Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Α.Π.Θ.)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°37′48″N 22°57′29″E / 40.63000°N 22.95806°E / 40.63000; 22.95806

Αριστοτέλειο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
AUTH logo.png
Ρητό στα ελληνικά Μούσαις Χάρισι Θῦε (Θυσίαζε στις Μούσες και στις Χάριτες)
Ίδρυση 1925
Πρύτανης Μιχάλης Μαυρόπουλος
Αντιπρυτάνεις Θεόδωρος Λαόπουλος
Παρασκευή Αργυροπούλου − Πατάκα
Δέσποινα Κλαβανίδου
Νικόλαος Βαρσακέλης
Ακαδημαϊκό προσωπικό 2.330
Φοιτητές 73.930 περίπου
Τοποθεσία Κεντρική Μακεδονία
Έδρα Θεσσαλονίκη
Παλαιότερες ονομασίες Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ιστοσελίδα www.auth.gr
AUTH (logo).png

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) (γνωστό και ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) είναι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1925. Σήμερα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο λειτουργούν συνολικά 41 τμήματα, τα οποία οργανώνονται σε 11 σχολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων.

Το πανεπιστήμιο αρχικά ονομαζόταν Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετονομάστηκε σε Αριστοτέλειο το 1954 προς τιμήν του φιλόσοφου Αριστοτέλη. Το σήμα του πανεπιστημίου απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο άγιο της Θεσσαλονίκης.

Η πανεπιστημιούπολη (campus) του ΑΠΘ εκτείνεται σε μία έκταση περίπου 334.000 m² και βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Λόγω πυκνής δόμησης του campus, αλλά και για άλλους λειτουργικούς λόγους, μερικές από τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου βρίσκονται εκτός της πανεπιστημιούπολης ή ακόμη και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Το Α.Π.Θ. είναι σε αριθμό φοιτητών το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας. Στον δείκτη Academic Ranking of World Universities για το 2010, κατατάχθηκε στις θέσεις 301-400, ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.[1] To 2012 το ΑΠΘ αναδεικνύεται καλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και κατατάσσεται στη θέση 158 παγκοσμίως (45ο στην Ευρώπη).[2], ενώ τον Ιανουάριο του 2013 κατεβαίνει στην 194η θέση παγκοσμίως (62ο στην Ευρώπη).[3].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιδρυτικός νόμος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ν. 3341/14-6-25) ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων στις 5 Ιουνίου του 1925 και δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την 22α Ιουνίου 1925. Η ίδρυση του δεύτερου ελληνικού Πανεπιστημίου συνοδεύτηκε στα πρώτα στάδια όμως με αρκετές δυσκολίες, απότοκες της πολιτικής ρευστότητας της εποχής.

Η ολοκλήρωση της οργάνωσής του, έλαβε χώρα, μερικά χρόνια αργότερα, με τη δημοσίευση του Οργανισμού του Πανεπιστημίου, με τον Α.Ν. 1895/1939. Με το άρθρ. 7 του Ν. 3108/1954 το Πανεπιστήμιό Θεσσαλονίκης μετονομάστηκε τέλος μετά από εισήγηση του τότε Πρύτανη Μαρίνου Σιγάλα και απόφαση της Συγκλήτου, σε «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Μετεστέγαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Οκτώβριο του 1927 αποφασίστηκε η μετεστέγαση του πανεπιστημίου, μετά από την διαπίστωση ότι η επιλογή που είχε γίνει δεν ήταν η καλύτερη. Έτσι λοιπόν το πανεπιστήμιο μεταφέρθηκε στο κτίριο που χρησιμοποιούσε τότε το B΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στην οδό Εθνικής Αμύνης. Σήμερα αποτελεί το ιστορικό κτήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στεγάζει ένα μέρος της Φιλοσοφικής Σχολής.

Σχολές και τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πανεπιστήμιο αποτελείται από 11 Σχολές, οι οποίες χωρίζονται σε 41 Τμήματα:[4]

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανοραμική άποψη του Α.Π.Θ.

Στα 41 τμήματα του πανεπιστημίου, ορισμένα μάλιστα από τα οποία είναι μοναδικά στην Ελλάδα[εκκρεμεί παραπομπή], φοιτούν 73.930 φοιτητές, εκ των οποίων οι προπτυχιακοί είναι 65.026, οι μεταπτυχιακοί 8.472 και οι υποψήφιοι διδάκτορες είναι 3.952.

Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό (ΔΕΠ, δηλαδή καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι καθηγητές, λέκτορες, και βοηθοί) αριθμεί 2.024 άτομα, το Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.Δ.Π.) αριθμεί 287 άτομα, το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ) ανέρχεται σε 53 άτομα και το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (E.Τ.Ε.Π.) αριθμεί 134 μέλη. Στην διοίκηση εργάζονται 245 μόνιμοι υπάλληλοι και 294 με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.)[5]

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλύπτει περίπου 334.000 m² και βρίσκεται σε κεντρική θέση της πόλης. Η πλειοψηφία των εγκαταστάσεων βρίσκεται μέσα στην πανεπιστημιούπολη, παρ' όλα αυτά και έξω από την πανεπιστημιούπολη είναι εγκατεστημένα διάφορα ιδρύματα, εργαστήρια και εγκαταστάσεις των σχολών του πανεπιστημίου (κλινικές του Τμήματος Κτηνιατρικής, το αγρόκτημα του πανεπιστημίου στο Σέδες, το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, κ.ά.). Τα πανεπιστημιακά δάση στο Περτούλι της Πίνδου και τον Ταξιάρχη στον Χολομώντα της Χαλκιδικής, αποτελούν τόπο άσκησης των φοιτητών αλλά και δασικής έρευνας. Ανάμεσα στις διάφορες άλλες εγκαταστάσεις είναι και οι εξής:

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1927 και από το 1974 στεγάζεται σε δικό της κτήριο στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης. Η βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ περιλαμβάνει την Κεντρική Βιβλιοθήκη, τις θεματικές Βιβλιοθήκες και τις Βιβλιοθήκες Σχολών και τμημάτων, διαθέτει σήμερα πάνω από 800.000 τίτλους βιβλίων και 300.000 τόμους περιοδικών, ενώ είναι συνδρομήτρια σε περίπου 3500 επιστημονικά περιοδικά από όλο τον κόσμο. Επίσης διαθέτει 20.000 ηλεκτρονικά περιοδικά πλήρους κειμένου, 11.200 τίτλοι μέσω συμβάσεων της Κοινοπραξίας των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link), περίπου 3.500 ελεύθερης πρόσβασης και περίπου 6.000 μέσω συνδρομών του ίδιου του Ιδρύματος. Επίσης διαθέτει πλήθος ηλεκτρονικών βιβλίων, 12.500 μέσω της Κοινοπραξίας του HEAL-Link και περίπου 300.000 ηλεκτρονικών τεκμηριών μέσω του ίδιου του Πανεπιστημίου.[6]

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη διαθέτει δύο αναγνωστήρια: Το φοιτητικό αναγνωστήριο, που βρίσκεται στον πάνω όροφο και στο οποίο μπορεί να προσέλθει οποιοσδήποτε φοιτητής και το επιστημονικό - εκπαιδευτικό αναγνωστήριο, το οποίο προορίζεται κυρίως για το επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου και στεγάζεται στο υπόγειο του κτηρίου. Το φοιτητικό αναγνωστήριο έχει χωρητικότητα 1300 ατόμων και πολλοί φοιτητές το χρησιμοποιούν για να μελετήσουν κυρίως κατά την διάρκεια εξεταστικών περιόδων.

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Οι Περιφερειακές Βιβλιοθήκες περιλαμβάνουν όλες τις βιβλιοθήκες των τμημάτων και των σχολών του ΑΠΘ. Σε κάθε περιφερειακή βιβλιοθήκη υπάρχει αναγνωστήριο και η δυνατότητα δανεισμού βιβλίων ειδικού περιεχομένου ανάλογα με το αντικείμενο που πραγματεύεται το κάθε τμήμα. Το ωράριο λειτουργίας ρυθμίζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε τμήματος ή σχολής και το διαθέσιμο προσωπικό υποστήριξης.

Από το 1974 η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης IFLA, γεγονός που της επιτρέπει την συνεργασία με διάφορες βιβλιοθήκες από όλον τον κόσμο. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει ανταλλαγή υλικού όπως βιβλία, άρθρα, περιοδικά, διδακτορικές διατριβές κοκ.

Επιπροσθέτως, στον χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί η κύρια νησίδα ηλεκτρονικών υπολογιστών του Κέντρου Υποστήριξης Τεχνολογιών Πληροφορικής του Α.Π.Θ., η οποία είναι διαθέσιμη σε όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου και τους παρέχει σύνδεση στο διαδίκτυο. Στην βιβλιοθήκη λειτουργεί ειδικά εξοπλισμένος χώρος που επιτρέπει την εξυπηρέτηση φοιτητών με προβλήματα όρασης.

Βιβλιοθήκες τμημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ειδική Βιβλιοθήκη Χημείας Θεσσαλονίκης στεγάζεται στο ισόγειο του χημικού τμήματος στο «Νέο Χημείο» που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Α.Π.Θ. Ο χώρος που καταλαμβάνει η βιβλιοθήκη ανέρχεται σε 388 τ.μ. και διαθέτει αναγνωστήριο με 30 περίπου θέσεις για το κοινό. Η βιβλιοθήκη διατηρεί μια συλλογή 18.000 τίτλους βιβλίων και 5000 τόμους περιοδικών.

Φοιτητική Λέσχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ στεγάζεται σε ένα κτίριο στα ανατολικά της πανεπιστημιούπολης. Σκοπός της είναι η σίτιση των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Περίπου 12.000 φοιτητές σιτίζονται καθημερινά στην Λέσχη, ενώ στις εγκαταστάσεις της συμπεριλαμβάνονται: η Υγειονομική Υπηρεσία του πανεπιστημίου, ο φωτογραφικός όμιλος, το μουσικό τμήμα και ο χώρος όπου λαμβάνουν χώρα οι πρόβες τις χορωδίας. Τέλος, η Φοιτητική Λέσχη στηρίζει την διεξαγωγή διαφόρων πολιτιστικών, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Δωρεάν σίτιση στην Φοιτητική Λέσχη δικαιούνται όλοι οι φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, που δεν έχουν υψηλό εισόδημα οι ίδιοι ή οι γονείς τους και επιπλέον δεν είναι πτυχιούχοι κάποιας άλλης σχολής Α.Ε.Ι. Επίσης δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι ομογενείς, οι Κύπριοι φοιτητές και οι αλλοδαποί φοιτητές, στους οποίους έχει χορηγηθεί υποτροφία.

Η ποιότητα του φαγητού της Φοιτητικής Λέσχης είναι αρκετά υψηλή, αφού η λειτουργία της επιβλέπεται από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και επιπλέον εφαρμόζεται το σύστημα HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point - Ανάλυση Επικινδυνότητας και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου), το οποίο εντοπίζει και καταδεικνύει τα σημεία εκείνα της παραγωγικής διαδικασία που μπορεί δυνητικά να εμφανιστεί κάποιας μορφής κίνδυνος.

Η λειτουργία της Φοιτητικής Λέσχης έχει παραχωρηθεί μέσω διαγωνισμού στην εταιρεία catering Χούτος. Σύμφωνα με καταγγελίες[7], από την ανάληψη της λειτουργίας της Λέσχης από την συγκεκριμένη εταιρεία, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εμφανίζει σημαντικη πτώση.

Η πύλη της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο διαθέτει εγκαταστάσεις άθλησης και είναι ανοιχτό για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο στον ανατολικό τομέα της πανεπιστημιούπολης, δίπλα στην Φοιτητική Λέσχη. Ιδρύθηκε το 1925 ταυτόχρονα με το πανεπιστήμιο και μεταστεγάστηκε αρκετές φορές μέχρι τελικά να εγκατασταθεί στην σημερινή του τοποθεσία.

Τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Γυμναστηρίου μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ. Οι εγκαταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, αίθουσες γυμναστικής με όργανα, αίθουσες χορού, αντισφαίρισης, χώρους εκδηλώσεων κοκ. Επίσης χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις του Εθνικού και του Ποσειδωνίου Κολυμβητηρίου για να καλυφθούν οι ανάγκες των αθλημάτων υγρού στίβου. Τέλος, στο Γυμναστήριο υπάρχει και συγκρότημα παραδοσιακών χορών.

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο περίπου 9000 φοιτητές και 100 μέλη ΔΕΠ αξιοποιούν της εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου για να αθληθούν. Επιπροσθέτως, το Γυμναστήριο οργανώνει εσωτερικά πρωταθλήματα σε διάφορα αγωνίσματα, ενώ συμμετέχει σε διαπανεπιστημιακά πρωταθλήματα που διεξάγονται κάθε χρόνο σε εθνικό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου gym.web.auth.gr.

Φοιτητικές Εστίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Φοιτητικές Εστίες του πανεπιστημίου προσφέρουν την δυνατότητα δωρεάν στέγασης σε φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που προέρχονται από πολυμελείς οικογένειες, οι γονείς τους έχουν χαμηλό εισόδημα ή πληρούν κάποια άλλα συγκεκριμένα κριτήρια. Οι Φοιτητικές Εστίες περιλαμβάνουν πέντε κτίρια: τα πρώτα τρία βρίσκονται στην περιοχή των 40 Εκκλησιών, το τέταρτο στο πρώην ξενοδοχείο "Εγνατία" στον Βαρδάρη και το πέμπτο στην Καλαμαριά. Έχουν συνολική χωρητικότητα 1740 κλινών και διαθέτουν διάφορες άλλες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των φοιτητών, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, αναγνωστήρια, καφετέρια κοκ. Οι Φοιτητικές Εστίες διοικούνται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.

Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης[8][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΚΗΔ είναι η υπηρεσία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και αναβάθμιση των δικτυακών και υπολογιστικών υποδομών του Ιδρύματος. Επιδιώκει τη διάδοση, ανάπτυξη και υποστήριξη των νέων τεχνολογιών στο χώρο του Πανεπιστημίου.To ΚΗΔ συγκεντρώνει τις υπηρεσίες που μέχρι τώρα προσφέρονταν ανεξάρτητα από:

 • το Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο
 • το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου
 • το Κέντρο Υποστήριξης Τεχνολογιών Πληροφορικής
 • το Κέντρο Επιστημονικών Υπολογιστικών Υπηρεσιών

Οι δραστηριότητες του Κέντρου περιλαμβάνουν:

 • Υπηρεσίες e-University
 • Ιδρυματικός λογαριασμός και πανεπιστημιακή υπηρεσία καταλόγου
 • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
 • Φιλοξενία ιστοχώρων
 • Δικτυακός αποθηκευτικός χώρος
 • Τηλεκπαίδευση & συνεργασία
 • Τηλεφωνία
 • Πρόσβαση στο δίκτυο
 • Λογισμικό
 • Επιστημονικές Εφαρμογές
 • Ασφάλεια
 • Υπηρεσίες υποδομής

Τιμητικές Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακεκριμένοι Καθηγητές και Απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία του, έχει συμβάλει καταλυτικά στην εκκόλαψη επιφανών επιστημόνων, που με την παρουσία τους και την πολυσχιδή δράση τους τίμησαν το Πανεπιστήμιο και τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους παρακάτω:

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Top 500 World Universities (301-400) (O δείκτης αυτός ταξινομεί αναλυτικά μόνο τα 100 πρώτα πανεπιστήμια)
 2. World Universities Ranking
 3. Ranking Web of Universities
 4. Σχολές & Τμήματα ΑΠΘ
 5. «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης». https://www.auth.gr/uni. Ανακτήθηκε στις 13/06/2015. 
 6. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα [1].
 7. «Σαλάτα με... σκαθάρια σερβίρουν στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ». seleo.gr. 11/06/2015. http://www.seleo.gr/katagelies/178481-salata-me-skatharia-serviroun-sti-foititiki-lesxi-tou-apth. Ανακτήθηκε στις 13/06/2015. 
 8. «Το Κέντρο IT». Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ. https://it.auth.gr/el/center. Ανακτήθηκε στις 13/06/2015. 
 9. «Ο Κώστας Γαβράς επίτιμος διδάκτορας του Α.Π.Θ.». Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης. 29/01/2013. https://www.auth.gr/news/press/15334. 
 10. «Κική Δημουλά: Επίτιμη διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ». Ναυτεμπορική. 13 Μαΐου 2015. http://www.naftemporiki.gr/story/952179/kiki-dimoula-epitimi-didaktoras-tis-theologikis-sxolis-tou-apth. Ανακτήθηκε στις 1 August 2015. 
 11. Αβραμίδης, Ιωάννης Ε . (15). Santiago Calatrava επίτιμος διδάκτωρ στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. http://www.civil.auth.gr/events/gr/calatrava/00-Deltio_typoy-15-6-05.pdf. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2015. 
 12. «Αναγόρευση του καθ. Κ. Μπαλάνη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής, Α.Π.Θ.». ΑΠΘ. 3/6/2004. http://rcl.physics.auth.gr/Gr/News/030604.htm. 
 13. «ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ROBERTO BENIGNI ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ». ΑΠΘ. 05/04/2012. http://www.auth.gr/news/press/7579. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Κωνσταντίνος Κριμπάς, «Η Ανώτατη παιδεία»,Ιστορία του Νέου Ελληνισμού 1770-2000,τομ 7 Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940. Από την Αβασίλευτη Δημοκρατία στη Δικτατορία της 4ης Αυγούστου,εκδ.Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2003, σελ.185-196

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Προηγούμενος σταθμός   Μετρό Θεσσαλονίκης   Επόμενος σταθμός
Γραμμή Μετρό
Τρένα στο Πανεπιστήμιο
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).