Μητροπολίτης Βρυούλων Παντελεήμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παντελεήμων Σκλάβος
Μητροπολίτης Βρυούλων
Από9 Ιανουαρίου 2018
ΠροκάτοχοςΕπιφάνιος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση24 Αυγούστου 1936 (1936-08-24) (86 ετών)
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΤιτουλάριος Επίσκοπος Θεουπόλεως (1971-2018)

Ο Μητροπολίτης Βρυούλων Παντελεήμων (κατά κόσμον Γεώργιος Σκλάβος, 24 Αυγούστου 1936[1]) είναι Έλληνας ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παντελεήμων Σκλάβος γεννήθηκε το 1936 στη Θεσσαλονίκη. Το 1955 ξεκίνησε να φοιτά στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης από την οποία αποφοίτησε το 1959. Χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Δωρόθεο το 1957 και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα. Διετέλεσε Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Ντεπώ. Το 1964 μετατέθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και υπηρέτησε ως Εφημέριος στην Αδελαΐδα και στη συνέχεια στο Σίδνεϊ.

Εξελέγη Τιτουλάριος Επίσκοπος Θεουπόλεως από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την 1 Ιανουαρίου 1971 και χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Ιεζεκιήλ και τους Επισκόπους Αυστραλίας κ. Γαβριήλ και Ζηνουπόλεως κ. Αρίσταρχο. Ως Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος Σίδνεϊ, Αρχιερατικός Επίτροπος Μελβούρνης και Αρχιερατικός Επίτροπος Αδελαΐδας.

Το 1984 με επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, απεσύρθη της ενεργού υπηρεσίας και έκτοτε εφησύχαζε στην ιδαίτερη πατρίδα του, την Θεσσαλονίκη. Την 9η Ιανουαρίου 2018 εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Βρυούλων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]