Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάξιμος
Μητροπολίτης Σηλυβρίας
Από15 Ιουλίου 2014
Προκάτοχος Αιμιλιανός
Ιεροσύνη
Χειροτονία27 Ιουλίου 2014
από Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1 Ιανουαρίου 1968 (1968-01-01) (55 ετών)
Πάτρα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

O μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος (Βγενόπουλος) είναι Έλληνας θεολόγος και ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μητροπολίτης Μάξιμος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968.

Εισήχθη στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1989. Ακολούθως, σπούδασε θεολογία στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου, από την οποία έλαβε το πτυχίο του το 1995, ενώ τα επόμενα 5 χρόνια πραγματοποίησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στο οποίο και υπέβαλε διδακτορική διατριβή με θέμα: Το Πρωτείο στην Εκκλησία από την Πρώτη στην Δεύτερη Βατικάνεια Σύνοδο: Μία Ορθόδοξη Προσέγγιση (τίτλος του αγγλικού πρωτοτύπου: Primacy in the Church from Vatican I to Vatican II: An Orthodox Perspective), αναγορευόμενος το 2002 διδάκτωρ θεολογίας, με την μελέτη του να αποσπά θετικές κριτικές διεθνώς και δημοσιεύτηκε το 2014 από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Northern Illinois University Press.

Χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Χαλκηδόνος Ιωακείμ, στις 26 Δεκεμβρίου 1993 και πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Καλλιουπόλεως Στέφανο, στις 26 Ιουλίου 2014. Υπηρέτησε ως κωδικογράφος της της αγίας και ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (1995-2005), ως δευτερεύων των πατριαρχικών διακόνων (2005-2008). Το 2008 ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος τον προχείρισε μέγα αρχιδιάκονο της Μεγάλης Εκκλησίας. Από τη θέση του Μέγα Αρχιδιακόνου, ήταν ο υπεύθυνος για τους Διακόνους και ιεροψάλτες της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και για τον Σύνδεσμο Μουσικοφίλων Πέραν Κωνσταντινουπόλεως, για την προβολή της Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Διετέλεσε Γραμματέας της Επιτροπής των Επαρχιών του Θρόνου ανά τον κόσμο και της Ορθοδόξου Ιεραποστολής, της Επιτροπής επί του Διαλόγου μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Επιτροπής Θείας Λατρείας και άλλων Συνοδικών Επιτροπών του Οικουμενικού Θρόνου. Από το έτος 2008 έως το 2013 μερίμνησε για την κάλυψη των υλικών αναγκών των απόρων πιστών της Πόλεως, συνεργαζόμενος με φιλόπτωχες αδελφότητες της Πόλεως.

Στις 15 Ιουλίου 2014, εξελέγη Μητροπολίτης Σηλυβρίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.[1] Στις 27 Ιουλίου 2014 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι Κωνσταντινουπόλεως Μητροπολίτης Σηλυβρίας, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, συμπαραστατούμενος από μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του Πατριαρχείου Σερβίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος[2].

Το 2016 ήταν μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αναστάσιος: Νέος Μητροπολίτης Σηλυβρίας ο π. Μάξιμος Βγενόπουλος». Αναστάσιος. 15 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2020. 
  2. «Χειροτονία Μητροπολίτου Σηλυβρίας Μαξίμου». www.pammakaristos.com. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2020. 
  3. «Delegations». Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023.