Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύριλλος Διαμαντάκης
Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας
Από12 Οκτωβρίου 2016
ΠροκάτοχοςΕυγένιος
Ιεροσύνη
Χειροτονία17 Οκτωβρίου 2016
από Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο Α'
Προσωπικά στοιχεία
Κοσμικό ΌνομαΓεώργιος Διαμαντάκης
Γέννηση19 Ιουλίου 1971 (1971-07-19) (52 ετών)
Κάτω Ασίτες Ηρακλείου, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος (κατά κόσμον Γεώργιος Διαμαντάκης) είναι Έλληνας Θεολόγος και Επίσκοπος της Ιεραρχίας του Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως και πιο συγκεκριμένα της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Μητροπολίτης Κύριλλος γεννήθηκε στις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου το 1971. Μαθήτευσε στο Γυμνάσιο Αγίου Μύρωνος και ακολούθως στο Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου. Σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στις 24 Ιουνίου 1995, εκάρη Μοναχός της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας, από τον Γέροντά του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιο. Στις 25 Ιουνίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε Διάκονος, στο Καθολικό της ίδιας Μονής. Στις 17 Μαΐου 1998, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας από τον Μητροπολίτη Ευγένιο.

Ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, κατόπιν προτάσεως του Μητροπολίτου Ευγενίου, θέση την οποία διατήρησε έως της εκλογής του. Ακόμα, έχει διατελέσει Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, Γραμματέας του Μητροπολιτικού Συμβουλίου ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως, Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Τοπλού και μέλος του ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως «Παναγία η Ακρωτηριανή» και της ΜΚΟ της Εκκλησίας Κρήτης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ».

Παράλληλα με τα καθήκοντά του στην Πρωτοσυγκελλία της Ιεράς Μητροπόλεως, από το 2001, υπηρέτησε την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης ως Κωδικογράφος της (2001-2005), ως εκλεγμένος παμψηφεί Υπογραμματέας (2005-2010) και ως εκλεγμένος παμψηφεί Αρχιγραμματέας (2010-2016). Από το 2003 έως το 2006 διετέλεσε Γραμματέας Εκδόσεως του Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος» και από το 2006 έως το 2010 διετέλεσε Διευθυντής Εκδόσεως του Δελτίου.

Στις 12 Οκτωβρίου 2016, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος, στις 17 Οκτωβρίου 2016, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο με τη συμμετοχή των Μητροπολιτών της Εκκλησίας Κρήτης. Ενθρονίστηκε στις 20 Νοεμβρίου 2016, με την Τελετή να λαμβάνει χώρα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής της Ιεράπετρας.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοσελίδα Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας