Μαλάμπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 03°45′11″N 08°46′44″E / 3.75306°N 8.77889°E / 3.75306; 8.77889

Μαλάμπο
Άποψη της Μαλάμπο.
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μαλάμπο
3°45′7″N 8°46′25″E
ΧώραΙσημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα
Διοικητική υπαγωγήDistrict of Malabo
Ίδρυση1827
Υψόμετρο0
Πληθυσμός155.963
Ζώνη ώραςUTC+01:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαλάμπο (αγγλικά: Malabo) είναι πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισημερινής Γουινέας στην επαρχία του Βόρειου Μπιόκο, ευρισκόμενη στη βορειότερη ακτή του νησιού Μπιόκο (πρώην Φερνάντο Πο) στην άκρη ενός βυθισμένου ηφαιστείου.[1]. Ο πληθυσμός της είναι γύρω στους 150.000 κατοίκους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη ιδρύθηκε αρχικά το 1827 από τους Βρετανούς, οι οποίοι επινοικίασαν το νησί στην Ισπανία κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Το όνομα της πόλης ήταν Πορτ Κλάρενς. Τη χρησιμοποίησαν ως ναυτική βάση σε μια προσπάθεια να πατάξουν το δουλεμπόριο. Μάλιστα, πολλοί δούλοι εγκαταστάθηκαν εκεί πριν ακόμα ιδρυθεί η Σιέρρα Λεόνε ως κέντρο δουλεμπορίου. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν ξανά στη Σιέρρα Λεόνε και μερικοί από τους απογόνους τους ονομάζονται στην Ισημερινή Γουινέα Φερναντίνος (Fernandinos), αποτελώντας μάλιστα ξεχωριστή εθνοτική ομάδα που ομιλούν τη δική τους διάλεκτο (με αφρικανικά και πορτογαλικά στοιχεία).

Στη συνέχεια, η Μαλάμπο ονομάστηκε Σάντα Ιζαμπέλ με την επαναφορά στον έλεγχο των Ισπανών. Επιλέχθηκε να αντικαταστήσει την κυριότερη πόλη Μπάτα και να γίνει πρωτεύουσα το 1969. Το 1973 πήρε τη σημερινή της ονομασία, στα πλαίσια των προσπαθειών του καθεστώτος του Φρανσίσκο Μασίας Νγκουέμα για μετονομασία ατόμων και τόπων με πιο "αυθεντικά" αφρικανικά ονόματα.

Στην περίοδο της τρομοκρατίας από το καθεστώς του Μασίας, μεθοδεύτηκε η εξολόθρευση της μειονότητας των Μπούμπι, που αποτελούσαν την πλειοψηφία στο νησί Μπιόκο, και η εγκατάσταση στη Μαλάμπο και στη νησιωτική περιοχή των Φανγκ, φυλή στην οποία ανήκε ο Μασίας. Κατά τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής του, πολλοί κάτοικοι της πόλης έφυγαν.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μέση θερμοκρασία στην πόλη είναι 25 °C και οι ετήσιες βροχοπτώσεις φτάνουν τα 1.900 χιλιοστά το χρόνο. Το κλίμα είναι ισημερινό. [1].

Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί την πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας, το οδικό δίκτυο στη Μαλάμπο παραμένει υπανάπτυκτο. Ελάχιστοι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι και τα ονόματα πολλών οδών θυμίζουν τον αφρικανικό εθνικισμό, όπως "Λεωφόρος της Ανεξαρτησίας" και "Οδός Πατρίς Λουμούμπα". Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται καθεδρικός ναός, που οικοδομήθηκε κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Στα νοτιοανατολικά της πόλης βρίσκεται το νοσοκομείο, το οποίο όμως υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και στα δυτικά το ανακαινισμένο Διεθνές Αεροδρόμιο. Αξιοσημείωτο κτήριο είναι επίσης το Δικαστικό Μέγαρο. Η ανακάλυψη πετρελαίου μετάβαλε κάπως την κατάσταση στην πόλη.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]