Κατάλογος εθνικών πρωτευουσών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αυτός είναι ο κατάλογος των πρωτευουσών των χωρών, των περιοχών με περιορισμένη αναγνώριση, καθώς και υπερπόντιων ή εξαρτημένων εδαφών του κόσμου ταξινομημένες αλφαβητικά ανά χώρα.1 2 3

Χώρα Πρωτεύουσα Επισημάνσεις
Flag of England.svg Αγγλία Λονδίνο Χώρα μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.[1] Το Λονδίνο είναι πρωτεύουσα της χώρας της Αγγλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.[2]
Flag of Saint Lucia.svg Αγία Λουκία Κάστρις
Flag of Saint Helena.svg Αγίας Ελένης Νήσος Τζέιμσταουν Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
Flag of Saint Barthelemy (local).svg Άγιος Βαρθολομαίος Γουσταβία Υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας και μέρος της Γουαδελούπης.[4]
Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Κίνγκσταουν
Flag of Sint Eustatius.svgΆγιος Ευστάθιος Οράνιεστατ Υπερπόντια κοινότητα της Ολλανδίας.[5]
Flag of San Marino.svg Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος
Flag of Saint-Martin (fictional).svg Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία) Μαριγκό Υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας.[4]
Flag of Sint Maarten.svg Άγιος Μαρτίνος (Ολλανδία) Φίλιπσμπουργκ Τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας).[6]
Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Μπαστέρ
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν Μπακού
Flag of Egypt.svg Αίγυπτος Κάιρο
Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία Αντίς Αμπέμπα
Flag of Haiti.svg Αϊτή Πορτ-ο-Πρενς
Flag of the United Kingdom.svg Ακρωτήρι και Δεκέλεια Επισκοπή Υπερπόντιο Έδαφος, διοικούμενες ως Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.[7]
Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού Γιαμουσσούκρο
Flag of Albania.svg Αλβανία Τίρανα
Flag of Algeria.svg Αλγερία Αλγέρι
Flag of the United States Virgin Islands.svg Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι Σαρλότ Αμαλί Νησιωτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.[8]
Flag of American Samoa.svg Αμερικανική Σαμόα Πάγκο Πάγκο Νησιωτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.[8]
Flag of Abkhazia.svg Αμπχαζία Σουχούμι Αυτόνομη δημοκρατία μη-μέλος του ΟΗΕ όμως έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 1 χώρες-μέλη του ΟΗΕ. Η Αμπχαζία διεκδικείται από την Γεωργία.[9][10]
Flag of the United Kingdom.svg Αναλήψεως Νήσος Τζώρτζταουν Εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης.[11]
Flag of East Timor.svg Ανατολικό Τιμόρ Ντίλι
Flag of Angola.svg Ανγκόλα Λουάντα
Flag of Anguilla.svg Ανγκουίλα Δε Βάλεϊ Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
Flag of Andorra.svg Ανδόρρα Ανδόρρα λα Βέγια
Flag of Antigua and Barbuda.svg Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Σαιντ Τζονς
Flag of Argentina.svg Αργεντινή Μπουένος Άιρες
Flag of Armenia.svg Αρμενία Ερεβάν
Flag of Aruba.svg Αρούμπα Οράνιεστατ Τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας).[12]
Flag of Australia.svg Αυστραλία Καμπέρα
Flag of Austria.svg Αυστρία Βιέννη
Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν Καμπούλ
Flag of Vanuatu.svg Βανουάτου Πορτ Βίλα
Flag of the Vatican City.svg Βατικανό Βατικανό
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Βρυξέλλες
Flag of Venezuela (state).svg Βενεζουέλα Καράκας
Flag of Bermuda.svg Βερμούδες Χάμιλτον Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ Ανόι
Flag of Myanmar.svg Βιρμανία Νάι Πι Τάου
Flag of Bolivia.svg Βολιβία Σούκρε Σούκρε (επίσημη), Λα Πας (διοικητική).[13]
Ulster banner.svg Βόρεια Ιρλανδία Μπέλφαστ Χώρα μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.[1]
Flag of North Korea.svg Βόρεια Κορέα Πιονγιάνγκ
Flag of the Northern Mariana Islands.svg Βόρειες Μαριάνες Νήσοι Σαϊπάν Νησιωτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.[8]
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία-Ερζεγοβίνη Σαράγεβο
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Σόφια
Flag of Brazil.svg Βραζιλία Μπραζίλια
Flag of the British Virgin Islands.svg Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι Ρόουντ Τάουν Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
Flag of the British Indian Ocean Territory.svg Βρετανικό Έδαφος Ινδικού Ωκεανού Ντιέγκο Γκαρσία Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
Flag of France.svg Γαλλία Παρίσι
Flag of French Guiana.svg Γαλλική Γουιάνα Καγιέν Υπερπόντιος νομός και υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας.[14]
Flag of French Polynesia.svg Γαλλική Πολυνησία Παπεέτε Υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας.[4]
Flag of Germany.svg Γερμανία Βερολίνο
Flag of Georgia.svg Γεωργία Τιφλίδα
Flag of Gibraltar.svg Γιβραλτάρ Γιβραλτάρ Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
Flag of The Gambia.svg Γκάμπια Μπανζούλ
Flag of Gabon.svg Γκαμπόν Λιμπρβίλ
Flag of Ghana.svg Γκάνα Άκκρα
Flag of Guernsey.svg Γκέρνσεϊ Σεντ Πίτερ Πορτ Εξαρτημένο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[15]
Flag of Guam.svg Γκουάμ Αγκάνα Νησιωτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.[8]
Flag of Guadeloupe (local).svg Γουαδελούπη Μπας-Τερ Υπερπόντιος νομός και υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας.[14]
Flag of Guatemala.svg Γουατεμάλα Πόλη της Γουατεμάλας
Flag of Guyana.svg Γουιάνα Τζώρτζταουν
Flag of Guinea.svg Γουινέα Κονακρί
Flag of Guinea-Bissau.svg Γουινέα-Μπισάου Μπισσάου
Flag of Grenada.svg Γρενάδα Σαιντ Τζόρτζις
Flag of Greenland.svg Γροιλανδία Νουούκ Αυτόνομη περιοχή με αυτοδιάθεση από τη Δανία.[16]
Flag of Denmark.svg Δανία Κοπεγχάγη
Flag of the Dominican Republic.svg Δομινικανή Δημοκρατία Σάντο Ντομίνγκο
Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Δυτική Σαχάρα Λααγιούν (Ελ Αγιούν) Ελ Αγιούν (διεκδικούμενη), Μπιρ Λεχλού (προσωρινή).[17] Μη-μέλος του ΟΗΕ όμως έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 1 χώρες-μέλη του ΟΗΕ.[18] Το έδαφος της Δυτικής Σαχάρας διεκδικείται από το Μαρόκο και το Μέτωπο Πολισάριο.[17]
Flag of El Salvador.svg Ελ Σαλβαδόρ Σαν Σαλβαδόρ
Flag of Switzerland.svg Ελβετία Βέρνη
Flag of Greece.svg Ελλάδα Αθήνα
Flag of Eritrea.svg Ερυθραία Ασμάρα
Flag of Estonia.svg Εσθονία Ταλίν
Flag of Zambia.svg Ζάμπια Λουσάκα
Flag of Zimbabwe.svg Ζιμπάμπουε Χαράρε
Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Άμπου Ντάμπι
Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Ουάσινγκτον
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο Το Λονδίνο είναι πρωτεύουσα της χώρας της Αγγλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.[1][2]
Flag of Japan.svg Ιαπωνία Τόκιο
Flag of India.svg Ινδία Νέο Δελχί
Flag of Indonesia.svg Ινδονησία Τζακάρτα
Flag of Jordan.svg Ιορδανία Αμμάν
Flag of Iraq.svg Ιράκ Βαγδάτη
Flag of Iran.svg Ιράν Τεχεράνη
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Δουβλίνο
Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα Μαλάμπο
Flag of Ecuador.svg Ισημερινός Κίτο
Flag of Iceland.svg Ισλανδία Ρέικιαβικ
Flag of Spain.svg Ισπανία Μαδρίτη
Flag of Israel.svg Ισραήλ Ιερουσαλήμ Ο ΟΗΕ και οι περισσότερες χώρες δε δέχονται ότι πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι η Ιερουσαλήμ για αυτό το λόγο και διατηρούν πρεσβείες σε άλλες πόλεις, όπως το Τελ Αβίβ.[19]
Flag of Italy.svg Ιταλία Ρώμη
Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν Αστανά
Flag of Cameroon.svg Καμερούν Γιαουντέ
Flag of Cambodia.svg Καμπότζη Πνομ Πεν
Flag of Canada.svg Καναδάς Οττάβα
Flag of Qatar.svg Κατάρ Ντόχα
Flag of the Cayman Islands.svg Κέιμαν Νήσοι Τζωρτζτάουν Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
Flag of the Central African Republic.svg Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Μπανγκί
Flag of Kenya.svg Κένυα Ναϊρόμπι
Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα Πεκίνο
Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν Μπισκέκ
Flag of Kiribati.svg Κιριμπάτι Ταράουα
Flag of the Republic of the Congo.svg Κονγκό Δημοκρατία του Μπραζαβίλ
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Κονγκό Λαϊκή Δημοκρατία του Κινσάσα
Flag of the Cocos (Keeling) Islands.svg Κόκος Νησιά Γουέστ Άιλαντ Εξωτερική επικράτεια της Αυστραλίας.[20]
Flag of Colombia.svg Κολομβία Μπογοτά
Flag of the Comoros.svg Κομόρες Μορονί
Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα Σαν Χοσέ
Flag of Cuba.svg Κούβα Αβάνα
Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ Πόλη του Κουβέιτ
Flag of Curaçao.svg Κουρασάο Βίλλεμσταντ Τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών (Ολλανδίας).[21]
Flag of the Cook Islands.svg Κουκ Νήσοι Αβαρούα Εξαρτημένο αυτοδιοικούμενο έδαφος της Νέας Ζηλανδίας.[22]
Flag of Croatia.svg Κροατία Ζάγκρεμπ
Flag of Cyprus.svg Κύπρος Λευκωσία
Flag of Laos.svg Λάος Βιεντιάν
Flag of Lesotho.svg Λεσότο Μασερού
Flag of Latvia.svg Λεττονία Ρίγα
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία Μινσκ
Flag of Lebanon.svg Λίβανος Βηρυτός
Flag of Liberia.svg Λιβερία Μονρόβια
Flag of Libya.svg Λιβύη Τρίπολη
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Βίλνιους
Flag of Liechtenstein.svg Λιχτενστάιν Βαντούζ
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Λουξεμβούργο
Flag of France.svg Μαγιότ Μαμουτζού Υπερπόντιος νομός και υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας.[14]
Flag of Madagascar.svg Μαδαγασκάρη Ανταναναρίβο
Flag of Macau.svg Μακάου Πόλη του Μακάου Έπαψε να έχει επίσημη δική του πρωτεύουσα το 1999 όταν μεταβιβάστηκε από τους Πορτογάλους και έγινε ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας.[23]
Flag of Malaysia.svg Μαλαισία Κουάλα Λουμπούρ
Flag of Malawi.svg Μαλάουι Λιλόνγκουε
Flag of Maldives.svg Μαλδίβες Μαλέ
Flag of Mali.svg Μάλι Μπαμακό
Flag of Malta.svg Μάλτα Βαλέτα
Flag of the Isle of Man.svg Μαν Νήσος Ντάγκλας Εξαρτημένο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3][15]
Flag of Morocco.svg Μαρόκο Ραμπάτ
Flag of the Marshall Islands.svg Μάρσαλ Νήσοι Ματζούρο
Flag of Martinique.svg Μαρτινίκα Φορ-ντε-Φρανς Υπερπόντιος νομός και υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας.[14]
Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος Πορ-Λουί
Flag of Mauritania.svg Μαυριτανία Νουακσότ
Flag of Montenegro.svg Μαυροβούνιο Ποντγκόριτσα
Flag of Mexico.svg Μεξικό Πόλη του Μεξικού
Flag of Mongolia.svg Μογγολία Ουλάν Μπατόρ
Flag of Mexico.svg Μεξικό Πόλη του Μεξικού
Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη Μαπούτο
Flag of Moldova.svg Μολδαβία Κισινάου
Flag of Monaco.svg Μονακό Μονακό
Flag of Montserrat.svg Μοντσεράτ Πλίμουθ Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές Ντάκα
Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος Μπριτζτάουν
Flag of the Bahamas.svg Μπαχάμες Νασσάου
Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν Μανάμα
Flag of Belize.svg Μπελίζ Μπελμοπάν
Flag of Benin.svg Μπενίν Πόρτο Νόβο
Flag of Bonaire.svg Μποναίρ Κράλεντικ Υπερπόντια κοινότητα της Ολλανδίας.[5]
Flag of Botswana.svg Μποτσουάνα Γκαμπορόνε
Flag of Burkina Faso.svg Μπουρκίνα Φάσο Ουαγκαντούγκου
Flag of Burundi.svg Μπουρούντι Μπουζουμπούρα
Flag of Bhutan.svg Μπουτάν Θίμφου
Flag of Brunei.svg Μπρουνέι Μπαντάρ Σερί Μπεγκαβάν
Flag of Nagorno-Karabakh.svg Ναγκόρνο-Καραμπάχ Στεπανακέρτ Αυτόνομη δημοκρατία[24] (μη-μέλος του ΟΗΕ) αναγνωρίζεται μόνο από την Αμπχαζία, την Νότια Οσετία και την Υπερδνειστερία που με την σειρά τους δεν είναι μέλη του ΟΗΕ.[25] To Ναγκόρνο-Καραμπάχ ελέγχει μέρος τoυ Αζερμπαϊτζάν.[26]
Flag of Namibia.svg Ναμίμπια Βίντχουκ
Flag of Nauru.svg Ναουρού Γιαρέν Χωρίς επίσημη πρωτεύουσα. Η Γιαρέν είναι ο κύριος οικισμός του κράτους και έδρα της κυβέρνησης του Ναούρου.[27]
Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία Ουέλλινγκτον
Flag of New Caledonia.svg Νέα Καληδονία Νουμέα Υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας, υπό ειδικό καθεστώς. Θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για ανεξαρτησία μεταξύ του 2014 και του 2019.[4][28]
Flag of Nepal.svg Νεπάλ Κατμαντού
Flag of Niger.svg Νίγηρας Νιαμέι
Flag of Nigeria.svg Νιγηρία Αμπούζα
Flag of Nicaragua.svg Νικαράγουα Μανάγουα
Flag of Niue.svg Νιούε Αλόφι Εξαρτημένο αυτοδιοικούμενο έδαφος της Νέας Ζηλανδίας.[29]
Flag of Norway.svg Νορβηγία Όσλο
Flag of Norfolk Island.svg Νόρφολκ Νήσος Κίνγκστον Εξωτερική επικράτεια της Αυστραλίας.[20]
Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg Νότια Γεωργία και Νότιες Σάντουιτς Νήσοι Σημείο Βασιλιά Εδουάρδου Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική Πρετόρια Πρετόρια (επίσημη), Κέιπ Τάουν (νομοθετική).[30]
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Σεούλ
Flag of South Ossetia.svg Νότια Οσετία Τσχινβάλι Αυτόνομη δημοκρατία μη-μέλος του ΟΗΕ όμως έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 1 χώρες-μέλη του ΟΗΕ. Η Αμπχαζία διεκδικείται από την Γεωργία.[9][10]
Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν Τζούμπα
Flag of Dominica.svg Δομινίκα Ροζό
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Άμστερνταμ Άμστερνταμ (επίσημη), Χάγη (διοικητική).[31]
Flag of Oman.svg Ομάν Μουσκάτ
Flag of the Federated States of Micronesia.svg Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Παλικίρ
Flag of Honduras.svg Ονδούρα Τεγουσιγάλπα
Flag of Wales.svg Ουαλία Κάρντιφ Χώρα μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.[1]
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Βουδαπέστη
Flag of Uganda.svg Ουγκάντα Καμπάλα
Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν Τασκένδη
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Κίεβο
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη Μοντεβιδέο
Flag of Wallis and Futuna.svg Ουώλλις και Φουτούνα Μάτα-Ούτου Υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας.[4]
Flag of Pakistan.svg Πακιστάν Ισλαμαμπάντ
Flag of Palestine.svg Παλαιστινιακή Αρχή Ιερουσαλήμ Ιερουσαλήμ (διεκδικούμενη),[19][32] Ραμάλα (διοικητική).[33] Μη-μέλος του ΟΗΕ όμως έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 1 χώρες-μέλη του ΟΗΕ.[34] Μεγάλο τμήμα του εδάφους της Παλαιστίνης βρίσκεται υπό Ισραηλινό έλεγχο.[32][35]
Flag of Palau.svg Παλάου Μελεκέοκ
Flag of Panama.svg Παναμάς Πόλη του Παναμά
Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα Πορτ Μόρεσμπι
Flag of Paraguay.svg Παραγουάη Ασουνσιόν
Flag of Peru (state).svg Περού Λίμα
Flag of the Pitcairn Islands.svg Πίτκαιρν Νήσοι Άνταμσταουν Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
Flag of Poland.svg Πολωνία Βαρσοβία
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Λισαβόνα
Flag of Puerto Rico.svg Πουέρτο Ρίκο Σαν Χουάν Νησιωτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.[8]
Flag of Cape Verde.svg Πράσινο Ακρωτήριο Πράγια
Flag of Macedonia.svg Σκόπια
Flag of Réunion.svg Ρεουνιόν Σαιν-Ντενί (Ρεϋνιόν) Υπερπόντιος νομός και υπερπόντιο διαμέρισμα της Γαλλίας.[14]
Flag of Rwanda.svg Ρουάντα Κιγκάλι
Flag of Romania.svg Ρουμανία Βουκουρέστι
Flag of Russia.svg Ρωσία Μόσχα
Flag of France.svg Σαιν Πιέρ και Μικελόν Σαιν Πιέρ Υπερπόντια κοινότητα της Γαλλίας.[4]
Flag of Samoa.svg Σαμόα Απία
Flag of Saba.svg Σάμπα Δε Μπότομ Υπερπόντια κοινότητα της Ολλανδίας.[5]
Flag of Sao Tome and Principe.svg Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ
Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία Ριάντ
Flag of Norway.svg Σβάλμπαρντ Αρχιπέλαγος Λονγκγιαρμπαγιέν Υπερπόντιο έδαφος της Νορβηγίας.
Flag of Senegal.svg Σενεγάλη Ντακάρ
Flag of Serbia.svg Σερβία Βελιγράδι
Flag of Seychelles.svg Σεϋχέλλες Βικτώρια
Flag of Singapore.svg Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη
Flag of Sierra Leone.svg Σιέρα Λεόνε Φρίταουν
Flag of Scotland.svg Σκωτία Εδιμβούργο Χώρα μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου.[1]
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Μπρατισλάβα
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Λιουμπλιάνα
Flag of the Solomon Islands.svg Σολομώντα Νησιά Ονιάρα
Flag of Somalia.svg Σομαλία Μογκαντίσου
Flag of Swaziland.svg Σουαζιλάνδη Μπαμπάνε
Flag of Sudan.svg Σουδάν Χαρτούμ
Flag of Sweden.svg Σουηδία Στοκχόλμη
Flag of Suriname.svg Σουρινάμ Παραμαρίμπο
Flag of Sri Lanka.svg Σρι Λάνκα Κολόμπο Κολόμπο (επίσημη), Κότε (διοικητική).[36]
Flag of Syria.svg Συρία Δαμασκός
Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν Ταϊπέι
Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη Μπανγκόκ
Flag of Tanzania.svg Τανζανία Ντοντόμα
Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν Ντουσαμπέ
Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Τερκς και Κέικος Κόκμπερν Τάουν Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
Flag of Jamaica.svg Τζαμάικα Κίνγκστον
Flag of Jersey.svg Τζέρσεϊ Σεντ Χέλιερ Εξαρτημένο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[15]
Flag of Djibouti.svg Τζιμπουτί Τζιμπουτί
Flag of Togo.svg Τόγκο Λομέ
Flag of Tokelau.svg Τοκελάου Χωρίς επίσημη πρωτεύουσα. Η ατόλλη Νουκόνου είναι ο κύριος οικισμός αυτού του εξαρτημένου εδάφους της Νέας Ζηλανδίας.[37][38][39]
Flag of Tonga.svg Τόνγκα Νουκουαλόφα
Flag of Tuvalu.svg Τουβαλού Φονγκαφάλε
Flag of Turkey.svg Τουρκία Άγκυρα
Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν Ασγκαμπάτ
Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο Πορτ-οφ-Σπέιν
Flag of Tristan da Cunha.svg Τριστάν ντα Κούνια Εδιμβούργο των Επτά Θαλασσών Εξαρτημένο έδαφος του Βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Αγίας Ελένης.[11]
Flag of Chad.svg Τσαντ Ντζαμένα
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Πράγα
Flag of Tunisia.svg Τυνησία Τύνιδα
Flag of Yemen.svg Υεμένη Σαναά
Flag of Transnistria.svg Υπερδνειστερία Τιρασπόλ Αυτόνομη δημοκρατία (μη-μέλος του ΟΗΕ) αναγνωρίζεται μόνο από την Αμπχαζία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Νότια Οσετία που με την σειρά τους δεν είναι μέλη του ΟΗΕ. Η Υπερδνειστερία ελέγχει μέρος της Μολδαβίας.[10]
Flag of the Faroe Islands.svg Φερόες Νήσοι Τόρσχαβν Υπερπόντιο έδαφος της Δανίας με μερική Αυτονομία.[40]
Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες Μανίλα
Flag of Finland.svg Φινλανδία Ελσίνκι
Flag of Fiji.svg Φίτζι Σούβα
Flag of the Falkland Islands.svg Φώκλαντ Νήσοι Στάνλεϋ Υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.[3]
Flag of Chile.svg Χιλή Σαντιάγο
Flag of Hong Kong.svg Χονγκ Κονγκ Βικτώρια Έπαψε να έχει επίσημη δική του πρωτεύουσα το 1997 όταν μεταβιβάστηκε από τους Βρετανούς και έγινε ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας.[41]
Flag of Christmas Island.svg Χριστουγέννων Νησί Φλάινγκ Φις Κόουβ Εξωτερική επικράτεια της Αυστραλίας.[20]
Flag of Åland.svg Ώλαντ Μαρίεχαμν Aυτόνομη, αποστρατιωτικοποιημένη επαρχία της Φινλανδίας.[42]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

^ Στις περιοχές με περιορισμένη αναγνώριση περιλαμβάνονται οι περιοχές που έχουν είτε αυτοανακηρύξει την ανεξαρτησία τους, είτε έχουν δημιουργηθεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και έχουν αναγνωριστεί ως αυτόνομα κράτη από τουλάχιστον 2 άλλες χώρες ή περιοχές με περιορισμένη αναγνώριση. Οι περιοχές με περιορισμένη διεθνή αναγνώριση συνοδεύονται από επεξηγηματική επισήμανση που επιγραμματικά εξηγεί τις διεθνείς συνθήκες που επικρατούν για τις συγκεκριμένες περιοχές.
^ Ως υπερπόντια ή εξαρτημένα εδάφη νοούνται τα εδάφη που απολαμβάνουν ειδικά καθεστώτα μικρής ή μεγάλης αυτονομίας που όμως συνεχίζουν να είναι μέρη ενός μεγαλύτερου κράτους και πρακτικά να είναι μέρη αυτού του κράτους. Τα εδάφη που απολαμβάνουν τέτοιο καθεστώς συνοδεύονται από επεξηγηματική επισήμανση που επιγραμματικά εξηγεί την σχέση του εδάφους αυτού με το κράτος το οποίο τα ελέγχει.
^ Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται εδάφη που δεν έχουν μόνιμους κατοίκους. (βλ. περιοχές της Ανταρκτικής που διεκδικούνται ως υπερπόντια εδάφη από διάφορα κράτη, ακατοίκητα νησιά που αποτελούν υπερπόντια εδάφη κ.τ.λ.)

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου: Γλωσσάριο αποκέντρωσης βλέπε: United Kingdom (ανακτήθηκε 7 Σεπτεμβρίου 2010) (Αγγλικά)
  2. 2,0 2,1 Σε αντίθεση με τις περισσότερες πρωτεύουσες του υπόλοιπου κόσμου, το καθεστώς του Λονδίνου ως πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου ποτέ δεν παραχωρήθηκε ή κατοχυρώθηκε επίσημα-με διάταγμα ή γραπτώς. Η θέση του ως πρωτεύουσας προήλθε με συνταγματική σύμβαση, με βάση την οποία είναι ντε φάκτο πρωτεύουσα ως μέρος του μη γραπτού Συντάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου. το Λονδίνο αποτελεί πρωτεύουσα της Αγγλίας σύμφωνα με τον ορισμό της έδρας της κυβέρνησης στο βρετανικό λεξικό του Κόλινς.(βλέπε: Collins English Dictionary. Collins Eduction plc. 1994. )
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 «Συνεργασία με τα υπερπόντια εδάφη». Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. http://www.fco.gov.uk/en/about-us/what-we-do/overseas-territories. Ανακτήθηκε στις 2011-10-20.  (Αγγλικά)
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 «Ποιες είναι οι γαλλικές αρχές που βρίσκονται στο εξωτερικό;». Γαλλική διεύθυνση των νομικών και διοικητικών πληροφοριών vie-publique.fr. http://www.vie-publique.fr/decouverte-institutions/institutions/collectivites-territoriales/outre-mer/. Ανακτήθηκε στις 2011-10-20.  (Γαλλικά)
  5. 5,0 5,1 5,2 Staff reporter (2007-02-13). «Συμφωνία για την διαίρεση των Ολλανδικών Αντιλλών». Government.nl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2007-03-12. http://web.archive.org/web/20070312003241/http://www.government.nl/actueel/nieuwsarchief/2007/02February/13/0-42-1_42-92711.jsp. Ανακτήθηκε στις 2007-02-24.  (Ολλανδικά)
  6. CIA Factbook: Sint Maarten dependency status (ανακτήθηκε 2011-10-20) (Αγγλικά)
  7. Clogg, Richard (14 Αυγούστου 2010). «Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο». Εφημερίδα Καθημερινή. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/08/2010_411480. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2011.  (Ελληνικά)
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 «Ορισμός της πολιτικής οργάνωσης του Νησιωτικού Χώρου. Γραφείο Νησιωτικών Υποθέσεων. Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ». Γραφείο Νησιτωτικών Υποθέσεων. Υπουργείο εσωτερικών ΗΠΑ. 2007-01-11. http://www.doi.gov/oia/Islandpages/political_types.htm. Ανακτήθηκε στις 2008-11-09.  (Αγγλικά)
  9. 9,0 9,1 «Η Ρωσία χαιρετίζει την αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Νικαράγουα». Chinadaily.com.cn. 2008-09-06. http://www.chinadaily.com.cn/world/2008-09/06/content_7005202.htm. Ανακτήθηκε στις 2010-06-22.  (Αγγλικά)
  10. 10,0 10,1 10,2 «Η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία και η Υπερδνειστερία, προέβησαν σε αμοιβαία αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους και κάλεσαν και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο». Newsru. 2006-11-17. http://www.newsru.com/russia/17nov2006/aup.html. Ανακτήθηκε στις 2008-08-26.  (Ρωσικά)
  11. 11,0 11,1 Το σύνταγμα τάξης της Αγ. Ελένης, Ν. Αναλήψεως και του Τρίσταν ντα Κούνια 2009, βλ. "Επεξηγηματικό υπόμνημα" (Αγγλικά)
  12. CIA Factbook: Aruba dependency status (Αγγλικά)
  13. CIA - The World Factbook:Bolivia (Αγγλικά)
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 14,4 Υπουργείο υπερποντίων διαμερισμάτων και εδαφών (Γαλλικά)
  15. 15,0 15,1 15,2 «Λίστα εξατημένων εδαφών του στέμματος». Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. http://www.fco.gov.uk/en/publications-and-documents/treaties/uk-overseas-territories/list-crown-dependencies-overseas. Ανακτήθηκε στις 2011-10-20.  (Αγγλικά)
  16. Η Γροινλανδία ξεκινάει το μονοπάτι της αυτονομίας The Copenhagen Post (ανακτήθηκε 2011-10-20) (Δανικά)
  17. 17,0 17,1 Jensen, Erik (2005). Δυτική Σαχάρα: Ανατομία ενός αδιεξόδου. Ακαδημία διεθνούς ειρήνης. Σειρά περιστασιακών ερευνών. Εκδότες Lynne Rienner. σελ. 48. ISBN 1588263053. http://books.google.com/books?id=vYLuOGyDBjsC&lpg=PA48&dq=western%20sahara%20capital&pg=PP1#v=snippet&q=%22capital%20of%20western%20sahara%22&f=false.  (Αγγλικά)
  18. worldstatesmen.org Πολιτικός Κόσμος: Δυτική Σαχάρα (Αγγλικά)
  19. 19,0 19,1 Με βάση το Νόμο της Ιερουσαλήμ η πόλη, ολόκληρη και ενωμένη είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ και αποτελεί έδρα της κυβέρνησης, της οικίας του Προέδρου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Κοινοβουλίου (Κνεσέτ), όπως επίσης και των κυβερνητικών γραφείων. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι περισσότερες χώρες δε δέχονται το νόμο αυτό (βλπ. Kellerman, 1993, σελ. 140) και διατηρούν πρεσβείες σε άλλες πόλεις, όπως το Τελ Αβίβ, η Ραμάτ Γκαν και η Χερτζλίγια. (βλέπε το CIA Factbook και το Χάρτη του Ισραήλ) Η Παλαιστινιακή Αρχή θεωρεί την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού Κράτους και το τελικό καθεστώς της πόλης αναμένεται μέσω των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων (βλπ. "Διαπραγματεύσεις για την Ιερουσαλήμ", Πανεπιστήμιο του Μαίρυλαντ). (Αγγλικά)
  20. 20,0 20,1 20,2 Αυστραλιανή Κυβέρνηση: Επικράτειες της Αυστραλίας (Αγγλικά)
  21. CIA Factbook: Curacao dependency status (Αγγλικά)
  22. CIA Factbook: Cook Islands dependency status (Αγγλικά)
  23. Εκκαθάριση του Câmaras Municipal και Assembleias Municipal του Μακάου, και ίδρυση του Instituto para os Assuntos Cívicos e Municipais (Πορτογαλικά)
  24. «Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κεφάλαιο 1». http://www.nkr.am/en/constitution/9/.  (Αγγλικά)
  25. Ο Αντιπρόεδρος Πρόεδρος της Βουλής της Αμπχαζίας δηλώνει ότι οι Εκλογές στην δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (NKR) πληρούν όλα τα διεθνή πρότυπα: "Η Αμπχαζία, η Νότια Οσετία, και η Υπερδνειστερία έχουν από καιρό αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ και αμοιβαία την ανεξαρτησία του μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά..." (Ρωσικά)
  26. «BBC News - Περιφέρειες και περιοχές του κόσμου: Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Δεδομένα». http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/3658938.stm#facts.  (Αγγλικά)
  27. CIA Factbook: Nauru Capital: status (Αγγλικά)
  28. "Περιφέρειες και περιοχές του κόσμου: Νέα Καληδονία", BBC News, 11 Δεκεμβρίου 2008 (Αγγλικά)
  29. CIA Factbook: Niue dependency status (Αγγλικά)
  30. CIA Factbook: South Africa Capital: status (Αγγλικά)
  31. CIA Factbook: Netherlands Capital: status (Αγγλικά)
  32. 32,0 32,1 Baroud, Ramzy (2004). Επιθεώρηση Μέσης Ανατολής (27th έκδοση). Λονδίνο: Kogan Page. σελ. 161. ISBN 978-0-749-44066-4. http://books.google.com/?id=NYszJtC66FAC&pg=PA161&dq=%22official+name%22+palestine+page&cd=1#v=onepage&q=.  (Αγγλικά)
  33. "Ραμάλα: Η νέα νύφη της Παλαιστίνης", Khaled Abu Toameh, 20 August 2010, Jerusalem Post. (Αγγλικά)
  34. Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, Εκτελεστική επιτροπή (12 Μαίου 1989). «131η Συνεδρίαση: Θέμα 9.4 της ημερήσιας διάταξης, Αίτημα για την αποδοχή του κράτους της Παλαιστίνης ως χώρας-μέλους της UNESCO». Ηνωμένα Έθνη. σσ. 18, Παράρτημα II. http://unesdoc.unesco.org/images/0008/000827/082711eo.pdf. Ανακτήθηκε στις 2010-11-15.  Η λίστα των χωρών που αποδέχονται το αίτημα της Παλαιστινιακής αρχής και έμμεσα αναγνωρίζουν αυτήν ως κράτος περιλαμβάνει 92 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, εκ των οποίων κάποιες δεν υπάρχουν πλέον (π.χ. βλπ. Yugoslavia κ.λ.π.) (Αγγλικά)
  35. Staff (20 February 2008). «Οι Παλαιστίνιοι σκέφτονται την 'ανακύρηξη κράτους'». BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/7254434.stm. Ανακτήθηκε στις 2011-09-27. «We are under Israeli occupation and for independence we need to acquire independence.»  (Αγγλικά)
  36. CIA Factbook: Sri Lanka Capital: status (Αγγλικά)
  37. CIA World Fact Book: Tokelau (Αγγλικά)
  38. «Η επίσημη ιστοσελίδα του συμβουλίου της Διακυβέρνησης του Τοκελάου». http://www.tokelau.org.nz/. Ανακτήθηκε στις 2007-11-04. «The basis of Tokelau's legislative, administrative and judicial systems is the Tokelau Islands Act 1948 and its amendments. (See the link "LAW") In November 1974 the administration of Tokelau was transferred from the Mäori and Island Affairs Department to the Ministry of Foreign Affairs. From then until September 1980, when the Tokelau administration regulations were amended, the New Zealand Secretary of Foreign Affairs was the administrator of Tokelau. New regulations then came into force whereby the Minister of Foreign Affairs was empowered to appoint a suitable person to be the Administrator of Tokelau. The New Zealand flag is used and the anthem is God Save the Queen.»  (Αγγλικά)
  39. CIA Factbook: Tokelau dependency status (Αγγλικά)
  40. Η Δανία και τα νησιά Φαρόε καταλήγουν σε συνταγματική διαμάχη, IceNews 6 Ιουλίου 2011 (Αγγλικά)
  41. «BBC News - Περιφέρειες και περιοχές του κόσμου: Χονγκ-Κονγκ: Δεδομένα». http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/country_profiles/3650337.stm#facts.  (Αγγλικά)
  42. historylearningsite.co.uk League of Nations, historylearningsite.co.uk 20-10-2010 βλπ. The Aaland Islands (1921) (Αγγλικά)