Κορυτσά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°37′23″N 20°46′31″E / 40.6231°N 20.7753°E / 40.6231; 20.7753

Κορυτσά

Έμβλημα
Καθεδρικός ναός της Αναστάσεως του Κυρίου
Καθεδρικός ναός της Αναστάσεως του Κυρίου
Κορυτσά στον χάρτη: Αλβανία
Κορυτσά
Θέση στην Αλβανία
Βασικές πληροφορίες
Χώρα Αλβανία
Νομός Κορυτσάς
Επαρχία Κορυτσάς
Πληθυσμός 58.911 κάτοικοι (2001)
Υψόμετρο 850
Ταχυδρομικός κώδικας 7001-7004
Πολιτική
Δήμαρχος Νίκο Πελέσι (Niko Peleshi)
Δυκτιακός τόπος
Ιστότοπος www.bashkiakorce.gov.al


Η Κορυτσά (αλβανικά:Korça) είναι πόλη της Αλβανίας. Βρίσκεται κοντά στα ελληνικά σύνορα κι ο πληθυσμός της είναι 58.911 κάτοικοι. Σήμερα η Κορυτσά είναι βιομηχανική περιοχή. Παράγει ζάχαρη, οινόπνευμα, μπύρα, δέρματα και υφαντουργικά προϊόντα. Η Κορυτσά παλιά ήταν το κέντρο του διαμετακομιστικού εμπορίου μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αλβανίας κλπ.


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχουν βρεθεί λείψανα από την νεολιθική εποχή που δείχνουν ο χώρος κατοικήθηκε από το 4000 π.Χ. και μετά. Η εποχή του Χαλκού διήρκεσε από το 3000 π.Χ. έως 2100 π.Χ. ενώ οι φυλές που ζούσαν στην περιοχή αυτή, μιλούσαν την βορειοδυτική ελληνική διάλεκτο.[1] Η περιοχή κατά την περίοδο αυτή η περιοχή είχε κατοικηθεί από τα αρχαία ελληνικά φύλα, των Χαόνων και των Μολοσσών, που ήταν δύο από τα τρία σημαντικότερα ελληνικά φύλα που κατοικούσαν στην περιοχή της Ηπείρου.[2]

Η πόλη, κατά τα νεότερα χρόνια, άρχισε να αναπτύσσεται ως αστικό κέντρο μετά τις επιδρομές από τον στρατό του Αλή Πασά κατά της γειτονικής Μοσχόπολης, στα τέλη του 18ου αιώνα (1780). Η Κορυτσά εκτός από σημαντικό εμπορικό αποτέλεσε και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, με πλήθος ελληνικών σχολίων να λειτουργούν σε αυτή. Η οργάνωση των επαγγελματικών συντεχνιών και της χρηματοδότησης της τοπικής εκπαίδευσης είναι εφάμιλλη του αγγλοσαξονικού τραστ. Στους «Γενικούς Κανονισμούς των κοινών καθιδρυμάτων της πόλεως Κορυτσάς», που συντάχθηκαν το 1875, το σύνολο των δωρεών και κληροδοτημάτων συγκεντρώνονταν σε κοινό ταμείο με την ονομασία «λάσσο» και εποπτεύονταν από ειδική επιτροπή.

Κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο (Δεκέμβριος 1912), στην πόλη εισήλθε ο ελληνικός στρατός που αποχώρησε τον Μάρτιο του 1914, παραδίδοντάς την στην νεοσυσταθείσα αλβανική χωροφυλακή. Σύμφωνα με άρθρο του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας (Μάιος 1914) η Κορυτσά αποτελεί τμήμα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου, εντός της αλβανικής επικράτειας. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους η πόλη πέρασε υπό τον έλεγχο τον βορειοηπειρωτικών δυνάμεων με επικεφαλής τον Τσόντο Βάρδα. Κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού οι Κορυτσαίοι συντάχθηκαν υπέρ του Κινήματος Εθνικής Αμύνης του Ελευθέριου Βενιζέλου, όμως το 1916 εν μέσω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η περιοχή πέρασε στον έλεγχο των γαλλικών δυνάμεων.

Με τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (1918) η πόλη επιδικάστηκε με μια σειρά συνθηκών και πρωτοκόλλων οριστικά στην Αλβανία. Ως το 1925 όλα τα ελληνόφωνα εκπαιδευτικά ιδρύματα έπαψαν να λειτουργούν βάσει κρατικών αποφάσεων, καθώς η πόλη δεν περιλαμβάνονταν στην αναγνωρισμένη από το αλβανικό κράτος 'ελληνική μειονοτική ζώνη'.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο η Κορυτσά καταλήφθηκε από τον ελληνικό στρατό κατά το πρώτο στάδιο της ελληνικής αντεπίθεσης. Για μικρό διάστημα, από 22 Νοεμβρίου 1940 μέχρι 12 Απριλίου 1941 υπήρξε για τρίτη φορά υπό ελληνικό έλεγχο. Το διάστημα εκείνο την πόλη διοικούσε προσωρινό συμβούλιο αποτελούμενο από ένδεκα Έλληνες και τέσσερις Αλβανούς εκπροσώπους.[3] Μετά τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας, επανακαταλήφθηκε από τις δυνάμεις του Άξονα, ενώ στο τέλος του πολέμου (1945) ξαναπέρασε στην Αλβανία.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κορυτσά

Μετά την καταστροφή της γειτονικής Μοσχόπολης, στο τέλος του 18ου αιώνα, η Κορυτσά αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Τον 20ο αιώνα ανέπτυξε και σημαντική βιομηχανία. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει σημαντικές γεωργικές εκτάσεις.

Σύμφωνα με επίσημες αναφορές τοπικών παραγόντων η Κορυτσά έχει τον χαμηλότερο δείκτη ανεργίας σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Η πλειοψηφία του εκτός Αλβανίας επενδυτικού κεφαλαίου προέρχεται από ελληνικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, καθώς και από ελληνοαλβανικές επιχειρήσεις.[4][5]

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιφανείς Κορυτσαίοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammond Nicholas Geoffrey Lemprière. Migrations and invasions in Greece and adjacent areas. Noyes Press, 1976, p. 153.
  2. John Boardman. The Cambridge Ancient History: pt. 1. The prehistory of the Balkans; and the Middle East and the Aegean world, tenth to eighth centuries B.C. Cambridge University Press, p. 266: "We may conclude, then, that the archaeological division corresponded to a tribal division : the Illyrian tribes holding northern Illyris, and the Epirotic tribes, whether Chaonian or Molossian, holding the plain of Korçë"
  3. Fischer Bernd Jürgen Albania at war, 1939-1945 Purdue University Press, 1999 ISBN 978-1-55753-141-4, σελ. 81
  4. Καγιά, Έβις (2006). «Το Ζήτημα της Εκπαίδευσης στην Ελληνική Μειονότητα και οι Δίγλωσσοι Μετανάστες Μαθητές στα Ελληνικά Ιδιωτκά Σχολεία στην Αλβανία» (στα Greek). Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. σσ. 118–121. http://invenio.lib.auth.gr/record/66383. Ανακτήθηκε στις 6 February 2013. 
  5. Poverty in Albania : a qualitative assessment. Washington, DC: World Bank. 2002. σελ. 32. ISBN 9780821351093. http://books.google.gr/books?id=LbrPFI_tHUsC&printsec=frontcover&dq=de+soto+albania+greeks&hl=el&sa=X&ei=67ESUeSfEciH4ATMtIDADw&ved=0CDEQ6AEwAA#v=onepage&q=greek%20investment&f=false. 


 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της Live-Pedia. (ιστορικό).

Η εισαγωγή του κειμένου της Livepedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.