Μυτιλήνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°06′13″N 26°31′59″E / 39.1036°N 26.5331°E / 39.1036; 26.5331

Μυτιλήνη
Πόλη
Πανοραμική Άποψη της πόλης
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Γεωγραφικό διαμέρισμα Νησιά Αιγαίου Πελάγους
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Δήμος Δήμος Λέσβου
Διοίκηση
 • Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος
Έκταση 1.074 τ.χλμ
Πληθυσμός 37.890 (2011)
Ταχυδρομικός κώδικας 811 00
Τηλεφωνικός κωδικός 22510
Ιστοσελίδα mytilene.gr
Το Άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το Κάστρο στο βάθος
Η προκυμαία της Μυτιλήνης

Η Μυτιλήνη είναι πόλη κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της νήσου Λέσβου. Είναι πρωτεύουσα του νησιού, έδρα του νομού Λέσβου και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο με πληθυσμό 27.247 κατοίκους (απογραφή 2001).

Η έκταση της πόλης είναι σχετικά μεγάλη, αλλά δυσανάλογη ως προς τον πληθυσμό της. Ο σχετικά μικρός πληθυσμός της (27.247 κ.) ως προς την έκταση της οφείλεται στο ότι μόνο το νότιο και το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης έχουν υποστεί τον οικοδομικό οργασμό τις δεκαετίες του 80' και του 90' της πυκνής δόμησης - κατασκευής πολυκατοικιών άρα και τη συσπείρωση της πλειοψηφίας του πληθυσμού εκεί, δηλαδή στο 35-40% μόνο όλης της έκτασης της πόλης.

Η υπόλοιπη μεγαλύτερη πιο αραιοκατοικημένη έκταση της Μυτιλήνης αντιπροσωπεύεται σχεδόν ακόμη από χαμηλά, παλαιά κυρίως κτήρια, μεταξύ των οποίων πολλά διατηρητέα νεοκλασικά και κάποια δυτικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κτήρια, από τα οποία ξεχωρίζουν ο Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα αναγεννησιακού ρυθμού με το μεγαλοπρεπή μπαρόκ τρούλο του να δεσπόζει στο λιμάνι της πόλης, με χρήματα του Πατριάρχη πρώην Αλεξανδρείας κ.κ.Καλλινίκου από τη Σκοτίνα Πιερίας, το καμπαναριό της μητροπόλεως που είναι νεογοτθικού ρυθμού, το οποίο είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα αυτού του ρυθμού, το όμορφο νεο-μπαρόκ 4όροφο κτήριο της νυν Εγνατίας Τράπεζας στην Πλατεία Σαπφούς στην προκυμαία και αρκετά αρχοντικά σε όλη την επικράτεια της πόλης, από τα οποία ξεχωρίζουν αυτά της περιοχής Σουράδα στο Ν.Α τμήμα της πόλης στο δρόμο προς αεροδρόμιο, τα οποία χτίστηκαν από Έλληνες στα τέλη του 19ου αι.. και αρχές του 20ού αι.. που ζούσαν στο εξωτερικό. Κι έτσι τα κτήρια αυτά φέρουν πάνω τους πολλά δυτικοευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως μπαρόκ, νεογοτθικά, μπελ επόκ, αναγεννησιακά, νεοκλασικά και πολλές φορές αναμεμιγμένα μεταξύ τους συμπληρώνουν μια όμορφη, παράξενη αρχιτεκτονική εικόνα για την πόλη αλλά και για το νησί. Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα της περιοχής είναι ο αρκετά γνωστός Πύργος Μυτιλήνης μπελ επόκ ρυθμού, πολυτελής ξενώνας σήμερα. Υπάρχει επίσης ιερός ναός στο νησί της Λέσβου, που τιμά τον Άγιο Συμεών ο νέος στυλίτης o Λέσβιος. Η εκκλησία ονομάζεται Άγιος Συμεών Μυτιλήνης και βρίσκεται κοντά στην παλιά αγορά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αρχαίο Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κάστρο (βορειο-ανατολική όψη)

α)Γεωγραφικός Προσδιορισμός: Ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου θεάτρου Μυτιλήνης βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης της Μυτιλήνης, σε ύψωμα, μέσα σ' ένα δασύλλιο από πεύκα, σε μικρή απόσταση από το τέλος του ανηφορικού δρόμου που διασχίζει τον προσφυγικό Συνοικισμό της Επάνω Σκάλας και καταλήγει στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Η θέα από το σημείο αυτό είναι απαράμιλλη. Στα πόδια μας απλώνεται η πανέμορφη πόλη της Μυτιλήνης, ενώ στο βάθος διακρίνονται τα παράλια της Τουρκίας.

Τα κάτω, Οθωμανικά τείχη του κάστρου

β)Γιατί μιλάμε για αρχαιολογικό χώρο και όχι για αρχαίο θέατρο: Σήμερα όλοι μιλούν για αρχαιολογικό χώρο, διότι εκτός από μερικές εγκαταλελειμμένες αρχαίες πέτρες – πλίνθους και τη διάταξη του αρχαίου θεάτρου (κατηφορικός ημικυκλικός χώρος καθισμάτων θεατών και κυκλικός χώρος της πλατείας – ορχήστρας) τίποτε δεν μας θυμίζει ότι εκεί πριν από 2000 περίπου χρόνια λάμβαναν χώρα θεατρικές παραστάσεις, που ήταν γνωστές σε όλη την Ιωνία (τα σημερινά παράλια της Μικράς Ασίας).

Ο Συνοικισμός Βάρναλη και η Επάνω Σκάλα όπως φαίνεται από το κάστρο

γ) Ιστορικά στοιχεία: H πρώτη ανασκαφική έρευνα έγινε το 1928 από τον Δημήτριο Eυαγγελίδη. O ίδιος το 1958 επανέλαβε την έρευνα, κυρίως στο χώρο της ορχήστρας και της σκηνής. O τότε έφορος Αρχαιοτήτων B. Πετράκος προέβη σε καθαρισμό και αποτύπωση του χώρου το 1967, ενώ προέβη σε αναστήλωση του περιφερειακού τοίχου της ορχήστρας, καθώς και σε αποκατάσταση των δύο δωματίων δυτικά της ορχήστρας. Ακολούθως ο χώρος ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός και πραγματοποιήθηκαν εκτενείς ανασκαφές, τα ευρήματα των οποίων φυλάσσονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, ενώ τα σημαντικότερα εκτίθενται στο κοινό στους χώρους του ιδίου Μουσείου.

Το άλσος του Αρχαίου Θεάτρου

Οι ανασκαφές απέδειξαν ότι σώζεται η τελευταία οικοδομική φάση του μνημείου, που χρονολογείται στα Yστερορωμαϊκά χρόνια. Το σχήμα της ορχήστρας είναι κυκλικό, με διάμετρο περίπου 24,20 μ. H ορχήστρα ορίζεται από το εντελώς κατεστραμμένο κοίλο με τοίχο που έφερε ορθομαρμάρωση. H σκηνή διαιρείται από τρεις διαδρόμους. Στο μεσαίο βρέθηκε κτιστός οχετός για την απορροή των υδάτων. Στα δυτικά της ορχήστρας υπάρχουν δύο δωμάτια σκαμμένα στο βράχο του κοίλου. H πρώτη οικοδομική φάση του Θεάτρου της Μυτιλήνης χρονολογείται στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο, όπως αποδεικνύουν τα εδώλια και τα αρχιτεκτονικά μέλη, που βρέθηκαν επί τόπου ή χρησιμοποιημένα σε δεύτερη χρήση για την οικοδόμηση του Κάστρου της Mυτιλήνης. Kατά την Yστερορωμαϊκή περίοδο το Θέατρο μετασκευάστηκε. Tο πεταλόσχημο κοίλο του υπολογίζεται ότι στη φάση αυτή θα είχε χωρητικότητα περίπου 10.000 θεατών. O Πλούταρχος, στον βίο του Πομπηίου (Πομπήιος, 42), διέσωσε την πληροφορία ότι ο Ρωμαίος στρατηγός θαύμασε το Θέατρο της Μυτιλήνης και αντέγραψε το σχέδιό του στο Θέατρο που έκτισε στη Ρώμη το 55 π.X.

Συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακτοπλοϊκές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λιμάνι της πόλης, που είναι από τα μεγαλύτερα του Αιγαίου, έχει καθημερινά ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με το λιμάνι του Πειραιά μέσω Χίου και ακτοπλοϊκή συγκοινωνία με τη Θεσσαλονίκη, τη Λήμνο αλλά και την Καβάλα. Επίσης το συνδέουν και δρομολόγια με μικρά πλοία με τις πόλεις Αϊβαλί και Δεκέλια στα απέναντι τουρκικά παράλια.

Αεροπορικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μυτιλήνη διαθέτει το σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο "ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ" και συνδέεται καθημερινά με την Αθήνα και αραιότερα με τη Θεσσαλονίκη, μέσω των αερογραμμών της Ολυμπιακής Αεροπορίας και της Aegean Airlines, με τύπους αεροπλάνων Boeing 737-300, Avro RJ100 και ATR 72. Κατά την τουριστική περίοδο εξυπηρετεί τις πτήσεις charters από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]