Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3  Σεπτεμβρίου 1960
Αντιμάχεια
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Ναθαναήλ (κατά κόσμον Φίλιππος Διακοπαναγιώτης) είναι Έλληνας θεολόγος και ιεράρχης, μητροπολίτης Κώου και Νισύρου από το 2009.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1960 και μεγάλωσε στην Κω. Σπούδασε δημοσιογραφία, θεολογία και λαογραφία στην Αθήνα. Επί εικοσιπενταετία διακόνησε στην Κάρπαθο δίπλα στον Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιο. Επανήλθε στην Κω, επίσκοπος πλέον, το 2009.

Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 8 Μαρτίου 2009 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ενθρονίστηκε στην Κω στις 28 Μαρτίου και στη Νίσυρο στις 2 Απριλίου του ιδίου έτους.

Κατά την μέχρι τωρα διακονία του στην Κω και στη Νίσυρο ανακαίνισε καί αποκατέστησε πολλους ναους, το Μητροπολιτικό Συγκρότημα Ευαγγελισμού, τον Εκκλησιαστικό Οίκο Ευγηρίας «Ο Άγιος Νεκτάριος» και άλλα κτήρια, ίδρυσε με την βοήθεια του Πρωτ. Γεωργίου Παπαθωμά το Ιερό Ησυχαστήριο Φοβεράς Προστασίας - Αγίου Μηνά στή Βουρρίνα της Κω, ίδρυσε Εκκλησιαστικό Μουσείο στήν Παλαιά Μητροπολιτική Οικία, χειροτόνησε ιερείς, όργάνωσε κατηχητικά γιά παιδιά καί ενηλίκους, ήλθε σε διάλογο μέ τους νέους, ξεκίνησε ευρύ φιλανθρωπικό έργο και διοργάνωσε καθημερινό συσσίτιο.

Τό 2011 μετά από εντολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανέλαβε, ως Πρόεδρος Πατριαρχικής Εξαρχίας, τη διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου. Το 2012 ορίστηκε μέλος Πατριαρχικής Εξαρχίας υπό την Προεδρία του Μητροπολίτου Μιλήτου Αποστόλου. Την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013, τέλεσε ως Πατριαρχικός Επίτροπος την τελετή του Νιπτήρος στό Ιερό Νησί της Αποκαλύψεως.

Έχει κληθεί τρείς φορές, κατά τά έτη 2010-2011, 2013-2014 καί 2019-2020, νά συμμετάσχει στήν Αγία καί Ιερά Συνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ασχολείται επιστημονικά με τη λαογραφία και αγωνίζεται για τη διάσωση και ανάδειξη της παραδόσεως της Κω και της Νισύρου. Μετά τό πτυχίο της Θεολογικής Σχολής (ΕΚΠΑ) έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης από τόν Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ υποστηρίζοντας τη μεταπτυχιακή διατριβή «Η Οσία Μελω στή Βουρρίνα της Κω. Λαϊκή παράδοση καί λατρεία». Τον Νοέμβριο του 2014 εξεδόθη από τις Εκδόσεις Αρμός στή σειρά εκδόσεων τού Ινστιτούτου Λαογραφίας. Τόν Αυγουστο του 2015 ο Άρχων Υπομνηματογράφος της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας, του επέδωσε στην Κάρπαθο Τιμητικό Δίπλωμα που του απένειμαν τα μέλη ΔΕΠ του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ γιά την όλοκλήρωση των σπουδών του με άριστα και τη συγγραφή επιστημονικής μελέτης. Τον Ιουλιο του 2018 το βιβλίο αυτό επανεκδόθηκε εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία και επιπλέον λαογραφικό υλικό. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές.