Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευάγγελος Κουρούνης
Евангел (Курунис).jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20  Σεπτεμβρίου 1961
Νέα Υόρκη
ΘρησκείαΟρθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΕλληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μητροπολίτης Σάρδεων Ευάγγελος Κουρούνης (γεννήθηκε 20 Σεπτεμβρίου 1961 στην Νέα Υόρκη) είναι ιεράρχης της Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποφοίτησε από το Ελληνικό Κολλέγιο της Νέας Υόρκης, και εισήχθη στην Ελληνοτο διήμερο 1 και 2 Αρθόδοξη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (HCHC) από όπου αποφοίτησε το 1983. Το 1986 έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Master) από την Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, και μετέβη για περαιτέρω σπουδές στο Ινστιτούτο Bossey του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Ελβετία. Εχειροτονήθη διάκονος στις 1 Φεβρουαρίου 1987 και ιερέας στις 30 Ιουλίου 1989 από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελόης κ. Φιλόθεο. Στις 30 Μαρτίου 1991 ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου[1].

Υπηρέτησε ως Διάκονος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, Εφημέριος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου Αστόριας της Νέας Υόρκης και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς τότε Επισκοπής Νέας Υερσέης.

Το 2001 έγινε Ιερατικός Προϊστάμενος της Ελληνικής Κοινότητας της Νέας Υόρκης.

Ο Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Κουρούνης προκρίθηκε κατά πλειοψηφία κατά την επιλογή του τριπροσώπου για τη χηρεύουσα Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που συνεδρίασε το 1 και 2 Απριλίου 2003 στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου[2]. Στις 12 Απριλίου 2003 εξελέγη Μητροπολίτης Νέας Υερσέης από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι μέλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής[1]. Στις 10 Μαΐου 2003 χειροτονήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης[3].

Στις 8 Οκτωβρίου 2020 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Μητροπολίτη Σάρδεων[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]