Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες Ιωσήφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωσήφ
Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες
ΈδραΜπουένος Άιρες
Από29 Νοεμβρίου 2019
ΠροκάτοχοςΤαράσιος (Αντωνόπουλος)
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1 Ιανουαρίου 1976 (1976-01-01) (48 ετών)
Κόρδοβα, Αργεντινή
ΕθνικότηταΑργεντίνικη
Υπογραφή{{{υπογραφή_alt}}}
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΕπίσκοπος Πατάρων (2012-2019)

O Ιωσήφ (Μπος) είναι Αργεντίνος θεολόγος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες από το 2019.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Ιωσήφ (κατά κόσμον Leandro Bosch) γεννήθηκε στην Κόρδοβα το 1976. Το 1994 ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ορθόδοξο Κολλέγιο του Αγίου Γεωργίου στην Κόρδοβα. Το 1995 μετακόμισε στην Συρία, όπου παρακολούθησε Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Χειμάρρου και ακολούθως στην Θεολογική Σχολή Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Πανεπιστήμιο Μπαλαμάντ. Σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υποτροφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, από όπου αποφοίτησε αριστούχος το 2002.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1997 από τον Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο, στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 2000 από τον Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες Γεννάδιο. Το 2000 τοποθετήθηκε από τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Φράιμπουργκ. Το 2002 μετέβη στην Ρώμη, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Θεολογία στο Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο Αγίου Θωμά Ακινάτου, από το οποίο αποφοίτησε αριστούχος το 2003. Το 2004 έλαβε αριστούχος το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ποιμαντικής και Πνευματικής Καθολικής Θεολογίας από το Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο Αγίου Θωμά Ακινάτου. Το 2005 ολοκλήρωσε, αριστεύσας, επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές στο ως άνω Πανεπιστήμιο. Το 2006 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το Τμήμα Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Άριστα.

Το 2006, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, μετέβη στην Αργεντινή και το 2007 χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και τοποθετήθηκε Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Σαντιάγο και διορίσθηκε Αρχιερατικός Επίτροπος Χιλής. Το 2008 διορίσθηκε Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κόρδοβας και Αρχιερατικός Επίτροπος Κεντρώας και Βορείου Αργεντινής. Το 2010 ανέλαβε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες και Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουένος Άιρες.

Το 2011 υπέβαλε Διδακτορική Διατριβή στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Αγίου Θωμά Ακινάτου-Angelicum, υπό τον τίτλοː «Ἴχνη τοῦ Δαμασκηνοῦ εἰς τὸν Ἀγγελικὸν Διδάσκαλον. Μία ἑρμηνευτικὴ προσέγγισις εἰς τὴν χρῆσιν τῆς θεολογίας τοῦ Ἁγ. Ἰωάννου Δαμασκηνοῦ ἐν τῇ Θεολογικῇ Σούμμᾳ τοῦ Θωμᾶ Ἀκινάτου» και αναγορεύτηκε αριστούχος Διδάκτωρ της Καθολικής Θεολογίας. Το 2012 ανακηρύχθηκε αριστούχος Διδάκτωρ και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά την παρουσίαση της Διατριβής του με τίτλοː «Τὰ ἀρεοπαγιτικὰ κείμενα εἰς τὸ Α’ μέρος τῆς Θεολογικῆς Σούμμας τοῦ Θωμᾶ Ἀκινάτου»[1].

Στις 31 Μαΐου 2012 εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Επίσκοπος Πατάρων, αναλαμβάνοντας Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Μπουένος Άιρες[2][3]. Στις 19 Αυγούστου 2012 τελέστηκε η εις επίσκοπο χειροτονία του στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουένος Άιρες, από τον τότε Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες Ταράσιο[4].

Από το 2013 έως το 2017, μετά από άδεια του τότε Καθολικού Αρχιεπισκόπου Μπουένος Άιρες και νυν Πάπα Φραγκίσκου, διετέλεσε Τακτικός Επισκέπτης Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ποντιφικού Καθολικού Πανεπιστημίου Αργεντινής, στον Τομέα Δογματικής. Η ακαδημαϊκή του δραστηριότητα ολοκληρώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, με την υποβολή της Μεταδιδακτορικής Εργασίας με θέμα «Μέθοδος Θεολογίας: Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική (Methodologia Scholastica et Palamita Comparata). Μια αναλυτική προσέγγιση για το πώς ο άνθρωπος δύναται να μετέχει χάριτι στο άκτιστο κατά τον Θωμά Ακινάτη και τον Άγ. Γρηγόριο Παλαμά», στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ[5].

Εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες στις 29 Νοεμβρίου 2019[6]. Στις 29 Φεβρουαρίου 2020 ενθρονίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουένος Άιρες[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bosch, Ιωσήφ Leandro (2012). Τα αρεοπαγιτικά κείμενα στο πρώτο μέρος της θεολογικής σούμμας του Θωμά Ακινάτη. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θεολογική. Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. http://hdl.handle.net/10442/hedi/37949. 
  2. «Ορθόδοξη ενορία Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Freiburg-Buhlertal-Karlsruhe-Bruchsal: Ο τ.ιερατικώς προϊστάμενος της ενορίας μας Αρχιμ. Ιωσήφ Bosch εξελέγη Επίσκοπος Πατάρων». Ορθόδοξη ενορία Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Freiburg-Buhlertal-Karlsruhe-Bruchsal. 1 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. «Ο Αρχιμ. Ιωσήφ Bosch εξελέγη Επίσκοπος Πατάρων». Romfea.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. «ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΑΤΑΡΩΝ κ. ΙΩΣΗΦ – Ἱερὰ Μητρόπολις Βελγίου». orthodoxia.be. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 
  5. «Παρουσίαση μεταδιδακτορικής έρευνας – Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού». www.past.auth.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 
  6. «Νέος Μητροπολίτης Μπουένος Αϊρες ο Επίσκοπος Πατάρων Ιωσήφ - ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ». www.vimaorthodoxias.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 
  7. «Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες». Ορθοδοξία News Agency. 1 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022.