Κατάλογος εθνικών ονομάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Παρατίθενται πρώτα οι λογιότεροι τύποι των ονομάτων και ακολουθούν οι λαϊκότεροι. Για τις ονομασίες των κατοίκων των εκτός Ελλάδος πόλεων δείτε τα αντίστοιχα λήμματα.

Ήπειροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήπειρος Ουσιαστικό (αρσ.) Ουσιαστικό (θηλ.) Επίθετο
Αμερική Αμερικανός/Αμερικάνος Αμερικανή/Αμερικάνα/Αμερικανίδα αμερικανικός/αμερικάνικος
Ανταρκτική ανταρκτικός
Ασία Ασιάτης Ασιάτισσα ασιατικός
Αφρική Αφρικανός/Αφρικάνος Αφρικανή/Αφρικάνα αφρικανικός/αφρικάνικος
Ευρώπη Ευρωπαίος Ευρωπαία ευρωπαϊκός
Ωκεανία Ωκεάνιος Ωκεάνια ωκεάνιος

Κράτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Ουσιαστικό (αρσ.) Ουσιαστικό (θηλ.) Επίθετο
Ανγκόλα Ανγκόλα Αγκολέζος Αγκολέζα αγκολέζικος
Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Αζέρος Αζέρα αζερικός
Αίγυπτος Αίγυπτος Αιγύπτιος Αιγύπτια αιγυπτιακός
Αιθιοπία Αιθιοπία Αιθίοπας Αιθίοπας αιθιοπικός
Αϊτή Αϊτή Αϊτινός Αϊτινή αϊτικός
Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού Ιβοριανός Ιβοριανή ιβοριανός
Αλβανία Αλβανία Αλβανός Αλβανή/Αλβανίδα αλβανικός
Αλγερία Αλγερία Αλγερινός Αλγερινή αλγερινός
Flag of Argentina.svg Αργεντινή Αργεντινός/Αργεντίνος Αργεντινή/Αργεντίνα αργεντινός/αργεντίνικος
Αρμενία Αρμενία Αρμένιος/Αρμένης Αρμένια/Αρμένισσα αρμενιακός/αρμενικός/αρμένικος
Flag of Australia.svg Αυστραλία Αυστραλός Αυστραλή/Αυστραλέζα αυστραλιανός/αυστραλέζικος
Flag of Austria.svg Αυστρία Αυστριακός Αυστριακή αυστριακός
Αφγανιστάν Αφγανιστάν Αφγανός Αφγανή αφγανικός
Βέλγιο Βέλγιο Βέλγος Βέλγα/Βελγίδα βελγικός/βέλγικος
Βενεζουέλα Βενεζουέλα Βενεζουελανός Βενεζουελανή/Βενεζουελάνα βενεζουελανός
Βιετνάμ Βιετνάμ Βιετναμέζος Βιετναμέζα βιετναμικός/βιετναμέζικος
Βολιβία Βολιβία Βολιβιανός Βολιβιανή βολιβιανός
Βοσνία-Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βόσνιος Βόσνια βοσνιακός
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Βούλγαρος Βουλγάρα βουλγαρικός/βουλγάρικος
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα Βορειοκορεάτης Βορειοκορεάτισσα βορειοκορεατικός/βορειοκορεάτικος
Flag of Brazil.svg Βραζιλία Βραζιλιάνος Βραζιλιάνα βραζιλιάνικος/βραζιλιανικός
Flag of France.svg Γαλλία Γάλλος Γαλλίδα γαλλικός
Γερμανία Γερμανία Γερμανός Γερμανίδα γερμανικός
Γεωργία Γεωργία Γεωργιανός Γεωργιανή γεωργιανός
Γουατεμάλα Γουατεμάλα Γουατεμαλτέκος Γουατεμαλτέκα  ;
Γροιλανδία Γροιλανδία Γροιλανδός Γροιλανδή/Γροιλανδέζα γροιλανδικός
Flag of Denmark.svg Δανία Δανός Δανή/Δανέζα δανικός/δανέζικος
Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανός Δομινικανή δομινικανός
Ελβετία Ελβετία Ελβετός Ελβετή/Ελβετίδα ελβετικός
Flag of Greece.svg Ελλάδα Έλληνας Ελληνίδα ελληνικός
Ερυθραία Ερυθραία Ερυθραίος Ερυθραία ερυθραίος
Εσθονία Εσθονία Εσθονός Εσθονή εσθονικός
Flag of the United States.svg ΗΠΑ Αμερικανός/Αμερικάνος Αμερικανή/Αμερικάνα αμερικανικός/αμερικάνικος
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Βρετανός Βρετανή/Βρετανίδα βρετανικός
Ιαπωνία Ιαπωνία Ιάπωνας/Γιαπωνέζος Γιαπωνέζα ιαπωνικός/γιαπωνέζικος
Ινδία Ινδία Ινδός Ινδή ινδικός
Ινδονησία Ινδονησία Ινδονήσιος Ινδονήσια ινδονησιακός
Ιορδανία Ιορδανία Ιορδανός Ιορδανή ιορδανικός
Ιράκ Ιράκ Ιρακινός Ιρακινή ιρακινός
Ιράν Ιράν Ιρανός Ιρανή ιρανικός
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Ιρλανδός Ιρλανδή/Ιρλανδέζα ιρλανδικός/ιρλανδέζικος
Ισραήλ Ισλανδία Ισλανδός Ισλανδή/Ισλανδέζα ισλανδικός/ισλανδέζικος
Flag of Spain.svg Ισπανία Ισπανός/Σπανιόλος Ισπανίδα/Σπανιόλα ισπανικός/σπανιόλικος
Ισραήλ Ισραήλ Ισραηλινός Ισραηλινή ισραηλινός
Flag of Italy.svg Ιταλία Ιταλός/Ιταλιάνος Ιταλίδα/Ιταλιάνα ιταλικός/ιταλιάνικος
Καζακστάν Καζακστάν Καζάκος Καζάκα καζαχικός/καζάχικος
Καμπότζη Καμπότζη Καμποτζιανός Καμποτζιανή καμποτζιανός
Καναδάς Καναδάς Καναδός Καναδή/Καναδέζα καναδικός/καναδέζικος
Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Κεντροαφρικανός Κεντροαφρικανή κεντροαφρικανικός
Κένυα Κένυα Κενυάτης Κενυάτισσα κενυάτικος
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα Κινέζος Κινέζα κινεζικός/κινέζικος
Κιργιζιστάν Κιργιζία Κιργίζιος Κιργίζια κιργιζιανός
Κολομβία Κολομβία Κολομβιανός Κολομβιανή κολομβιανός
Κομόρες Κομόρες Κομόριος Κομόρια κομορικός
Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό Κονγκολέζος Κονγκολέζα κονγκολέζος
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Κονγκολέζος Κονγκολέζα κονγκολέζος
Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα Κοσταρικανός Κοσταρικανή κοσταρικανός
Κούβα Κούβα Κουβανός Κουβανή/Κουβανέζα κουβανικός/κουβανέζικος
Κουβέιτ Κουβέιτ Κουβεϊτιανός Κουβεϊτιανή κουβεϊτιανός
Κροατία Κροατία Κροάτης Κροάτισσα κροατικός/κροάτικος
Κύπρος Κύπρος Κύπριος/Κυπραίος/Κυπριώτης Κύπρια/Κυπραία/Κυπριώτισσα κυπριακός/κυπριώτικος
Λάος Λάος Λαοτινός Λαοτινή λαοτινός
Flag of Latvia.svg Λετονία Λετονός Λετονή λετονικός
Λευκορωσία Λευκορωσία Λευκορώσος Λευκορωσίδα λευκορωσικός
Λίβανος Λίβανος Λιβανέζος Λιβανέζα λιβανέζικος
Λιβερία Λιβερία Λιβεριανός Λιβεριανή λιβεριανός
Λιβύη Λιβύη Λίβυος Λίβυα λιβυκός
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Λιθουανός Λιθουανή λιθουανικός
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Λουξεμβούργιος Λουξεμβούργια λουξεμβουργιανός
Μαδαγασκάρη Μαδαγασκάρη Μαλγάσιος Μαλγάσια μαλγασικός
Μαλαισία Μαλαισία Μαλαισιανός Μαλαισιανή μαλαισιανός
Μάλτα Μάλτα Μαλτέζος Μαλτέζα μαλτέζικος
Μαρόκο Μαρόκο Μαροκινός Μαροκινή μαροκινός
Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος Μαυρικιανός Μαυρικιανή μαυρικιανός
Μαυριτανία Μαυριτανία Μαυριτανός Μαυριτανή μαυριτανικός/μαυριτάνικος
Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο Μαυροβούνιος Μαυροβούνα μαυροβουνιακός
Μεξικό Μεξικό Μεξικανός/Μεξικάνος Μεξικανή/Μεξικάνα μεξικανικός/μεξικάνικος
Μογγολία Μογγολία Μογγόλος Μογγόλα μογγολικός/μογγόλικος
Μοζαμβίκη Μοζαμβίκη Μοζαμβικιανός Μοζαμβικιανή μοζαμβικιανός
Μολδαβία Μολδαβία Μολδαβός Μολδαβή μολδαβικός/μολδαβιανός
Μονακό Μονακό Μονεγάσκος Μονεγάσκα μονεγασκικός
Μποτσουάνα Μποτσουάνα Μποτσουανός Μποτσουανή μποτσουανός
Μπουρούντι Μπουρούντι Μπουρουντιανός Μπουρουντιανή μπουρουντιανός
Μπουτάν Μπουτάν Μπουτανέζος Μπουτανέζα μπουτανέζικος
Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία Νεοζηλανδός Νεοζηλανδή/Νεοζηλανδέζα νεοζηλανδικός/νεοζηλανδέζικος
Νεπάλ Νεπάλ Νεπαλέζος Νεπαλέζα νεπαλέζικος
Νίγηρας Νίγηρας Νιγήριος Νιγήρια νιγηρικός
Νιγηρία Νιγηρία Νιγηριανός Νιγηριανή νιγηριανός
Νικαράγουα Νικαράγουα Νικαραγουανός Νικαραγουανός νικαραγουανός
Νορβηγία Νορβηγία Νορβηγός Νορβηγή/Νορβηγίδα νορβηγικός
Νότια Αφρική Νότια Αφρική Νοτιοαφρικανός/Νοτιοαφρικάνος Νοτιοαφρικανή/Νοτιοαφρικάνα νοτιοαφρικανικός/νοτιοαφρικάνικος
Νότια Κορέα Νότια Κορέα Νοτιοκορεάτης Νοτιοκορεάτισσα νοτιοκορεατικός/νοτιοκορεάτικος
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Ολλανδός Ολλανδή/Ολλανδέζα ολλανδικός/ολλανδέζικος
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Ούγγρος/Ουγγαρέζος/Μαγιάρος Ουγγαρέζα/Μαγιάρα ουγγρικός/ουγγαρέζικος
Ουγκάντα Ουγκάντα Ουγκαντέζος Ουγκαντέζα ουγκαντέζικος
Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν Ουζμπέκος Ουζμπέκα ουζμπεκικός/ουζμπέκικος
Ουκρανία Ουκρανία Ουκρανός Ουκρανή/Ουκρανέζα/Ουκρανίδα ουκρανικός
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη Ουρουγουανός Ουρουγουανή ουρουγουανός
Πακιστάν Πακιστάν Πακιστανός Πακιστανή πακιστανικός
Παλαιστινιακά Εδάφη, Κατεχόμενα Παλαιστίνιος Παλαιστίνια παλαιστινιακός
Παναμάς Παναμάς Παναμέζος Παναμέζα παναμαϊκός/παναμέζικος
Παραγουάη Παραγουάη Παραγουανός Παραγουανή παραγουανικός
Flag of Peru.svg Περού Περουβιανός/Περουβιάνος Περουβιανή/Περουβιάνα περουβιανός/περουβιάνικος
Flag of Poland.svg Πολωνία Πολωνός Πολωνή/Πολωνίδα/Πολωνέζα πολωνικός/πολωνέζικος
Πουέρτο Ρίκο Πουέρτο Ρίκο Πορτορικανός/Πορτορικάνος Πορτορικανή/Πορτορικάνα πορτορικανός/πορτορικάνικος
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Πορτογάλος Πορτογαλίδα/Πορτογαλέζα πορτογαλικός/πορτογαλέζικος
ΠΓΔΜ Π.Γ.Δ.Μ. Σλαβομακεδόνας/Σκοπιανός/Ακατονόμαστος Σλαβομακεδόνισσα/Σκοπιανή/Ακατονόμαστη σλαβομακεδονικός
Ρουάντα Ρουάντα Ρουαντέζος Ρουαντέζα ρουαντέζικος
Ρουμανία Ρουμανία Ρουμάνος Ρουμάνα ρουμανικός/ρουμάνικος
Ρωσία Ρωσία Ρώσος Ρωσίδα ρωσικός/ρώσικος
Σαμόα Σαμόα Σαμοανός Σαμοανή σαμοϊκός
Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία Σαουδάραβας Σαουδαραβίδα σαουδαραβικός
Σενεγάλη Σενεγάλη Σενεγαλέζος Σενεγαλέζα σενεγαλέζικος
Σερβία Σερβία Σέρβος Σέρβα/Σερβίδα σερβικός/σέρβικος
Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Σιγκαπουριανός Σιγκαπουριανή σιγκαπουριανός
Σλοβακία Σλοβακία Σλοβάκος Σλοβάκα σλοβακικός/σλοβάκικος
Σλοβενία Σλοβενία Σλοβένος Σλοβένα σλοβενικός/σλοβένικος
Σομαλία Σομαλία Σομαλός Σομαλή σομαλικός
Σουαζιλάνδη Σουαζιλάνδη Σουαζιλανδός Σουαζιλανδή σουανζιλανδικός
Σουδάν Σουδάν Σουδανός Σουδανή/Σουδανέζα σουδανικός/σουδανέζικος
Σουηδία Σουηδία Σουηδός Σουηδή/Σουηδέζα σουηδικός/σουηδέζικος
Σουρινάμ Σουρινάμ Σουριναμέζος Σουριναμέζα σουριναμέζικος
Συρία Συρία Σύρος Σύρα συριακός
Ταϊβάν Ταϊβάν Ταϊβανός/Ταϊβανέζος Ταϊβανή/Ταϊβανέζα ταϊβανέζικος
Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη Ταϊλανδός Ταϊλανδός/Ταϊλανδέζος ταϊλανδικός/ταϊλανδέζικος
Τανζανία Τανζανία Τανζανός Τανζανή τανζανικός
Τατζικιστάν Τατζικιστάν Τατζίκος Τατζίκα τατζικικός
Τζαμάικα Τζαμάικα Τζαμαϊκανός Τζαμαϊκανή τζαμαϊκανός
Τόγκο Τόγκο Τογκολέζος Τογκολέζα τογκολικός/τογκολέζικος
Τόνγκα Τόνγκα Τόγκιος Τόγκισσα τογκικός
Τουβαλού Τουβαλού Τουβαλουανός Τουβαλουανή τουβαλουανός
Flag of Turkey.svg Τουρκία Τούρκος Τουρκάλα τουρκικός/τούρκικος
Τουρκμενιστάν Τουρκμενιστάν Τουρκμένιος/Τουρκμένος Τουρκμένα/Τουρκμένισσα τουρκμενικός/τουρκμένικος
Τσεχία Τσεχία Τσέχος Τσέχα τσεχικός/τσέχικος
Τυνησία Τυνησία Τυνήσιος Τυνήσια τυνησιακός
Υεμένη Υεμένη Υεμένιος/Γεμενίτης Υεμένια/Γεμενίτισσα υεμενικός
Φιλιππίνες Φιλιππίνες Φιλιππινέζος Φιλιππινέζα φιλιππινέζικος
Φινλανδία Φινλανδία Φινλανδός Φινλανδή/Φινλανδέζα φινλανδικός/φινλανδέζικος
Χιλή Χιλή Χιλιανός/Χιλιάνος Χιλιανή/Χιλιάνα χιλιανός/χιλιάνικος

Τοπωνύμια της Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη Ουσιαστικό Επίθετο
Αθήνα Αθηναίος αθηναϊκός/αθηναίικος
Άγιον Όρος Αγιορείτης/Αγιονορείτης αγιορείτικος/αγιονορείτικος
Άγραφα Αγραφιώτης αγραφιώτικος
Αγρίνιο Αγρινιώτης αγρινιώτικος
Αίγινα Αιγινίτης αιγινίτικος
Αίγιο Αιγιώτης αιγιώτικος
Αλεξανδρούπολη Αλεξανδρουπολίτης αλεξανδρουπολίτικος
Αλεποχώρι Αλεποχωρίτης αλεποχωρίτικος
Αμοργός Αμοργιανός αμοργιανός
Άμφισσα Αμφισσαίος αμφισσαίικος
Αράχοβα Αραχοβίτης αραχοβίτικος
Άργος Αργείος/Αργίτης αργίτικος
Αρκαδία Αρκάς αρκαδικός
Άρτα Αρτινός αρτινός
Βελούχι Βελουχιώτης βελουχιώτικος
Βέροια Βεροιώτης βεροιώτικος
Βοιωτία Βοιωτός βοιωτικός
Βόλος Βολιώτης βολιώτικος
Βόνιτσα Βονιτσιώτης βονιτσιώτικος
Γαλαξίδι Γαλαξιδιώτης γαλαξιδιώτικος
Γαλάτσι Γαλατσιώτης γαλατσιώτικος
Γλυφάδα Γλυφαδιώτης γλυφαδιώτικος
Γρανίτσα Γρανιτσιώτης γρανιτσιώτικος
Γρεβενά Γρεβενιώτης γρεβενιώτικος
Γύθειο Γυθειώτης γυθειώτικος
Διόνυσος Διονυσιώτης διονυσιώτικος
Δίστομο Διστομίτης διστομίτικος
Δολιανά Δολιανίτης δολιανίτικος
Δράμα Δραμινός δραμινός
Δωδεκάνησα Δωδεκανήσιος δωδεκανησιακός
Έδεσσα Εδεσσαίος εδεσσαϊκός
Ελευσίνα Ελευσίνιος ελευσίνιος/ελευσινιακός
Επίδαυρος Επιδαύριος επιδαύριος
Επτάνησα Επτανήσιος επτανησιακός
Ερμούπολη Ερμουπολίτης ερμουπολίτικος
Εύβοια Ευβοιώτης ευβοιωτικός/ευβιώτικος
Ζάκυνθος Ζακυνθινός ζακυνθινός
Ήπειρος Ηπειρώτης ηπειρωτικός/ηπειρώτικος
Ηράκλειο Ηρακλειώτης ηρακλειώτικος
Θάσος Θασίτης θασίτικος
Θεσσαλονίκη Θεσσαλονικέας/Θεσσαλονικιός/Σαλονικιός θεσσαλονικιώτικος/σαλονικιώτικος
Θεσσαλία Θεσσαλός θεσσαλικός
Θεσπρωτία Θεσπρωτός θεσπρωτικός
Θήβα Θηβαίος θηβαϊκός/θηβαίικος
Θράκη Θρακιώτης θρακικός/θρακιώτικος
Ιθάκη Ιθακήσιος/Θιακός ιθακήσιος
Ίος Ιήτης/Νιώτης ιητικός/νιώτικος
Ιωάννινα Ιωαννίτης/Γιαννιώτης γιαννιώτικος
Καβάλα Καβαλιώτης καβαλιώτικος
Καλάβρυτα Καλαβρυτινός καλαβρυτινός
Καλαμάτα Καλαματιανός καλαματιανός
Καλαμπάκα Καλαμπακιώτης καλαμπακιώτικος
Καλύβια Καλυβιώτης καλυβιώτικος
Κάλυμνος Καλύμνιος καλυμνιώτικος/καλύμνικος
Καρδίτσα Καρδιτσώτης καρδιτσιώτικος
Καρπενήσι Καρπενισιώτης καρπενισιώτικος
Κάρυστος Καρυστινός καρυστινός
Καστελόριζο Καστελοριζιός καστελοριζιώτικος
Καστοριά Καστοριανός καστοριανός
Κατερίνη Κατερινιώτης κατερινιώτικος
Κερατέα Κερατιώτης κερατιώτικος
Κέρκυρα Κερκυραίος κερκυραϊκός/κερκυραίικος
Κεφαλλονιά Κεφαλλονίτης κεφαλληνιακός/κεφαλλονίτικος
Κηφισιά Κηφισιώτης κηφισιώτικος
Κιλκίς Κιλκισαίος κιλκισιακός
Κοζάνη Κοζανίτης κοζανίτικος
Κολωνός Κολωνιώτης κολωνιώτικος
Κομοτηνή Κομοτηναίος κομοτηναίικος
Κόρινθος Κορίνθιος κορινθιακός
Κορώνη Κορωναίος/Κορωνιός κορωναίικος
Κρανίδι Κρανιδιώτης κρανιδιώτικος
Κρέστενα Κρεστενίτης κρεστενίτικος
Κρήτη Κρητικός κρητικός
Κύθηρα Κυθηρίτης/Τσιριγώτης κυθηραϊκός/τσιριγώτικος
Κυκλάδες Κυκλαδίτης κυκλαδικός/κυκλαδίτικος
Κύμη Κουμιώτης κουμιώτικος
Κυψέλη Κυψελιώτης κυψελιώτικος
Κως Κώος/Κώτης κώος
Λαγκαδάς Λαγκαδινός λαγκαδίτικος
Λαμία Λαμιώτης λαμιακός/λαμιώτικος
Λάρισα Λαρισινός/Λαρισαίος λαρισινός/λαρισαϊκός/λαρισαίικος
Λαύριο Λαυριώτης/Λαυριώτης λαυρεωτικός/λαυριώτικος
Λέρος Λέριος/Λεριός λεριακός/λεριώτικος
Λέσβος Λέσβιος λεσβιακός
Λευκάδα Λευκαδίτης λευκαδίτικος
Λήμνος Λήμνιος/Λημνιός λημνιακός/λημνιώτικος
Λιβαδειά Λιβαδιώτης/Λεβαδίτης λιβαδιώτικος/λεβαδίτικος
Μακεδονία Μακεδόνας μακεδονικός/μακεδονίτικος
Μάνη Μανιάτης μανιάτικος
Μαραθώνας Μαραθώνιος μαραθώνιος
Μαρκόπουλο Μαρκοπουλιώτης μαρκοπουλιώτικος
Μαρούσι Μαρουσιώτης μαρουσιώτικος
Μέγαρα Μεγαρέας/Μεγαρίτης μεγαρικός/μεγαρίτικος
Μεσολόγγι Μεσολογγίτης μεσολογγίτικος
Μεταξουργείο Μεταξουργιώτης μεταξουργιώτικος
Μέτσοβο Μετσοβίτης μετσόβιος/μετσοβίτικος
Μήλος Μήλιος/Μηλιός μήλιος/μηλιακός
Μύκονος Μυκονιάτης μυκονιάτικος
Μυστράς Μυστριώτης μυστριώτικος
Μυτιλήνη Μυτιληναίος/Μυτιληνιός μυτιληναίικος/μυτιληνιός
Νάξος Ναξιώτης/Αξιώτης ναξιακός/ναξιώτικος/αξιώτης
Νάουσα Ναουσαίος ναουσιώτικος
Ναύπακτος Ναυπάκτιος ναυπακτιώτικος
Ναύπλιο Ναυπλιώτης/Αναπλιώτης ναυπλιακός/ναυπλιώτικος/αναπλιώτικος
Νέα Σμύρνη Νεοσμυρνιώτης νεοσμυρνιώτικος
Νίσυρος Νισύριος/Νισυριός νισύριος/νισυριακός
Ξάνθη Ξανθιώτης ξανθιώτικος
Όλυμπος Ολύμπιος ολύμπιος
Παγκράτι Παγκρατιώτης παγκρατιώτικος
Παπάγου Παπαγιώτης παπαγιώτικος
Πάρος Πάριος/Παριανός πάριος/παριανός
Πασαλιμάνι Πασαλιμανιώτης πασαλιμανιώτικος
Πατήσια Πατησιώτης πατησιώτικος
Πάτμος Πάτμιος/Πατινιώτης πάτμιος/πατινιώτικος
Πάτρα Πατρινός πατραϊκός/πατρινός
Πειραιάς Πειραιώτης πειραϊκός/πειραιώτικος
Πελοπόννησος Πελοποννήσιος/Μοραΐτης πελοποννησιακός/μοραΐτικος
Περιστέρι Περιστεριώτης περιστεριώτικος
Πεύκη Πευκιώτης πευκιώτικος
Πήλιο Πηλειορίτης πηλειορίτικος
Πολύγυρος Πολυγυριώτης πολυγυριώτικος
Πόρος Ποριώτης ποριώτικος
Πρέβεζα Πρεβεζάνος πρεβεζάνικος
Πτολεμαΐδα Πτολεμαΐτης πτολεμαΐτικος
Πύλος Πύλιος πύλιος
Πύργος Πυργιώτης πυργιώτικος
Ρέθυμνο Ρεθυμνιώτης ρεθυμνιώτικος
Ρόδος Ρόδιος/Ροδίτης ροδιακός/ροδίτικος
Ρούμελη Ρουμελιώτης ρουμελιώτικος
Σαλαμίνα Σαλαμίνιος σαλαμίνιος
Σαμοθράκη Σαμοθρακίτης/Σαμοθρακιώτης σαμοθράκειος/σαμοθρακίτικος/σαμοθρακιώτικος
Σάμος Σάμιος/Σαμιώτης σαμιακός/σαμιώτικος
Σαντορίνη Σαντοριναίος/Σαντορινιός θηραϊκός/σαντορινιός
Σέρρες Σερραίος σερραϊκός/σερραίικος
Σίκινος Σικινιώτης σικινιώτικος
Σίφνος Σιφναίος/Σιφνιός σιφναϊκός/σιφνιός
Σκιάθος Σκιαθίτης σκιαθίτικος
Σκόπελος Σκοπελίτης σκοπελίτικος
Σούλι Σουλιώτης σουλιώτικος
Σπάρτη Σπαρτιάτης σπαρτιατικός/σπαρτιάτικος
Στερεά Ελλάδα Στερεοελλαδίτης στερεοελλαδίτικος
Στύρα Στουραΐτης στουραΐτικος
Σύμη Συμαίος/Συμιακός συμαίος/συμιακός
Σύρος Συριανός συριανός
Σφακιά Σφακιανός σφακιανός
Τήλος Τηλιακός τηλιακός
Τήνος Τηνιακός τηνιακός
Τρίκαλα Τρικαλινός/Τρικαλιώτης τρικαλινός/τρικιαλιώτικος
Τρίπολη Τριπολίτης/Τριπολιτσιώτης τριπολίτικος/τριπολιτσιώτικος
Τσακωνιά Τσάκωνας τσακωνικός/τσακώνικος
Ύδρα Υδραίος υδραϊκός/υδραίικος
Φάληρο Φαληριώτης φαληρικός/φαληριώτικος
Φλώρινα Φλωρινιώτης φλωρινιώτικος
Φολέγανδρος Φολεγάνδριος/Πολυκανδριώτης φολεγάνδριος/πολυκανδριώτικος
Χάλκη Χαλκίτης χαλκίτικος
Χαλκίδα Χαλκιδαίος/Χαλκιδιώτης χαλκιδικός/χαλκιδέικος/χαλκιδιώτικος
Χαλάνδρι Χαλανδριώτης χαλανδριώτικος
Χανιά Χανιώτης χανιώτικος
Χίος Χιώτης χιώτικος
Ψαρά Ψαριανός ψαριανός

Τοπωνύμια εκτός Ελλάδας και ιστορικά τοπωνύμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήπειρος Ουσιαστικό (αρσ) Ουσιαστικό (θηλ.) Επίθετο
Αβάνα Αβανέζος Αβανέζα αβανέζικος
Αγγλία Άγγλος/Εγγλέζος Αγγλίδα/Εγγλέζα αγγλικός/εγγλέζικος
Αβησσυνία Αβησσύνιος Αβησσύνια αβησσυνιακός
Αϊβαλί Αϊβαλιώτης Αϊβαλιώτισσα αϊβαλιώτικος
Αλεξάνδρεια Αλεξανδρινός Αλεξανδρινή αλεξανδρινός
Βαβαρία Βαβαρός Βαβαρή/Βαβαρέζα βαβαρικός
Βαβυλώνα Βαβυλώνιος Βαβυλώνια βαβυλωνιακός
Βενετία Βενετός/Βενετσιάνος Βενετή/Βενετσιάνα βενετικός/βενετσιάνικος
Βερολίνο Βερολινέζος Βερολινέζα βερολινέζικος
Βερόνα Βερονέζος Βερονέζα βερονέζικος
Βιέννη Βιεννέζος Βιεννέζα βιεννέζικος
Βυζαντινή Αυτοκρατορία Βυζαντινός Βυζαντινή βυζαντινός
Γαλατία Γαλάτης Γαλάτισσα γαλατικός
Γένοβα Γενοβέζος/Γενουάτης Γενοβέζα/Γενουάτισσα γενοβέζικος/γενουάτικος
Γιουγκοσλαβία Γιουγκοσλάβος Γιουγκοσλάβα γιουγκοσλαβικός/γιουγκοσλάβικος
Δουβλίνο Δουβλινέζος Δουβλινέζα δουβλινέζικος
Ζαΐρ Ζαϊρινός Ζαϊρινή ζαϊρινός
Ιλλυρία Ιλλύριος Ιλλύρια ιλλυρικός
Ιουδαία Ιουδαίος Ιουδαία ιουδαϊκός
Καλαβρία Καλάβριος Καλάβρια/Καλαβρέζα καλαβρέζικος
Καλιφόρνια Καλιφορνέζος Καλιφορνέζα καλιφορνέζικος
Καρχηδόνα Καρχηδόνιος Καρχηδόνια καρχηδονιακός
Καύκασος Καυκάσιος Καυκάσια καυκασιανός
Κορσική Κορσικανός Κορσικανή κορσικανικός
Κουρδιστάν Κούρδος Κούρδα/Κούρδισσα κουρδικός/κούρδικος
Κωνσταντινούπολη Κωνσταντινουπολίτης/Πολίτης Κωνσταντινουπολίτισσα/Πολίτισσα κωνσταντινουπολίτικος/πολίτικος
Λαπωνία Λάπωνας Λαπωνέζα λαπωνικός
Λευκωσία Λευκωσιάτης Λευκωσιάτισσα λευκωσιάτικος
Λιβόρνο Λιβορνέζος Λιβορνέζα λιβορνέζικος
Λονδίνο Λονδρέζος Λονδρέζα λονδρέζικος
Λυών Λυωνέζος Λυωνέζα λυωνέζικος
Μάλαγα Μαλάγιος Μαλαγιένα μαλάγιος
Μασσαλία Μασαλλιώτης/Μαρσεγέζος Μασαλλιώτισσα/Μαρσεγέζα μασσαλιώτικος/μαρσεγέζικος
Μηδία Μήδος Μήδια μηδικός
Μικρονησία Μικρονήσιος Μικρονήσια μικρονησιακός
Μιλάνο Μιλανέζος Μιλανέζα μιλανέζικος
Μόσχα Μοσχοβίτης Μοσχοβίτισσα μοσχοβίτικος
Μπολόνια Μπολονέζος Μπολονέζα μπολονέζικος
Νάπολη Ναπολιτάνος Ναπολιτάνα ναπολιτάνικος
Νταγκεστάν Νταγκεστανός Νταγκεστανή νταγκεστανικός
Νέα Υόρκη Νεοϋορκέζος Νεοϋορκέζα νεοϋορκέζικος
Οξφόρδη Οξφορδιανός Οξφορδιανή οξφορδιανός
Ουαλία Ουαλός Ουαλή/Ουαλέζα ουαλικός/ουαλέζικος
Παρίσι Παριζιάνος Παριζιάνα παρισινός/παριζιάνικος
Πάφος Παφίτης Παφίτισσα παφίτικος
Περσία Πέρσης Περσίδα περσικός/πέρσικος
Πολυνησία Πολυνήσιος Πολυνήσια πολυνησιακός
Πρωσία Πρώσος Πρωσίδα πρωσικός
Ρώμη Ρωμαίος Ρωμαία ρωμαϊκός
Σαμάρεια Σαμαρείτης Σαμαρείτισσα σαμαρειτικός
Σιάμ Σιαμαίος/Σιαμέζος Σιαμαία/Σιαμέζα σιαμαίος/σιαμέζικος
Σικελία Σικελός/Σικελιώτης/Σιτσιλιάνος Σικελή/Σικελιώτισσα/Σιτσιλιάνα σικελικός/σικελιώτικος/σιτσιλιάνικος
Σκανδιναβία Σκανδιναβός Σκανδιναβή σκανδιβαβικός
Σκόπια Σκοπιανός Σκοπιανή σκοπιανός
Σκωτία Σκώτος/Σκωτσέζος Σκωτσέζα σκωτσέζικος
Σμύρνη Σμυρναίος/Σμυρνιός Σμυρναία/Σμυρνιά σμυρναϊκός/σμυρναίικος/σμυρνιώτικος
Σοβιετική Ένωση Σοβιετικός Σοβιετική σοβιετικός
Σουμερία Σουμέριος Σουμέρια σουμερικός
Ταϊτή Ταϊτινός Ταϊτινή ταϊτινός
Ταταρστάν Τάταρος Τατάρα ταταρικός
Τζαμάικα Τζαμαϊκανός Τζαμαϊκανή τζαμαϊκανός
Τηλλυρία (Αγία) Τηλλύριος Τηλλυρκώτισσα τηλλυρικός
Τιρόλο Τιρολέζος Τιρολέζα τιρολέζικος
Τορίνο Τορινέζος Τορινέζα τορινέζικος
Τροία Τρώας Τρωάδα τρωικός
Τσεχοσλοβακία Τσεχοσλοβάκος Τσεχοσλοβάκα τσεχοσλοβακικός/τσεχοσλοβάκικος
Φανάρι Φαναριώτης Φαναριώτισσα φαναριώτικος
Φλωρεντία Φλωρεντινός/Φλωρεντίνος Φλωρεντινή/Φλωρεντίνα φλωρεντινός/φλωρεντίνικος
Φρυγία Φρύγας Φρύγισσα φρυγικός
Χαβάη Χαβανέζος Χαβανέζα χαβανέζικος
Χονγκ Κονγκ Χονγκονγκέζος Χονγκονγκέζα χονγκονγκέζικος

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of adjectival forms of place names της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).