Πράια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Πράγια)

Συντεταγμένες: 14°55′0.12″N 23°31′0.12″W / 14.9167000°N 23.5167000°W / 14.9167000; -23.5167000

Πράια
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Πράια
14°55′4″N 23°30′33″W
ΧώραΠράσινο Ακρωτήριo Πράσινο Ακρωτήριο
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Πράια
Γεωγραφική υπαγωγήΣαντιάγο
 • Μέλος του/τηςUnião das Cidades Capitais Luso-Afro-Américo-Asiáticas
Υψόμετρο1
Πληθυσμός127.832
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η νησίδα Σάντα Μαρία, όπως φαίνεται από το Miradouro Diogo Gomes.

Η Πράγια (πορτογαλικά: Praia, προφορά IPA: /'pɾajɐ/; σημαίνει “παραλία” τόσο στα πορτογαλικά όσο και στα κρεολικά του Πράσινου Ακρωτηρίου) είναι πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της νησιωτικής χώρας Πράσινο Ακρωτήριο. Είναι η έδρα του Δήμου Πράια. Αριθμεί 115.000 κατοίκους και η θέση της είναι στο νησί Σαντιάγο, του συμπλέγματος Σοταβέντο (Sotavento). Αποτελεί πορθμείο, λιμάνι, εμπορικό κέντρο και έδρα ενός από τα τρία διεθνή αεροδρόμια του αφρικανικού κράτους. Το κέντρο της πόλης βρίσκεται σε οροπέδιο.

Από το λιμάνι της πόλης διακινούνται καφές, ζαχαροκάλαμο και τροπικά φρούτα. Διαθέτει επίσης αλιευτική βιομηχανία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Achada Grande όπως φαίνεται από το κέντρο της πόλης

Η πόλη Praia de Santa Maria εμφανίστηκε το 1615 όταν εποικίστηκε το υψίπεδο κοντά στην ακτή του νησιού Σάντα Μαρία. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε ως παράνομο λιμάνι με σκοπό να καταβάλλονται οι τελωνειακοί δασμοί στην τότε πρωτεύουσα Ριμπέιρα Γκράντε, σήμερα Σιδάδε Βέλια. Σταδιακά ο οικισμός απέκτησε χαρακτήρα πόλης και η Ριμπέιρα Γκράντε παρήκμασε, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν οι κάτοικοί της. Ως αποτέλεσμα αυτού, η Πράια έγινε επίσημα πρωτεύουσα το 1770.

Ανά τους αιώνες, έγιναν πολλές προτάσεις για μεταφορά της πρωτεύουσας από την Πράια σε άλλο μέρος. Τελευταία από τις προτάσεις ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα η πρόταση για μεταφορά της πρωτεύουσας στο Μιντέλο. Με επίσημο διάταγμα το 1858 η Πράια ανέλαβε πολιτικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς ρόλους και ορίστηκε να παραμείνει πρωτεύουσα.

Έπειτα από την ανεξαρτησία, το 1975, ο πληθυσμός παρουσίασε αλματώδη αύξηση και τετραπλασιάστηκε μέσα σε 30 χρόνια.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από γεωγραφική άποψη η Πράια περιγράφεται ως σειρά υψιπέδων και των γύρω κοιλάδων τους. Αυτά τα οροπέδια γενικά φέρουν το όνομα achada (Achada de Santo António, Achada de São Filipe, Achada Eugénio Lima, Achada Grande, Achadinha κλπ. —achada είναι πορτογαλική λέξη που σημαίνει ηφαιστειακό οροπέδιο). Η νησίδα Σάντα Μαρία κείται μπροστά από την ακτή με το ίδιο όνομα (σήμερα είναι περισσότερο γνωστή ως Gamboa).

Για πολύ καιρό, μόνο το Plateau (Υψίπεδο, στο κέντρο της πόλης) θεωρούνταν η πόλη, με τις υπόλοιπες περιοχές να έχουν υποβαθμιστεί σε περιφερειακά προάστια. Μόνο μετά την ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε η Πράια μαζί με τις γύρω περιοχές ως πρωτεύουσα. Αργότερα έγιναν προσπάθειες για αποκέντρωση.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία βασίζεται στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών και της βιομηχανίας. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία, τα τουριστικά επαγγέλματα και το εμπόριο, ενώ υπάρχουν και βιομηχανίες γεωργικών προϊόντων και δομικών υλικών.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με το υπόλοιπο τμήμα του νησιού Σαντιάγο, η Πράια δε διατηρεί παραδοσιακό χρώμα αλλά είναι πιο κοσμοπολίτικη πόλη. Συχνά στην πόλη γίνονται εκθέσεις καλλιτεχνικών έργων και ανεβαίνουν θεατρικές παραστάσεις. Ανάμεσα στα κτήρια θα πρέπει να σημειωθεί το Μέγαρο του Πολιτισμού, το Εθνογραφικό Μουσείο και το Εθνικό Ιστορικό Αρχείο.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη στεγάζει το πρώτο Δημοτικό Σχολείο στο αρχιπέλαγος, που είχε την αρχική ονομασία Escola Central (σήμερα ονομάζεται Escola Grande). Επί μακρόν ήταν το μοναδικό Δημοτικό Σχολείο στην Πράια. Στις αρχές της δεκαετίας του ' 60 άρχισε η οικοδόμηση περισσότερων Δημοτικών σχολείων. Το 1861 ιδρύθηκε το Εθνικό Λύκειο (Liceu Nacional), το οποίο όμως απέτυχε λόγω της δυσκολίας των Πορτογάλων να εφαρμόσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το ρόλο ανέαβε το Seminário de Ribeira Brava και στη συνέχεια το Λύκειο του Μιντέλο. Το 1960 η Πράια απέκτησε δικό της ίδρυμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σήμερα η πόλη διαθέτει 7 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, λειτουργούν το Instituto Superior de Educação και το Ινστιτούτο Πιαζέ (Instituto Piaget).

Επικοινωνίες και μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πράια διαθέτει ραδιοφωνικό σταθμό, που ονομάζεταιο[1] Praia FM. Το Rádio Praia ή Rádio Clube de Cabo Verde ήταν ο πρώτος σταθμός του νησιού που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1945 από το Fernando Quejas. Υπάρχει επίσης ο RTC, εθνικός και κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός και ο Τηλεοπτικός σταθμός Πρασίνου Ακρωτηρίου.

Αναφορικά με τις συγκοινωνίες, η πόλη εξυπηρετείται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Πράιας και τις αερογραμμές TACV Cabo Verde Airlines.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αξιοθέατα που προσφέρει η πόλη είναι η Πλατεία Αλμπουκέρκε, το παλιό Δημαρχείο, το Προεδρικό Μέγαρο, που κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, το Εθνογραφικό Μουσείο και το Μνημείο του Πορτογάλου θαλασσοπόρου που βρήκε το νησί Σαντιάγκο (1460), Ντιόγκο Γκόμες.

Στην Πράια βρίσκει κανείς σχολεία (colegio), Λύκεια, Γυμνάσια, εκκλησίες, λιμάνια, πανεπιστήμια, ταχυδρομείο και πλατείες (praças).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Praia FM - Ραδιοφωνικός σταθμός

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]