Φίλιπσμπουργκ (Άγιος Μαρτίνος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φίλιπσμπουργκ)

Συντεταγμένες: 18°1′27″N 63°2′36″W / 18.02417°N 63.04333°W / 18.02417; -63.04333

Φίλιπσμπουργκ
Lua error in Module:Location_map/multi at line 13: Δεν μπόρεσε να βρεθεί ο ορισμός του ζητούμενου locations map. Ούτε "Module:Location map/data/Άγιος Μαρτίνος" ούτε "Template:Location map Άγιος Μαρτίνος" υπάρχει. 18°1′27″N 63°2′36″W
ΧώραΆγιος Μαρτίνος
Διοικητική υπαγωγήΆγιος Μαρτίνος
Υψόμετρο8 μέτρα
Πληθυσμός1.338 (2006)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Αποψη του δικαστήριου του Φίλιπσμπουργκ

Το Φίλιπσμπουργκ (ολλανδικά: Philipsburg) είναι πρωτεύουσα του συστατικού κράτους του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, Άγιου Μαρτίνου. Η πόλη λειτουργεί ως εμπορικό κέντρο του νησιού και έχει 1.338 κατοίκους (2006). Η πόλη είναι χτισμένη στο νότιο μέρος του νησιού, σε μια λωρίδα γης που χωρίζει τη θάλασσα από μια μεγάλη αλμυρή λίμνη, όπου υπάρχει και αλυκή.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νησί του Αγίου Μαρτίνου ανακαλύφθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1493, από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Το Φίλιπσμπουργκ ιδρύθηκε το 1763 από τον Τζον Φίλιπς, ένα Σκωτσέζο λοχαγό του Ολλανδικού Ναυτικού και σύντομα έγινε πολυσύχναστο κέντρο του διεθνούς εμπορίου. Δύο ιστορικά φρούρια μαρτυρούν τη στρατηγική σημασία του Φίλιπσμπουργκ, το Φρούριο Άμστερνταμ και το Φρούριο Βίλεμ.

Διεθνές αεροδρόμιο Πριγκίπισσα Ιουλιάνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσγείωση αεροσκάφους στο διεθνές αεροδρόμιο Πριγκίπισσα Ιουλιάνα

Ίσως η πιο γνωστή φωτογραφία από ολόκληρο το νησί του Αγίου Μαρτίνου είναι αυτή του διεθνούς αεροδρομίου Πριγκίπισσα Ιουλιάνα όπου ο διάδρομος προσγείωσης των αεροσκαφών σχεδόν εφάπτεται σε μία παραλία. Και μόνο γι'αυτό το θέαμα, το αεροδρόμιο που βρίσκεται στα δυτικά του Φίλιπσμπουργκ αποτελεί πόλο έλξης τουριστών. Λόγω του μικρού μήκους του διαδρόμου, 2.180 μέτρα, τα αεροπλάνα κατά την προσέγγιση του διαδρόμου πρέπει να πετούν σε ασυνήθιστα χαμηλό υψόμετρο, μόλις 10-20 μέτρα πάνω από την κοντινή παραλία Μάχο. Η ανάφλεξη των κινητήρων από την αναχώρηση των αεροσκαφών είναι επίσης άλλος ένας «πόλο έλξης» καθώς δημιουργούν τεχνητά κύματα. Ωστόσο, τα αέρια των στροβιλοκινητήρων είναι πραγματικός κίνδυνος και οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν. Έτσι οι τοπικές αρχές τοποθέτησαν μια προειδοποίηση στον φράχτη του αεροδρομίου για να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για τους κινδύνους από τα αέρια των στροβιλοκινητήρων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]