Χαγκάτνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αγκάνα)

Συντεταγμένες: 13°29′N 144°45′E / 13.483°N 144.750°E / 13.483; 144.750

Αγκάνα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αγκάνα
13°29′0″N 144°45′0″E
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Διοικητική υπαγωγήΓκουάμ
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςJohn A. Cruz
Έκταση2,45 km²
Υψόμετρο0 μέτρο
Πληθυσμός943 (2020)[1]
Ταχ. κωδ.96910 και 96932
Ζώνη ώραςChamorro Time Zone
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χαγκάτνια, (στη γλώσσα Τσαμόρο: Hagåtña) είναι η πρωτεύουσα μίας μη ενσωματωμένης περιοχής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στον Ειρηνικό, του Γκουάμ και βρίσκεται στο ηφαιστειογενές νησί Γκουάμ. Από τον 18ο μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα, ήταν ο κεντρικός οικισμός του Γκουάμ, αλλά σήμερα είναι το δεύτερο μικρότερο από τα 19 χωριά του νησιού τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό. Ωστόσο, παραμένει ένας από τους πιο εμπορικούς οικισμούς του νησιού, καθώς και η έδρα της κυβέρνησης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χαγκάτνια ήταν ένα σημαντικό χωριό πριν από τον αποικισμό του Γκουάμ από τους Ισπανούς. Το 1668, ο πρώτος Ισπανός ιεραπόστολος, Padre San Vitores, έφτασε στο νησί. Η οικογένεια του αρχηγού Kepuha δώρισε γη στη Χαγκάτνια επιτρέποντας στον San Vitores να χτίσει την πρώτη εκκλησία (Dulce Nombre de Maria Cathedral-Basilica) στο Γκουάμ. Κατά τη διάρκεια της ισπανικής διακυβέρνησης, μεγάλο μέρος του ιθαγενούς πληθυσμού του Γκουάμ και των άλλων Μαριανών Νήσων αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στην πόλη. Τα ερείπια κτιρίων από την ισπανική διοίκηση βρίσκονται στην Plaza de España που βρίσκεται δίπλα στον καθεδρικό ναό της Αρχιεπισκοπής της Χαγκάτνιας. Τα ερείπια του παλατιού του Ισπανού Κυβερνήτη βρίσκονται εδώ και είναι πιο κοντά στο Υπουργείο Παιδείας από ότι στον Καθεδρικό Ναό. Μετά την παραχώρηση του Γκουάμ από την Ισπανία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στον ισπανικό-αμερικανικό πόλεμο του 1898, η Χαγκάτνια παρέμεινε η έδρα της κυβέρνησης υπό την αμερικανική ναυτική διοίκηση. Μέχρι το 1940, ο πληθυσμός της πόλης είχε αυξηθεί σε περίπου 10.000 που περιείχε σχεδόν το ήμισυ των κατοίκων του νησιού. Ενώ οι διπλανοί οικισμοί της Χαγκάτνιας δημιουργήθηκαν για τους μετανάστες από τα Νησιά Καρολίνες το 1899-1900.

Το Γκουάμ κατελήφθη από τις ιαπωνικές δυνάμεις στις 8 Δεκεμβρίου του 1941. Ήταν προσβολή για τους κατοίκους του νησιού όταν οι νέοι ιδιοκτήτες τους, οι Ιάπωνες, μετονόμασαν το Γκουάμ σε Ōmiya-jima (ιαπ.: 大 宮 島, δηλαδή Μεγάλο Ιερό Νησί, και την Χαγκάτνια σε Akashi (ιαπ.: 明石, δηλαδή κόκκινη ή λαμπερή πέτρα). Το 1944 κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης του Γκουάμ από τους Ιάπωνες, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, η πόλη υπέστη σοβαρές καταστροφές από το ναυτικό βομβαρδισμό των ΗΠΑ. Πολλοί πρώην κάτοικοι εγκαταστάθηκαν σε άλλα μέρη του Γκουάμ μετά τον πόλεμο. Ως μέρος του σχεδίου ανασυγκρότησης του Γκουάμ, το Ναυτικό των Η.Π.Α. κατασκεύασε νέους ευθείς δρόμους στην πόλη που πέρασαν από τα υπάρχοντα οικόπεδα και δημιούργησαν πολλά οικόπεδα με πολλαπλούς ιδιοκτήτες. Αυτό εμπόδισε την ανάπτυξη της πόλης μέχρι σήμερα. Τον Δεκέμβριο του 1944 στο Γκουάμ έλαβαν χώρα οι ταραχές της Χαγκάτνιας, ανάμεσα σε μαύρους και λευκούς στρατιώτες που στάθμευαν στο νησί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]