Κατάλογος ηγετών των ανεξάρτητων κρατών του κόσμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
  • Οι κυβερνώντες τις 194 ανεξάρτητες χώρες του κόσμου σήμερα (2017). Πρόκειται για 193 κράτη - μέλη του ΟΗΕ και ένα μέλος-παρατηρητή (το Βατικανό). Στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνονται όσα κράτη δεν αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Χώρα Αρχηγός κράτους Αρχηγός κυβέρνησης
Αγία Λουκία Αγία Λουκία Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτη Λαίδη Περλέτ Λουίζι Πρωθυπουργός Κένι Άντονι
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Φρέντρικ Μπαλαντάιν Πρωθυπουργός Ραλφ Γκονσάλβες
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος
Κυβερνώντες διοικητές Μίμα Ζαβόλι και Βανέσα Ντ' Αμπρόζιο
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από τoν Γενικό Κυβερνήτη Σερ Τάπλεϊ Σίτον Πρωθυπουργός Τίμοθι Χάρις
Ανγκόλα Ανγκόλα
Πρόεδρος Joao Lourenço
Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊτζάν Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ Πρωθυπουργός Αρτούρ Ρασιζάντε
Αίγυπτος Αίγυπτος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι Πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ
Αιθιοπία Αιθιοπία Πρόεδρος Μουλάτου Τεσόμε Πρωθυπουργός Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ
Αϊτή Αϊτή Πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ Πρωθυπουργός Ζακ Γκι Λαφοντάν
Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού Πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά Πρωθυπουργός Αμαντού Γκον Κουλιμπαλί
Αλβανία Αλβανία Πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι Πρωθυπουργός Έντι Ράμα
Αλγερία Αλγερία Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα Πρωθυπουργός Αμπντελματζίντ Τεμπούν
Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ Πρόεδρος Φρανσίσκο Γκουτέρες Πρωθυπουργός Ρουί Μαρία ντε Αραούζο
Ανδόρρα Ανδόρρα Συνηγεμόνες, Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανυέλ Μακρόν εκπροσωπούμενος από τον Ζαν Πιέρ Ι και Επίσκοπος της Ουρχέλ Χοάν Ενρίκ Βίβες Σισίλια εκπροσωπούμενος από το Ζοζέπ Μαρία Μαουρί Πρωθυπουργός Άντονι Μαρτί
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Ρόντνεϊ Ουίλιαμς Πρωθυπουργός Γκαστόν Μπράουν
Flag of Argentina.svg Αργεντινή Πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι Ο Πρόεδρος είναι και αρχηγός της κυβερνήσεως
Αρμενία Αρμενία Πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν Πρωθυπουργός Καρέν Καραπετιάν
Flag of Australia.svg Αυστραλία Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Πίτερ Κοσγκρόουβ Πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ
Flag of Austria.svg Αυστρία Πρόεδρος Κολέγιο, αποτελούμενο από τους:
Ντόρις Μπούρες, Καρλχάιντζ Κοπφ και Νόρμπερτ Χόφερ (προσωρινά)
Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν
Αφγανιστάν Αφγανιστάν Πρόεδρος Ασράφ Γκανί Πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ
Βανουάτου Βανουάτου Πρόεδρος Τάλις Ομπέντ Μόουζες Πρωθυπουργός Σαρλότ Σαλουάι
Βατικανό Βατικανό Πάπας Φραγκίσκος Πρόεδρος της Παπικής Επιτροπής για το Κράτος του Βατικανού Τζουζέπε Μπερτέλο
Βέλγιο Βέλγιο Βασιλιάς Φίλιππος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ
Βενεζουέλα Βενεζουέλα
Βιετνάμ Βιετνάμ Πρόεδρος Τραν Ντάι Κουάν Πρωθυπουργός Νγκουγιέν Σουάν Φουκ
Βολιβία Βολιβία
Πρόεδρος Έβο Μοράλες
Βοσνία-Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Ύπατος Αντιπρόσωπος Βαλεντίν Ίντσκο
Προεδρείο:[1]
Μλάντεν Ιβάνιτς(πρόεδρος)
Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς(Μέλος)

Ντράγκαν Τσόβιτς (Μέλος)
Πρωθυπουργός Ντένις Ζβίζντιτς
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ
Flag of Brazil.svg Βραζιλία
Πρόεδρος Μικέλ Τεμέρ
Flag of France.svg Γαλλία Πρόεδρος Εμμανυέλ Μακρόν Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ
Γερμανία Γερμανία Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ Πρωθυπουργός (Καγκελάριος) Άνγκελα Μέρκελ
Γεωργία Γεωργία Πρόεδρος Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι Πρωθυπουργός Γκιόργκι Κβιρικασβίλι
Γκάμπια Γκάμπια
Γκαμπόν Γκαμπόν Πρόεδρος Αλί Μπονγκό Οντίμπα Πρωθυπουργός Εμανιέλ Ισόζ-Ενγκοντέ
Γκάνα Γκάνα
Γουατεμάλα Γουατεμάλα
Πρόεδρος Τζίμι Μοράλες
Γουιάνα Γουιάνα Πρόεδρος Ντέιβιντ Α. Γκρέιντζερ Πρωθυπουργός Σαμ Χιντς
Γουινέα Γουινέα Πρόεδρος Αλφά Κοντέ Πρωθυπουργός Μαμαντί Γιουλά
Γουινέα-Μπισσάου Γουινέα-Μπισσάου Πρόεδρος Ζοζέ Μάριο Βαζ Πρωθυπουργός Ουμάρο Σισόκο Εμπαλό
Γρενάδα Γρενάδα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτρια Λαίδη Σεσίλ Λα Γκρενάντ Πρωθυπουργός Κιθ Μίτσελ
Flag of Denmark.svg Δανία Βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ Πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν
Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία
Ελ Σαλβαδόρ Ελ Σαλβαδόρ
Ελβετία Ελβετία
Flag of Greece.svg Ελλάδα Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Ερυθραία Ερυθραία
Εσθονία Εσθονία Πρόεδρος Κέρστι Κάλιουλαϊντ Πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας
Ζάμπια Ζάμπια
Ζιμπάμπουε Ζιμπάμπουε
Πρόεδρος Emmerson Mnangagwa
Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Πρόεδρος Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν Πρωθυπουργός Μοχάμετ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι
Ιαπωνία Ιαπωνία Αυτοκράτορας Ακιχίτο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε
Ινδία Ινδία Πρόεδρος Πρανάμπ Μουχέρτζι Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι
Ινδονησία Ινδονησία
Ιορδανία Ιορδανία Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ Πρωθυπουργός Χανί αλ Μουλκί
Ιράκ Ιράκ Πρόεδρος Φουάντ Μασούμ Πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπαντί
Ιράν Ιράν Ραχμπάρ (αρχηγός της Ισλαμικής Δημοκρατίας και Επανάστασης) Αλί Χαμενεΐ
Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί
Ιρλανδία Ιρλανδία Πρόεδρος Μάικλ Χίγκινς Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ
Ισημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα Πρόεδρος Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο Πρωθυπουργός Φρανσίσκο Πασκουάλ Ομπάμα Ασούε
Ισημερινός (χώρα) Ισημερινός
Πρόεδρος Λενίν Μορένο
Ισραήλ Ισλανδία Πρόεδρος Γκούντνι Θορλάσιους Γιοχάνεσον Πρωθυπουργός Μπιάρνι Μπενέντικτσον
Flag of Spain.svg Ισπανία Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι
Ισραήλ Ισραήλ Πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου
Flag of Italy.svg Ιταλία Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι
Καζακστάν Καζακστάν Πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ Πρωθυπουργός Μπακιτζχάν Σακιντάγιεφ
Καμερούν Καμερούν Πρόεδρος Πολ Μπιγιά Πρωθυπουργός Φιλεμόν Γιανγκ
Καμπότζη Καμπότζη Βασιλιάς Νοροντόμ Σιχαμονί Πρωθυπουργός Χον Σεν
Καναδάς Καναδάς Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Ντέιβιντ Τζόνστον Πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ
Κατάρ Κατάρ Εμίρης Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί Πρωθυπουργός Σεΐχης Χαμάντ ιμπν Τζαμπρ αλ Θανί
Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Πρόεδρος Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά Πρωθυπουργός Σιμπλίς Σαρατζί
Κένυα Κένυα Πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα Αντιπρόεδρος Ουίλιαμ Σαμοέι Ρούτο
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα Πρόεδρος Σι Τσινπίν Πρωθυπουργός Λι Κετσιάν
Κιργιζιστάν Κιργιζία Πρόεδρος Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ Πρωθυπουργός Σουρονμπάι Τζινμπέκοφ
Κιριμπάτι Κιριμπάτι
Πρόεδρος Τανέτι Μαμάου
Κολομβία Κολομβία
Κομόρες Κομόρες
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Πρόεδρος Ζοζέφ Καμπιλά Πρωθυπουργός Μπρουνό Τσιμπαλά
Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό Πρόεδρος Ντενί Σασού Νγκουέσσο
Πρωθυπουργός Κλεμάν Μουαμπά
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα
Ανώτατος Ηγέτης Κιμ Τζόνγκ-ουν[3]
Αρχηγός του Προεδρείου της Ανώτατης Συνέλευσης του Λαού Κιμ Γιόνγκ-ναμ Πρωθυπουργός Πακ Μπόνγκ-τζου
Νότια Κορέα Νότια Κορέα Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν Πρωθυπουργός Λι Νακ-γιον
Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα
Κούβα Κούβα Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους Ραούλ Κάστρο Ο Πρόεδρος είναι και αρχηγός της κυβέρνησης
Κουβέιτ Κουβέιτ Εμίρης Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Τζαμπρ αλ-Σαμπάχ Πρωθυπουργός Τζαμπέρ Αλ-Μουμπάρακ Αλ-Χαμάντ Αλ-Σαμπάχ
Κροατία Κροατία Πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς Πρωθυπουργός Τίχομιρ Ορέσκοβιτς
Κύπρος Κύπρος
Λάος Λάος Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Επαναστατικού Κόμματος του Λάος Μπουνχάνγκ Βορασίθ Πρωθυπουργός Θόνγκλουν Σισουλίθ
Λεσότο Λεσότο Βασιλιάς Λετσίε Γ΄ Πρωθυπουργός Τομ Ταμπάνε
Flag of Latvia.svg Λετονία Πρόεδρος Ράιμοντς Βέγιονις Πρωθυπουργός Μάρις Κουσίνσκις
Λευκορωσία Λευκορωσία Πρόεδρος Αλιαξάντρ Λουκασένκα Πρωθυπουργός Αντρέι Κομπιάκοφ
Λίβανος Λίβανος Πρόεδρος Μισέλ Αούν Πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι
Λιβερία Λιβερία
Λιβύη Λιβύη Πρόεδρος του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκουίλα Σαλάχ Ισά Πρωθυπουργός Φαγιέζ Αλ Σαράτζ (και πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου)
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε Πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνέλις
Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν Πρίγκιπας Χανς Άνταμ Β΄

Διάδοχος θρόνου Πρίγκιπας Αλόις

Πρωθυπουργός Άντριαν Χάσλερ
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Μέγας Δούκας Ερρίκος Πρωθυπουργός Σαβιέ Μπετέλ
Μαδαγασκάρη Μαδαγασκάρη Πρόεδρος Ερί Ραζαοναριμαμπιανινά Πρωθυπουργός Ολιβιέ Μαχαφαλί Σολοναντρασανά
Μαλαισία Μαλαισία Βασιλιάς Μοχάμετ Ε΄ Πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ
Μαλάουι Μαλάουι
Μαλδίβες Μαλδίβες
Flag of Mali.svg Μάλι Πρόεδρος Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά Πρωθυπουργός Αμπντουλαγιέ Ιντρισά Μαϊγκά
Μάλτα Μάλτα Πρόεδρος Μαρία Λουίζα Κολέιρο Πρέκα Πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ
Μαρόκο Μαρόκο Βασιλιάς Μοχάμετ ΣΤ΄ Πρωθυπουργός Σααντεντίν Ελ Οτμανί
Νήσοι Μάρσαλ Νήσοι Μάρσαλ
Πρόεδρος Χίλντα Χάινε
Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος Πρόεδρος Αμινά Γκουρίμπ Πρωθυπουργός Πράβιντ Τζάγκνοτ
Μαυριτανία Μαυριτανία Πρόεδρος Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ Πρωθυπουργός Γιαχία Ουλντ Χαντεμίν
Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο Πρόεδρος Φίλιπ Βουγιάνοβιτς Πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς
Μεξικό Μεξικό
Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Μικρονησία
Μογγολία Μογγολία Πρόεδρος Τσαχιάγκιϊν Ελμπεγκντόρζ Πρωθυπουργός Γιαργκαλτούλγκιν Ερντενεμπάτ
Μοζαμβίκη Μοζαμβίκη Πρόεδρος Φιλίπε Νιούσι Πρωθυπουργός Κάρλος Αγκοστίνιο ντο Ροζάριο
Μολδαβία Μολδαβία Πρόεδρος Ιγκόρ Ντοντόν Πρωθυπουργός Πάβελ Φίλιπ
Μονακό Μονακό Πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ Υπουργός του Κράτους (Πρωθυπουργός) Σερζ Τελ
Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές Πρόεδρος Αμπντούλ Χαμίντ Πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ
Μπαρμπάντος Μπαρμπάντος Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Φίλιπ Γκρέιβς Πρωθυπουργός Φρέντελ Στούαρτ
Μπαχάμες Μπαχάμες Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτρια Μαργκαρίτ Πίντλινγκ Πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις
Μπαχρέιν Μπαχρέιν Βασιλιάς Σεΐχης Χαμάντ μπιν Ισά αλ Χαλίφα Πρωθυπουργός Σεΐχης Χαλίφα ιμπν Σουλμάν αλ Χαλίφα
Μπελίζ Μπελίζ Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Κόλβιλ Γιανγκ Πρωθυπουργός Ντιν Μπάροου
Μπενίν Μπενίν
Πρόεδρος Πατρίς Ταλόν
Μποτσουάνα Μποτσουάνα
Πρόεδρος Ίαν Χάμα
Μπουρκίνα Φάσο Μπουρκίνα Φάσο Πρόεδρος Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ Πρωθυπουργός Πολ Καμπά Τιεμπά
Μπουρούντι Μπουρούντι
Μπουτάν Μπουτάν Βασιλιάς Ντρουκ Γκιάλπο (Δράκων Βασιλεύς) Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ Πρωθυπουργός Τσέρινγκ Τομπγκάι
Μπρουνέι Μπρουνέι
Μυανμάρ Μιανμάρ (Βιρμανία)
Πρόεδρος Χτιν Κιάου
Κρατική Σύμβουλος Αούνγκ Σαν Σου Κίι
Ναμίμπια Ναμίμπια Πρόεδρος Χάγκε Γκέινγκομπ Πρωθυπουργός Σάρα Κουγκονγκέλουα
Flag of Nauru.svg Ναουρού
Πρόεδρος Μπάρον Γουάκα
Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενικό Κυβερνήτρια Λαίδη Πάτσι Ρέντι Πρωθυπουργός Μπιλ Ίνγκλις
Νεπάλ Νεπάλ Πρόεδρος Μπίντια Ντεβί Μπανταρί Πρωθυπουργός Σιρ Μπαχαντούρ Ντούμπα
Νίγηρας Νίγηρας Πρόεδρος Μαχαμαντού Ισουφού Πρωθυπουργός Μπριζί Ραφινί
Νιγηρία Νιγηρία
Υπηρεσιακός πρόεδρος Γεμί Οσινμπάτζο για τον ασθενούντα πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχάρι.
Νικαράγουα Νικαράγουα
Νορβηγία Νορβηγία Βασιλιάς Χάραλντ Ε΄ Πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ
Νότια Αφρική Νότια Αφρική
Ντομίνικα Δομινίκα Πρόεδρος Τσαρλς Σάβαριν Πρωθυπουργός Ρούσβελτ Σκέριτ
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Βασιλιάς Γουλιέλμος Αλέξανδρος Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε
Ομάν Ομάν
Ονδούρα Ονδούρα
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Πρόεδρος Γιάνος Άντερ Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν
Ουγκάντα Ουγκάντα Πρόεδρος Γιουέρι Μουσέβενι Πρωθυπουργός Ρουχακάνα Ρουγκούντα
Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν Πρόεδρος Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ Πρωθυπουργός Αμπντουλά Ορίποφ
Ουκρανία Ουκρανία Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο Πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη
Πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα
Πακιστάν Πακιστάν Πρόεδρος Μαμνούν Χουσαΐν Πρωθυπουργός Ναγουάζ Σαρίφ
Παλάου Παλάου
Παναμάς Παναμάς
Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Μπομπ Νταντάε Πρωθυπουργός Πίτερ Ο' Νιλ
Παραγουάη Παραγουάη
Πρόεδρος Οράσιο Κάρτες
Flag of Peru.svg Περού Πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι Πρωθυπουργός Φερνάντο Ζαβάλα
Flag of Poland.svg Πολωνία Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα Πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα
Πράσινο Ακρωτήριo Πράσινο Ακρωτήριο Πρόεδρος Ζόρζε Κάρλος Φονσέκα Πρωθυπουργός Ζοζέ Μαρία Νέβες
ΠΓΔΜ πΓΔΜ Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεβ
Ρουάντα Ρουάντα Πρόεδρος Πολ Καγκάμε Πρωθυπουργός Αναστάς Μουρεκεζί
Ρουμανία Ρουμανία Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις Πρωθυπουργός Μιχάι Τουντόσε
Ρωσία Ρωσία Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Σαμόα Σαμόα Πρόεδρος Τουπούα Ταμαζέσε Τουπουόλα Έφι Πρωθυπουργός Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι
Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Πρόεδρος Μανουέλ Πίντο ντα Κόστα Πρωθυπουργός Πατρίς Τροβοάντα
Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία
Βασιλιάς και Πρωθυπουργός Σαλμάν
Σενεγάλη Σενεγάλη Πρόεδρος Μάκι Σαλ Πρωθυπουργός Μοχάμεντ Ντιόν
Σερβία Σερβία Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς Πρωθυπουργός Άνα Μπρμπάμπιτς
Σεϋχέλλες Σεϋχέλλες
Πρόεδρος Ντάνι Φορ
Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Πρόεδρος Τόνι Τανγκ Κενγκ Γιαμ Πρωθυπουργός Λι Χσιεν Λουνγκ
Σιέρα Λεόνε Σιέρα Λεόνε
Σλοβακία Σλοβακία Πρόεδρος Αντρέι Κίσκα Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο
Σλοβενία Σλοβενία Πρόεδρος Ντανίλο Τιρκ Πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ
Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Φρανκ Καμπούι Πρωθυπουργός Γκόρντον Ντάρσι Λίλο
Σομαλία Σομαλία Πρόεδρος Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ Πρωθυπουργός Χασάν Αλί Kαΐρ
Σουαζιλάνδη Σουαζιλάνδη Βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ Προσωρινός Πρωθυπουργός Βίνσεντ Μλάγκα
Σουδάν Σουδάν Πρόεδρος Ομάρ Μπασίρ Πρωθυπουργός Μπακρί Χασάν Σαλίχ
Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν
Σουηδία Σουηδία Βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος Πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν
Σουρινάμ Σουρινάμ
Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα Πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα Πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε
Συρία Συρία Πρόεδρος Μπασάρ αλ 'Ασαντ
Πρόεδρος Συριακής Δημοκρατίας (αντιπολίτευση): Ριάντ Σεΐφ
Πρωθυπουργός Ιμάντ Χαμίς
Πρωθυπουργός Συριακής Δημοκρατίας (αντιπολίτευση): Αχμάντ Τούμα
Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη Βασιλιάς Μάχα Βαγιραλονγκόρν ή Ράμα Ι΄ Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Τάξη, Πραγιούθ Τσαν-ότσα
Τανζανία Τανζανία Πρόεδρος Τζον Μαγκουφούλι Πρωθυπουργός Κασίμ Ματζαλίουα
Τατζικιστάν Τατζικιστάν Πρόεδρος Ιμομάλι Ραχμόν Πρωθυπουργός Κοχίρ Ρασουλζόντα
Τζαμάικα Τζαμάικα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Πάτρικ Άλεν Πρωθυπουργός Άντριου Χόλνες
Τζιμπουτί Τζιμπουτί Πρόεδρος Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ Πρωθυπουργός Αμπντουλκαντέρ Καμίλ Μοχάμεντ
Τόγκο Τόγκο Πρόεδρος Φωρ Γκνασινγκμπέ Πρωθυπουργός Κόμι Σελόμ Κλασού
Τόνγκα Τόνγκα Βασιλιάς Τουπόου ΣΤ΄ Πρωθυπουργός Ακιλίσι Ποχίβα
Τουβαλού Τουβαλού Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Ιάκομπα Ιταλέλι Πρωθυπουργός Ενέλε Σοποάγκα
Flag of Turkey.svg Τουρκία Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ
Τουρκμενιστάν Τουρκμενιστάν
Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο Πρόεδρος Άντονι Καρμόνα Πρωθυπουργός Κιθ Ρόουλι
Τσαντ Τσαντ Πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί Πρωθυπουργός Αλμπέρ Παϊμί Παντακέ
Τσεχία Τσεχία Πρόεδρος Μίλος Ζέμαν Πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα
Τυνησία Τυνησία Πρόεδρος Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι Πρωθυπουργός Γιουσέφ Σαχέντ
Υεμένη Υεμένη Πρόεδρος Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί
Σαλέχ Αλί Αλ Σαμάντ (πρόεδρος του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου)
Πρωθυπουργός Αχμάντ Ομπάιντ μπιν Ναγκρ (στην κυβέρνηση Χαντί)
Φινλανδία Φινλανδία Πρόεδρος Σάουλι Νιίνιστο Πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα
Φιλιππίνες Φιλιππίνες
Φίτζι Φίτζι Πρόεδρος Τζορτζ Κονρότε Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Φρανκ Μπαϊνιμαράμα
Χιλή Χιλή

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηγέτες εν ενεργεία στον κόσμο σήμερα (Ιστοσελίδα που ανανεώνεται συνεχώς και περιέχει τις κυβερνητικές μεταβολές σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και αποτελέσματα εκλογών).
  • Οι ηγέτες του κόσμου (παραπλήσια με την προηγούμενη ιστοσελίδα, που περιέχει επιπλέον πληροφορίες για χώρες, σημαίες, πληθυσμό κλπ.)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το τριμελές προεδρείο ασκεί συλλογικά τα καθήκοντα του Αρχηγού Κράτους.
  2. Το επταμελές Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι συλλογικά Αρχηγός Κράτους και Κυβέρνησης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Εντός του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας υπηρετεί μόνο primus inter pares με θητεία ενός έτους.
  3. Στο προοίμιο του Συντάγματος της Βόρειας Κορέας αναφέρεται ότι όλος ο κορεάτικος λαός και το κόμμα DPRK θα θεωρούν συνεχώς τον ανώτατο ηγέτη Σύντροφο Κιμ Ιλ Σουνγκ ως τον αιώνιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ απεβίωσε το 1994.