Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σεβασμιώτατος
Δημήτριος Κομματάς
Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων
Από19 Απριλίου 2018
ΠροκάτοχοςΙάκωβος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση26 Οκτωβρίου 1952 (1952-10-26) (70 ετών)
Ταταύλα, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
ΕθνικότηταΈλληνας
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος είναι Ορθόδοξος θεολόγος και Μητροπολίτης της Ιεραρχίας του Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτριος (κατά κόσμον Κομματάς) γεννήθηκε στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης στις 26 Οκτωβρίου 1952.

Σπούδασε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1971-1975) και το Θεολογικό Κολλέγιο Oak Hill του Λονδίνου (1980-1981)

Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 14 Ιουλίου 1974 από τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα, υπηρετώντας από το επόμενο κιόλας έτος και για 30 συναπτά έτη, σε διάφορες επιτελικές θέσεις της Πατριαρχικής Αυλής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χειροθετήθηκε ακολούθως Μέγας Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εξελέγη στις 2 Οκτωβρίου 1990, μετά από πρόταση του Πατριάρχη Δημητρίου Μητροπολίτης Σεβαστείας και χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου από τον Πατριάρχη Δημήτριο, στις 4 Νοεμβρίου 1990.

Ως Μητροπολίτης Σεβαστείας, διετέλεσε Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πατριάρχου Βαρθολομαίου (1991-2008), αναλαμβάνοντας θέματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, συμβάλλοντας στην μεταβατική περίοδο κατόπιν της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου έως της σύνταξης του νέου Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Κατά την περίοδο της κρίσης μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σχετικά με τις Μητροπόλεις των λεγόμενων «Νέων Χωρών», συνέταξε συγκριτική μελέτη με τίτλο: «Ἡ Πατριαρχική καί Συνοδική Πρᾶξις τοῦ 1928 παρακωλυομένη τοῖς ὅροις». Συμμετείχε στην Πατριαρχική Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρμόδια για το Άγιο Όρος, συμβάλλοντας να σχηματιστεί κανονική Μοναστική Αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου. Από το 2000 συμμετέχει περιοδικά στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σε διάφορες Συνοδικές Επιτροπές. Παράλληλα έχει συμμετάσχει στις Διορθοδόξους Συνόδους, την Πανορθόδοξο Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως (2005) για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την Διευρυμένη Σύνοδο της Γενεύης (2006) για την Εκκλησία της Κύπρου.

Η Ιερά και Αγία Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 19 Απριλίου 2018, τον εξέλεξε παμψηφεί Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων. Μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εισηγήθηκε ένθερμα την απονομή στον νέο Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Δημήτριο του τιμητικού τίτλου του Γέροντος του Οικουμενικού Θρόνου. Ενθρονίσηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο, στις 28 Απριλίου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μεγάλου αριθμού Αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης, μοναχών από το Άγιο Όρος, κλήρου και λαού της Επαρχίας του.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]