολικά και στο Λιμάνι Μακουάρι στη δυτική ακτή.

Η Γη του Βαν Ντίμεν ανακηρύχθηκε ξεχωριστή αποικία από τη Νέα Νότια Ουαλία, με το δικό της δικαστικό σώμα και νομοθετικό συμβούλιο, στις 3 Δεκεμβρίου 1825.

Η Τασμανία στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρότι σπάνια αναφέρεται στις διεθνείς ειδήσεις, το νησί έχει δεχθεί την παγκόσμια προσοχή κάποιες φορές.

Η Τασμανία υπέστη μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές του 1967. Η κατάρρευση της Γέφυρας Τάσμαν από πρόσκρουση του φορτηγού πλοίου MV Lake Illawarra το 1975 κατέστησε σχεδόν αδύνατη την επικοινωνία ανάμεσα στις όχθες του ποταμού Ντέργουεντ στο Χόμπαρτ. Μεγάλη ειδησεογραφική κάλυψη είχε και η εκστρατεία κατά της ανεγέρσεως φραγμάτων στον ποταμό Φράνκλιν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980, που σηματοδότησε την αρχή του πολιτικού κινήματος των οικολόγων στην Αυστραλία.

Στις 28 Απριλίου 1996, έλαβε χώρα η λεγόμενη «σφαγή του Πορτ Άρθουρ», κατά την οποία ο μοναχικός οπλοφόρος Μάρτιν Μπράιαντ πυροβόλησε και σκότωσε 35 ανθρώπους (τόσο τουρίστες όσο και εντόπιους), τραυματίζοντας 37 άλλους. Η κατοχή και χρήση πυροβόλων όπλων επανεξετάσθηκε αμέσως, και νέοι σχετικοί νόμοι ψηφίσθηκαν για όλη την Αυστραλία, με τον τοπικό νόμο της Τασμανίας να είναι ένας από τους αυστηρότερους στη χώρα.

Η Τασμανία προπαγανδίζεται από τις αρχές της ως η «Φυσική Πολιτεία» και το «Νησί που ξαναγεννιέσαι» ("Island of Rejuvenation") για το σχετικώς παρθένο φυσικό περιβάλλον της. Επισήμως, σχεδόν το 37% της επιφάνειας της Τασμανίας είναι ενταγμένο σε προστατευόμενες περιοχές, εθνικούς δρυμούς-πάρκα και Τοποθεσίες Παγκόσμιας κληρονομιάς. Υπάρχουν και τα ανεπίσημα προσωνύμια "The Apple Isle" («Νησί των Μήλων») και "Holiday Isle" («Νησί των Διακοπών»).

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τασμανία βρίσκεται σε περιοχή όπου επικρατούν ισχυροί άνεμοι. Το κλίμα της είναι εξαιρετικά μεταβλητό, με μεγάλες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και στην ταχύτητα του ανέμου κατά τη διάρκεια μιας μέσης εβδομάδας.

Το καλοκαίρι, από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στο επίπεδο της θάλασσας είναι 21 °C. Τον χειμώνα, από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στο επίπεδο της θάλασσας είναι 12 °C.

Απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία όλων των εποχών: 40,8 °C, Χόμπαρτ, 4 Ιανουαρίου 1976

Απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία όλων των εποχών: -13,0 °C, Μπάτλερς Γκορτζ και Σάνον, 30 Ιουνίου 1983

Η μέση ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται από 626 χιλιοστόμετρα στην περιοχή του Χόμπαρτ ως 2400 χιλιοστόμετρα στη δυτική ακτή. Ο καιρός στην ανατολική ακτή είναι σχεδόν πάντα θερμότερος και ξηρότερος από αυτόν στο υπόλοιπο νησί. Οι βροχές κατανέμονται εξίσου σε όλες τις εποχές του έτους. Η φήμη πάντως της Τασμανίας στην Αυστραλία ότι έχει πολλές βροχές διαφέρει από την πραγματικότητα: πολλές περιοχές στο εσωτερικό του νησιού, όπως και η νήσος Φλίντερς, κηρύχθηκαν «πληγείσες από ξηρασία» από την τοπική κυβέρνηση τον Μάιο 2007.

Το καλοκαίρι στην Τασμανία είναι σχετικώς θερμό, με μεγάλη ηλιοφάνεια και συχνές καταιγίδες στις αρχές του. Ο καιρός είναι σταθερότερος μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Ο ψυχρός χειμώνας χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες θύελλες και χιόνια στα υψηλότερα βουνά. Το νησί δέχεται αρκετά χιόνια στα ορεινά, αλλά ελάχιστα στις κατοικημένες περιοχές του.

Οι παραπάνω παράγοντες συντελούν στην ιδιαίτερη ποικιλία της χλωρίδας, από τα ψηλά αειθαλή δάση ευκαλύπτων μέχρι αλπικά λιβάδια και μεγάλα δάση φυλλοβόλων εύκρατου κλίματος ή βάλτους. Πολλά είδη φυτών είναι μοναδικά στον κόσμο, και κάποια σχετίζονται με είδη στη Νότια Αμερική και τη Νέα Ζηλανδία, καταγόμενα από κοινά προγονικά είδη που φύτρωναν στην υπερήπειρο Γκοντβάνα πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια.

Κυβέρνηση και πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πολίτευμα της Τασμανίας περιγράφεται στο Σύνταγμά της, που χρονολογείται από το 1856, με αρκετές διαδοχικές βελτιώσεις από τότε ως σήμερα. Από το 1901 είναι ένα από τα ομόσπονδα κρατίδια (πολιτείες) της Αυστραλίας και το αυστραλιανό σύνταγμα ρυθμίζει τη σχέση της με τη Βρετανική Κοινοπολιτεία, αναφέροντας και τις εξουσίες που ασκεί η κάθε βαθμίδα διακυβερνήσεως.

Η διαπάλη ανάμεσα στην προστασία των σχετικώς ανέγγιχτων, οικολογικά σημαντικών, φυσικών περιοχών της Τασμανίας και στις προτάσεις για τοπική οικονομική ανάπτυξη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική πολιτική σκηνή. Π.χ. προτάσεις για παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας συνάντησαν αντιδράσεις στα τέλη του εικοστού αιώνα, ενώ το πρώτο ίσως οικολογικό πολιτικό κόμμα στον κόσμο ήταν το United Tasmania Group. Η αντίθεση στην κατασκευή φραγμάτων απλώθηκε από την Τασμανία και στην υπόλοιπη Αυστραλία, και αποδείχθηκε ότι συνετέλεσε στην εκλογή της κυβερνήσεως των Εργατικών του Μπομπ Χοκ το 1983, η οποία σταμάτησε την ανέγερση του φράγματος στον ποταμό Φράνκλιν. Από τότε μέχρι σήμερα η προσοχή έχει μετατοπισθεί στην υλοτόμηση των δασών.

Υπάρχει επίσης και η ιστορική διεκδίκηση του τίτλου της «βόρειας πρωτεύουσας» από το Λάουνσεστον: Από το 1803 ως το 1823, η νήσος ήταν χωρισμένη σε δύο εξαρτήσεις της Νέας Νότιας Ουαλίας, με το Χόμπαρτ και το Λάουνσεστον ως διοικητικά τους κέντρα.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η Τασμανία αντιπροσωπεύεται πολύ καλά στην αυστραλιανή Γερουσία, όπου οι έδρες δεν είναι ανάλογες του πληθυσμού, κι έτσι έχει 12 έδρες, έναντι μόλις 5 στη Βουλή. Από το 1975 ως το 2005, ο Τασμανός ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπράιαν Χάρανταϊν συχνά είχε ρυθμιστικό ρόλο εξαιτίας της ισορροπίας δυνάμεων. Ως αποτέλεσμα ήταν σε θέση να «περάσει» νόμους που, αν και συχνά αντανακλούσαν τις συντηρητικές θρησκευτικές του απόψεις, υπήρξαν και ιδιαίτερα επωφελείς οικονομικά για την Τασμανία. Ο Χάρανταϊν εκλέχθηκε γερουσιαστής σε 6 διαδοχικές εκλογές και δεν έθεσε πλέον υποψηφιότητα στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2004.

Στις τοπικές βουλευτικές εκλογές του 2002 το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας κέρδισε τις 14 από τις 25 έδρες. Το Κόμμα Φιλελευθέρων της Αυστραλίας υπέστη ήττα και πήρε μόλις 7. Το Κόμμα των Πράσινων κέρδισε 4 έδρες, αλλά με πάνω από 18% των ψήφων, το μεγαλύτερο ποσοστό οποιουδήποτε οικολογικού κόμματος στον κόσμο.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2004 ο πρωθυπουργός της Τασμανίας Τζιμ Μπέικον ανακοίνωσε την παραίτησή του επειδή διαγνώσθηκε ότι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα. Πέθανε 4 μήνες αργότερα, τους οποίους αφιέρωσε σε μια δραστήρια αντικαπνιστική εκστρατεία. Τον διαδέχθηκε ο Πολ Λένον. Σημερινός πρωθυπουργός (από τις 31 Μαρτίου 2014) είναι ο Γουίλ Χότζμαν. Ανώτατος άρχοντας είναι ο Κυβερνήτης της Τασμανίας. Ο Κυβερνήτης Πίτερ Άντεργουντ (από το 2008) πέθανε εν ενεργεία στις 7 Ιουλίου 2014. Σημερινή Κυβερνήτρια είναι η Κέιτ Γουόρνερ από τον Δεκέμβριο του 2014. Το έμβλημα της Πολιτείας είναι το "Ubertas et Fidelitas" («Γονιμότητα και Πίστη»).

Χάρτης της δυτικής Τασμανίας με πλουτοπαραγωγικές πηγές του 1865

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα της Τασμανίας το έτος 2004-2005 την κατατάσσει όγδοη ανάμεσα στις Πολιτείες της Αυστραλίας.

Οι αιτίες για τη χρόνια οικονομική υπανάπτυξη της Τασμανίας είναι ποικίλες. Ως πλέον πρόσφατες αναφέρονται η έλλειψη υποδομών, ο μικρός πληθυσμός, οι χαμηλές τιμές του μαλλιού και μεταλλευμάτων, η απουσία των κατάλληλων πρωτοβουλιών κατά την αποικιακή εποχή και η έλλειψη ξένων επενδύσεων. Καθ' όλη την ιστορία της Τασμανίας υπήρχε μια συνεχής έξοδος νέων ανθρώπων προς την κυρίως Αυστραλία προς αναζήτηση εργασίας.

Οι βασικές παραδοσιακές πηγές πλούτου της Τασμανίας είναι: η εξόρυξη, κυρίως χαλκού, ψευδαργύρου, κασσιτέρου και σιδήρου, 2) η γεωργία, 3) τα δασικά προϊόντα και 4) ο τουρισμός. Κατά τη δεκαετία του 1990 υπήρξε παρακμή του δευτερογενούς τομέα, που οδήγησε σε μετανάστευση μέρους του ειδικευμένου εργατικού προσωπικού στην κυρίως Αυστραλία.

Η Τασμανία εξάγει πολλά είδη τροφίμων, ανάμεσα στα οποία ξεχωριστή θέση έχουν ο σολωμός και η καραβίδα).

Μετά το έτος 2000, η νήσος γνώρισε μια απότομη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, εξαιτίας των καλών οικονομικών συνθηκών στην υπόλοιπη χώρα, των φθηνότερων αεροπορικών εισιτηρίων και τριών νέων οχηματαγωγών πλοίων, των Spirit of Tasmania.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ταχύτερος και σχετικώς φθηνός τρόπος ταξιδιού από και προς την αυστραλιανή ήπειρο είναι ο αεροπορικός, με ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών Qantas / JetStar και Virgin Blue, που προσφέρουν δρομολόγια από Μελβούρνη, Σίδνεϊ, Μπρισμπέιν και Αδελαΐδα. Τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της Τασμανίας είναι ο Διεθνής Αερολιμένας του Χόμπαρτ και ο Αερολιμένας του Λάουνσεστον. Τα μικρότερα, αυτά του Μπέρνι (το Γουάινιαρντ, αγγλικά: Wynyard) και του Ντέβονπορτ, εξυπηρετούνται μόνο από τη Regional Express, που πετά μόνο στη Μελβούρνη και τα νησιά του Πορθμού Μπας.

Τα δρομολόγια επιβατικών-οχηματαγωγών πλοίων εκτελούνται από την κρατική ναυτιλιακή εταιρεία TT-Line, με 14 δρομολόγια την εβδομάδα (και έξτρα την εποχή αιχμής) από και προς τη Μελβούρνη.

Στην Τασμανία κατασκευάζονται και τα πολύ υψηλών ταχυτήτων σκάφη αλουμινίου SeaCat, που έχουν καταρρίψει πολλά ρεκόρ. Η κυβέρνηση προσπάθησε να δρομολογηθούν στη γραμμή της Μελβούρνης, αλλά τελικώς αποφασίσθηκε να διακοπεί η χρήση τους στο Πορθμό Μπας εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών εκεί.

Το Χόμπαρτ είναι ο κυριότερος θαλάσσιος σύνδεσμος της Αυστραλίας με την Ανταρκτική και τον Νότιο Ωκεανό. Στο λιμένα του είναι νηολογημένο και το γαλλικό πλοίο Αστρολάβος, που πραγματοποιεί τακτικά ταξίδια ανεφοδιασμού στα γαλλικά νότια υπερπόντια εδάφη και στους σταθμούς της Ανταρκτικής. Το Χόμπαρτ διαθέτει τον δεύτερο βαθύτερο φυσικό λιμένα στον κόσμο, μετά το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι περισσότερες μεταφορές μέσα στην ίδια την Τασμανία διεξάγονται οδικώς. Υπάρχει και σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά στενής τροχιάς, που χρησιμοποιείται μόνο για τη μεταφορά φορτίων: τα επιβατικά δρομολόγια τρένων καταργήθηκαν το 1977 και υπάρχουν μόνο τουριστικοί συρμοί σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως ο West Coast Wilderness Railway.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τασμανία έχει μια μικρή αλλά αναπτυσσόμενη λογοτεχνία. Ορισμένοι τίτλοι έργων είναι: For the Term of His Natural Life του Μάρκους Κλαρκ, The sound of one hand clapping του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν και Out of Ireland του Κρίστοφερ Κοχ. Με τον όρο ‘Tasmanian genre’ («Τασμανικό είδος») στη λογοτεχνία εννοούνται παιδικά βιβλία όπως το Tiger Tale των Μάριον και Στιβ Άισαμ.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μουσική σκηνή της Τασμανίας παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία, από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Τασμανίας με έδρα την Ομοσπονδιακή Αίθουσα Συναυλιών, μέχρι πολλές μικρές ορχήστρες, συγκροτήματα, κουιντέτα εγχόρδων, και μεμονωμένους μουσικούς που παίζουν ή τραγουδούν σε όλο το νησί. Στην Τασμανία επίσης γράφουν μουσική συνθέτες όπως οι Κόνσταντιν (Κωνσταντίνος) Κουκιάς, Μαρία Γκρένφελ και Ντον Κέι, πρόεδρος της τοπικής ενώσεως συνθετών (Tasmanian Composers Collective). Το συγκρότημα χέβι μέταλ Psycroptic είναι από τα γνωστότερα του είδους στην Αυστραλία. Δύο από τα ορόσημα της κάθε μουσικής χρονιάς είναι το θερινό Falls Festival στο Μάριον Μπέι και το Carols by Candlelight («Κάλαντα με το φως των κεριών») τις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

Κουζίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αποικιοκρατική περίοδο επικρατούσε η τυπική αγγλική διατροφή. Η άφιξη μεταναστών και από άλλα μέρη σήμανε την ίδρυση μιας μεγάλης ποικιλίας εστιατορίων. Διάσπαρτοι σε όλο το νησί υπάρχουν αμπελώνες, ενώ τοπικές μάρκες μπύρας όπως η Boags και η Cascade είναι γνωστές και πωλούνται και στην υπόλοιπη Αυστραλία. Το νησί Κινγκ Άιλαντ στη ΒΔ ακτή της Τασμανίας φημίζεται για τα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα του.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποβάθρα Constitution

Για την ενίσχυση του τουρισμού, η τοπική κυβέρνηση υποστηρίζει αρκετές ετήσιες εκδηλώσεις. Η γνωστότερη είναι η ιστιοδρομία από το Σίδνεϋ στο Χόμπαρτ (Sydney to Hobart Yacht Race), που διαρκεί 3 ή 4 ημέρες, κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ φαγητού και κρασιών Taste of Tasmania.

Το ράλι Targa Tasmania προσελκύει παγκόσμιας κλάσεως οδηγούς και διεξάγεται σε όλη την Πολιτεία επί 5 ημέρες. Τοπικές εκδηλώσεις είναι το Agfest, τριήμερη αγροτική έκθεση στο Κάρικ (δυτικά του Λάουνσεστον) αρχές Μαΐου, και τα Royal Hobart Show, Royal Launceston Show κάθε Οκτώβριο. Στις μουσικές εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και το Southern Roots Festival στο Χόμπαρτ κάθε Πάσχα. Πρόσφατη προσθήκη είναι το φεστιβάλ τέχνης «10 μέρες στο νησί», που όμως έχει επισύρει την κριτική περιβαλλοντικών οργανώσεων για την αποδοχή χορηγιών από εταιρεία ξυλείας.

Επιφανείς Τασμανοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα των 4 τελευταίων ιθαγενών της Τασμανίας που επέζησαν, περ. 1865
  • Έρολ Φλιν, ηθοποιός
  • Τζέισον Σίμονς, ηθοποιός του Baywatch
  • Γκρέιμι Μέρφι, χορευτής και χορογράφος
  • Πίτερ Σκάλθορπ, μουσικοσυνθέτης
  • Μέρι Ντόναλντσον, μετά τον γάμο της Πριγκήπισσα Μαίρη της Δανίας


Ιθαγενή ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θυλακίνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιά φωτογραφία θυλακινών σε ζωολογικό κήπο

Η Τασμανία φιλοξενούσε τη θυλακίνη, ένα μαρσιποφόρο που έμοιαζε με σκύλο. Γνωστή με την κοινή ονομασία «τίγρης της Τασμανίας» για τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στη γούνα της ράχης της, η θυλακίνη εξαφανίσθηκε από την κυρίως Αυστραλία πολύ νωρίτερα εξαιτίας του ανταγωνισμού του ντίνγκο (άγριου σκύλου της Αυστραλίας), που είχε εισαχθεί κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Το κυνήγι από τους αγρότες, από κυνηγούς που λάβαιναν αμοιβή για κάθε κεφάλι από την κυβέρνηση και (στα τελευταία) από συλλέκτες και μουσεία ανά τον κόσμο, φαίνεται ότι έχει οδηγήσει στην εξάλειψή της και από την Τασμανία. Το τελευταίο ζώο που γνωρίζουμε πέθανε σε αιχμαλωσία το 1936. Πολλές υποτιθέμενες εμφανίσεις του είδους έχουν αναφερθεί από τότε, αλλά καμιά δεν επιβεβαιώθηκε.

Ο διάβολος της Τασμανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάβολος της Τασμανίας

Ο διάβολος της Τασμανίας είναι ένα σαρκοφάγο μαρσιποφόρο που βρίσκεται αποκλειστικά στο νησί της Τασμανίας και έχει μέγεθος μικρού σκύλου, αλλά είναι πιο χοντρό και μυώδες. Χαρακτηρίζεται από μαύρο τρίχωμα με λευκές κηλίδες. Το δυνατό και ενοχλητικό συριστικό ουρλιαχτό του συνάδει με την άγρια συμπεριφορά του, ενώ τρέφεται κυρίως με ψοφίμια. Επεβίωσε του αποικισμού των Ευρωπαίων και μέχρι πρόσφατα ήταν πολυπληθές σε όλο το νησί. Η γρήγορη οδήγηση οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους είναι πρόβλημα και για το ζώο αυτό, που σκοτώνεται συχνά ενώ τρώει άλλα ζώα που έχουν σκοτωθεί στον δρόμο νωρίτερα, όπως τα γουάλαμπι.

Ο πληθυσμός του διαβόλου της Τασμανίας το 2005 είχε μειωθεί κατά τόπους έως και 80% από μια ασθένεια, τους όγκους του προσώπου, που εξαπλώθηκε βαθμιαία σε όλο το νησί. Πιστεύεται ότι η ασθένεια εξαπλώνεται από τις μάχες των διαβόλων πάνω από τα πτώματα από τα οποία τρέφονται, οπότε δαγκώνουν ο ένας τον άλλο στο πρόσωπο. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την ασθένεια και γίνονται εντατικές έρευνες για την εύρεση της αιτίας της. Υπάρχει και πρόγραμμα ανατροφής σε αιχμαλωσία από την τοπική κυβέρνηση.

Πτηνά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά πτηνά της Αυστραλίας και του Νότιου Ωκεανού βρίσκονται και στην Τασμανία, ενώ υπάρχουν και 12 ενδημικά είδη, μεταξύ των οποίων ο μεγαλύτερος μελισσοφάγος του κόσμου, η αγριόκοτα της Τασμανίας και ένας παπαγάλος. Το επίσης ενδημικό τασμανικό εμού εξοντώθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο τασμανικός σφηνόουρος αετός είναι ένα απειλούμενο ενδημικό υποείδος.

Αμφίβια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τασμανία φιλοξενεί 11 είδη βατράχων. Τρία από αυτά συναντώνται μόνο στην Τασμανία, ο τασμανικός δενδροβάτραχος (Litoria burrowsae), ο τασμανικός βατραχίσκος (Crinia tasmaniensis) και ο πρόσφατα ανακαλυφθείς μικρός βρυοβάτραχος (Bryobatrachus nimbus). Κανένα από τα 11 δεν συναντάται έξω από την Αυστραλία.

Τόποι στην Τασμανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μικρότερα νησιά της Πολιτείας της Τασμανίας:

Λίμνες:

Αξιόλογες γέφυρες:

Παραλίες:

Ποταμοί:

Βουνά:

Περιοχές:

Επιπρόσθετο διάβασμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Alexander, Alison (επιμέλεια) (2005): The Companion to Tasmanian History, Centre for Tasmanian Historical Studies, University of Tasmania, Hobart. ISBN 1-86295-223-X.
  • Robson, L.L. (1983): A history of Tasmania. Volume 1. Van Diemen's Land from the earliest times to 1855, Melbourne, Oxford University Press. ISBN 0-19-554364-5.
  • Robson, L.L. (1991): A history of Tasmania. Volume II. Colony and state from 1856 to the 1980s, Melbourne, Oxford University Press. ISBN 0-19-553031-4.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]