Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευάγγελος Κουρούνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20  Σεπτεμβρίου 1961
Νέα Υόρκη
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΕλληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος Κουρούνης (20 Σεπτεμβρίου 1961, Νέα Υόρκη) είναι ιεράρχης της Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποφοίτησε από το Ελληνικό Κολλέγιο της Νέας Υόρκης, και εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού από όπου αποφοίτησε το 1983. Το 1986 έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Master) από την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, και μετέβη για περαιτέρω σπουδές στο Ινστιτούτο Bossey του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Ελβετία.

Εχειροτονήθη διάκονος στις 1 Φεβρουαρίου 1987 και πρεσβύτερος στις 30 Ιουλίου 1989 από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελόης κ. Φιλόθεο. Στις 30 Μαρτίου 1991 ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη[1].

Υπηρέτησε ως Διάκονος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, Εφημέριος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας της Νέας Υόρκης και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς τότε Επισκοπής Νέας Ιρσέης. Το 2001 έγινε Ιερατικός Προϊστάμενος της Ελληνικής Κοινότητας της Νέας Υόρκης.

Ο Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Κουρούνης προκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά την επιλογή του τριπροσώπου για τη χηρεύουσα Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που συνεδρίασε το 1 και 2 Απριλίου 2003 στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου[2].

Στις 12 Απριλίου 2003 εξελέγη Μητροπολίτης Νέας Ιρσέης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και χειροτονήθηκε στις 10 Μαΐου 2003 στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης[3].

Διετέλεσε μέλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής[1] ως τις 8 Οκτωβρίου 2020, οπότε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Μητροπολίτη Σάρδεων[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]