Μονρόβια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 06°19′N 10°48′W / 6.317°N 10.800°W / 6.317; -10.800

Μονρόβια
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μονρόβια
6°18′38″N 10°48′17″W
ΧώραΛιβερία Λιβερία
Διοικητική υπαγωγήGreater Monrovia District
Ίδρυση25  Απριλίου 1822
 • ΔήμαρχοςΜέρι Μπροχ
Πληθυσμός1.010.970
Ζώνη ώραςΜέσος χρόνος Γκρίνουιτς
UTC±00:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μονρόβια (αγγλικά: Monrovia) είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Λιβερίας, με 572.971 κατοίκους (με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2003). Η οικονομία της βασίζεται στο λιμάνι της, το οποίο επεκτάθηκε σημαντικά από τις δυνάμεις των ΗΠΑ κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κυριότερες εξαγωγές είναι λάστιχα και σιδηρομεταλλεύματα. Στο λιμάνι επίσης βρίσκονται εγκαταστάσεις για επισκευές πλοίων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή ήταν ήδη κατοικημένη όταν ονομάστηκε κατά τη δεκαετία του 1560 από τους Πορτογάλους, Ακρωτήριο Μεσουράδο. Οι πρώτοι έποικοι από τις ΗΠΑ έφτασαν στην Αφρική το 1821, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Αποικισμού. Έφτασαν στο νησί Σέρμπρο, στη σημερινή Σιέρα Λεόνε. Το 1822 ακολούθησε δεύτερη ομάδα εποίκων, οι οποίοι ίδρυσαν τη Χριστόπολη.[1] Το 1824 η πόλη έλαβε την ονομασία που έχει σήμερα, προς τιμήν του προέδρου των ΗΠΑ, Τζέιμς Μονρόε. Πρόκειται για τη μοναδική μη αμερικανική πόλη, η οποία ονοματοδοτήθηκε με το όνομα ενός Αμερικανού Προέδρου. Το 1845 στη Μονρόβια έλαβε χώρα η συνέλευση της Αμερικανικής Εταιρείας Αποικισμού, η οποία οδήγησε σε γραπτό Σύνταγμα, το 1847 και στην ίδρυση της Δημοκρατίας της Λιβερίας[2].

Το 1979 στην πόλη έλαβε χώρα η διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, με προεδρεύοντα το Λιβεριανό Πρόεδρο, Γουίλιαμ Τόλμπερτ. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, η πόλη πολιορκήθηκε και υπέστη μεγάλες καταστροφές σε κτήρια και σε υποδομή. Η Μονρόβια αποτέλεσε θέατρο σκληρών μαχών ανάμεσα στις δυνάμεις του Σάμιουελ Ντόε και των ανταρτών του Πρινς Τζόνσον το 1990. Κληρονομιά του πολέμου αποτελεί ο μεγάλος πληθυσμός άστεγων παιδιών και νέων.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη βρίσκεται στην κομητεία Μονσεράντο, σε χερσόνησο ανάμεσα στον Ατλαντικό και στον ποταμό Μεσουράδο. Αποτελεί σημαντικό λιμένα. Στα βόρεια της πόλης ρέει ο ποταμός Σαιντ Πολ. Η Μονρόβια είναι, εκτός από πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, διοικητικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο στη Λιβερία.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δρόμος της Μονρόβιας

Η Μονρόβια αποτελεί έδρα της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβερίας. Το λιμάνι της αποτελεί το στυλοβάτη της οικονομίας.

Πολιτισμός και ΜΜΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πόλη μερικά αξιοθέατα είναι το Εθνικό Μουσείο της Λιβερίας, ο κατεστραμμένος σήμερα Ναός των Μασόνων, η αγορά στο Γουότερσαϊντ, αρκετές παραλίες και ο ζωολογικός κήπος. Στη λιβεριανή πρωτεύουσα στεγάζεται και ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά στάδια στην Αφρική, χωρητικότητας 40.000 θεατών.

Αναφορικά με τον Τύπο, υπάρχουν πολλές εφημερίδες τύπου ταμπλόιντ, οι οποίες εκδίδονται κάθε εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες. Λειτουργούν ραδιοφωνικοί σταθμοί και τηλεοπτικά κανάλια. Η κύρια πηγή ειδήσεων είναι το ραδιόφωνο, καθώς η παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών είναι δύσκολη, λόγω των προβλημάτων στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Από την 1η Οκτωβρίου του 2003 εκπέμπει και το ραδιόφωνο της UNMIL , που είναι η ειρηνευτική δύναμη στη Λιβερία. Ο εν λόγω ραδιοφωνικός σταθμός είναι ο πρώτος στη Λιβερία που εκπέμπει σε 24ωρη βάση[3]

Στην Daily Talk γράφονται πολλές ειδήσεις καθημερινά σε μαυροπίνακα στο δρόμο στην περιοχή Σινκόρ. Συχνά συμπεριλαμβάνει και αποσπάσματα από τη Βίβλο.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μονρόβια είναι η έδρα του Πανεπιστημίου της Λιβερίας. Επίσης, εκεί, βρίσκονται και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Κολέγιο Κάτινγκτον και η Σχολή Ντιβίνιτι, καθώς επίσης και πολλά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρμος της Μονρόβιας

Πλοία συνδέουν την πόλη με τη Γκρίνβιλ και τη Χάρπερ. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόμπερτς, στο Ρόμπερτσφιλντ. Στην πόλη κυκλοφορούν πολλά ιδιωτικά μικρά λεωφορεία, μεγάλα λεωφορεία και ταξί.

Αδελφοποιημένες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Map of Liberia, West Africa». World Digital Library. 1830. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2013. 
  2. Robin Dunn-Marcos, Konia T. Kollehlon, Bernard Ngovo, and Emily Russ (2005) in Donald A. Ranard (ed.) Liberians: An introduction to their history and culture (Washington: Center for Applied Linguistics) διαθέσιμο στο Διαδίκτυο εδώ Αρχειοθετήθηκε 2006-07-24 στο Wayback Machine.
  3. «Ραδιοφωνικός σταθμός UNMIL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]