Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Βαρθολομαίος Σαμαράς
Μητροπολίτης Σμύρνης
Από29 Αυγούστου 2016
ΠροκάτοχοςΧρυσόστομος Σμύρνης
Ιεροσύνη
Χειροτονία11 Σεπτεμβρίου 2016
από Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση13 Ιουνίου 1972 (1972-06-13) (51 ετών)
Άνω Λεχώνια Μαγνησίας, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος (κατά κόσμον Μιχαήλ Σαμαράς, γενν. Άνω Λεχώνια Μαγνησίας, 13 Ιουνίου 1972) είναι Έλληνας θεολόγος και φιλόλογος, πρώην αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Σήμερα διατελεί επίσκοπος της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, στην Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα Άνω Λεχώνια Βόλου. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Πρότυπο Κλασικό Λύκειο Βόλου το 1990. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στον Τομέα Κλασικών Σπουδών του ως άνω Τμήματος. Ακολούθως φοίτησε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1995 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1996 πρεσβύτερος από τον τότε Μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο και διηκόνησε έως το 2002 στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πόλης της Νάουσας και υπεύθυνος διαφόρων τομέων της διακονίας της Μητροπόλεως.

Το 2002 προσελήφθη στην Πατριαρχική Αυλή, αναλαμβάνοντας καθήκοντα παρά την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και ως Γραμματέας διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών. Το 2005 διορίσθηκε Υπογραμματεύων και το 2011 Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θέση την οποία διατήρησε έως την εκλογή του.

Στις 29 Αυγούστου 2016 εξελέγη ομόφωνα από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου (μετά από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου) Μητροπολίτης Σμύρνης. Μάλιστα η εκλογή Μητροπολίτου Σμύρνης έγινε για πρώτη φορά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922[1]. Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης, την οποία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, παρουσία μεγάλου αριθμού Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήθους πιστών. Η ιστορική Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου έγινε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Βουκόλου Σμύρνης[2].

Τυγχάνει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εν Αθήναις Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου[3] και της ΜΚΟ OECUMENICA, ενώ μετέχει διαφόρων εκκλησιαστικών αποστολών, ιδιαιτέρως δε διορθοδόξου χαρακτήρος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]