Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μητροπολίτης Κρήνης Κύριλλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Κύριλλος
Μητροπολίτης Κρήνης
Από16 Φεβρουαρίου 2021
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση21 Νοεμβρίου 1956 (1956-11-21) (67 ετών)
Λαμία, Φθιώτιδα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΕπίσκοπος Αβύδου

Ο Μητροπολίτης Κρήνης Κύριλλος Κατερέλος (κατά κόσμον Ευάγγελος Κατερέλος; γενν. Λαμία, 21 Νοεμβρίου 1956) είναι Έλληνας Θεολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι Επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλαβε το Πτυχίο της Νομικής το 1980, το Πτυχίο της Φιλοσοφίας το 1985 και το Πτυχίο της Θεολογίας το 1989 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.

Είναι διδάκτωρ της Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Διδακτορική διατριβήː Η Κανονική Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί των επαρχιών του Δεσποτάτου της Ηπείρου) και του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ στη Γερμανία (Διδακτορική διατριβήː Η λύση του Γάμου στο Δημήτριο Χωματιανό και Ιωάννη Απόκαυκο).

Είναι Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο την Ιστορική Δογματική Θεολογία του Τομέα Θρησκειολογίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο 2007-2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιο. Ως Ιερεύς έχει υπηρετήσει στην Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και την Μητρόπολη Γερμανίας.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2008 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε παμψηφεί Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Αβύδου. Η Χειροτονία του σε Επίσκοπο τελέσθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2008 στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου υπό του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελετίου.

Από το 2019, διδάσκει ως Καθηγητής Κανονικού Δικαίου και Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας Σαμπεζύ.

Στις 27 Ιουλίου 2020 εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ[1], θέση που διατήρησε έως 31 Αυγούστου 2022.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2021 η Σύνοδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Κρήνης[2] και την ίδια ημέρα με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ορίσθηκε Πατριαρχικός Έξαρχος της νεοσυσταθείσας Πατριαρχικής Εξαρχίας Μελίτης[3].

Από το 2022, είναι Ακαδημαϊκός Συνεργάτης Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Χριστιανισμός και Θρησκείες: Εισαγωγή στη Θεολογία των Θρησκειών, Αθήνα: Διάδραση, 2021
 • Η Σύνοδος του Λατερανού (649): Συμβολή στην Ιστορία και Θεολογία του Μονοενεργητισμού – Μονοθελητισμού, Χάλκη: Εκδόσεις Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης, 2021
 • Η Ρώμη και το Παπικό Πρωτείο επί Πατριαρχείας Ιγνατίου και ι. Φωτίου (847-886), Χάλκη: Εκδόσεις Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης, 2019
 • Το κείμενο της Ραβέννας και η θέση του Πατριαρχείου Μόσχας για το Πρωτείο, Θεσσαλονίκη: Παλίμψηστον, 2015
 • Η Θεολογία της απελευθέρωσης: Εισαγωγή στη νεώτερη λατονοαμερικανική Θεολογία, Θεσσαλονίκη: Παλίμψηστον, 2015
 • Esse est Deus: Θεολογική – κοσμολογική – ανθρωπολογική θεώρηση της διδασκαλίας του Meister Eckhart, Θεσσολονίκη: Παλίμψηστον, 2002
 • Η αγωνία της απελευθέρωσης: Σύγχρονοι λατινοαμερικανοί Θεολόγοι, Θεσσολονίκη: Παλίμψηστον, 2001
 • Η Κανονική Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί των επαρχιών του Δεσποτάτου της Ηπείρου κατά την περίοδο 1204-1235, Θεσσαλονίκη: Σάκκουλα, 1995 (διδακτορική διατριβή)
 • Η λύση του Γάμου στο Δημήτριο Χωματιανό και Ιωάννη Απόκαυκο, Φρανκφούρτη, 1992 (διδακτορική διατριβή)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Παπαγεωργίου, Σπύρος (27 Ιουλίου 2020). «O Επίσκοπος Αβύδου, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας». ORTHODOXIA INFO. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
 2. PolitisChios (17 Φεβρουαρίου 2021). «Νέος Μητροπολίτης Κρήνης Μικράς Ασίας ο Κύριλλος Κατερέλος». politischios.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022. 
 3. «Πατριαρχικός Έξαρχος Μελίτης διωρίσθη ο Κρήνης Κύριλλος». Arxon.gr. 16 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2022.