Κατάλογος ηγετών των ανεξάρτητων κρατών του κόσμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι κυβερνώντες τις 194 ανεξάρτητες χώρες του κόσμου σήμερα (2019). Πρόκειται για 193 κράτη - μέλη του ΟΗΕ και ένα μέλος-παρατηρητή (το Βατικανό). Στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνονται όσα κράτη δεν αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Χώρα Αρχηγός κράτους Αρχηγός κυβέρνησης
Αγία Λουκία Αγία Λουκία Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από τον Γενικό Κυβερνήτη Σερ Νεβίλ Σίνακ Πρωθυπουργός Κένι Άντονι
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Φρέντρικ Μπαλαντάιν Πρωθυπουργός Ραλφ Γκονσάλβες
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος
Κυβερνώντες διοικητές Μίρκο Τομασόνι και Λούκα Σαντολίνι
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από τoν Γενικό Κυβερνήτη Σερ Τάπλεϊ Σίτον Πρωθυπουργός Τίμοθι Χάρις
Ανγκόλα Ανγκόλα
Πρόεδρος Ζοάο Λουρένσο
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ Πρωθυπουργός Νοβρούζ Μαμάντοφ
Αίγυπτος Αίγυπτος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι Πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί
Αιθιοπία Αιθιοπία Πρόεδρος Σάλε Γουόρκ Ζέουντα Πρωθυπουργός Άμπιι Αχμέτ
Αϊτή Αϊτή Πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ Πρωθυπουργός Ζαν-Ανρί Σεάν
Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού Πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά Πρωθυπουργός Αμαντού Γκον Κουλιμπαλί
Αλβανία Αλβανία Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα Πρωθυπουργός Έντι Ράμα
Αλγερία Αλγερία Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα Πρωθυπουργός Αχμέτ Ουγιαχία
Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ Πρόεδρος Φρανσίσκο Γκουτέρες Πρωθυπουργός Ταούρ Ματάν Ρουάκ
Ανδόρρα Ανδόρρα Συνηγεμόνες, Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανυέλ Μακρόν εκπροσωπούμενος από τον Πατρίκ Στρζοντά και Επίσκοπος της Ουρχέλ Χοάν Ενρίκ Βίβες Σισίλια εκπροσωπούμενος από το Ζοζέπ Μαρία Μαουρί Πρωθυπουργός Άντονι Μαρτί
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Ρόντνεϊ Ουίλιαμς Πρωθυπουργός Γκαστόν Μπράουν
Flag of Argentina.svg Αργεντινή Πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι Ο Πρόεδρος είναι και αρχηγός της κυβερνήσεως
Flag of Armenia.svg Αρμενία Πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν
Flag of Australia.svg Αυστραλία Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Πίτερ Κοσγκρόουβ Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον
Flag of Austria.svg Αυστρία Πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν Καγκελάριος Μπριγκίτε Μπίρλαϊν
Αφγανιστάν Αφγανιστάν Πρόεδρος Ασράφ Γκανί Πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ
Βανουάτου Βανουάτου Πρόεδρος Τάλις Ομπέντ Μόουζες Πρωθυπουργός Σαρλό Σαλουάι
Βατικανό Βατικανό Πάπας Φραγκίσκος Πρόεδρος της Παπικής Επιτροπής για το Κράτος του Βατικανού Τζουζέπε Μπερτέλο
Βέλγιο Βέλγιο Βασιλιάς Φίλιππος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ (πολιτικός)
Βενεζουέλα Βενεζουέλα
Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό
Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο
Βιετνάμ Βιετνάμ Πρόεδρος Τραν Ντάι Κουάν Πρωθυπουργός Νγκουγιέν Σουάν Φουκ
Βολιβία Βολιβία
Πρόεδρος Έβο Μοράλες
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Ύπατος Αντιπρόσωπος Βαλεντίν Ίντσκο
Προεδρείο:[1]
Μίλοραντ Ντόντικ(πρόεδρος, Σέρβος)
Σεφίκ Τζεφάροβιτς(Μέλος, Βόσνιος Μουσουλμάνος)

Ζέλικο Κόμσιτς, Κροάτης (Μέλος)
Πρωθυπουργός Ντένις Ζβίζντιτς
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ
Flag of Brazil.svg Βραζιλία
Flag of France.svg Γαλλία Πρόεδρος Εμμανυέλ Μακρόν Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ
Γερμανία Γερμανία Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ Πρωθυπουργός (Καγκελάριος) Άνγκελα Μέρκελ
Flag of Georgia.svg Γεωργία Πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι Πρωθυπουργός Μαμούκα Μπαχτάτζε
Γκάμπια Γκάμπια
Γκαμπόν Γκαμπόν Πρόεδρος Αλί Μπονγκό Οντίμπα Πρωθυπουργός Ζιλιέν Ενκογκέ Μπεκάλε
Γκάνα Γκάνα
Γουατεμάλα Γουατεμάλα
Πρόεδρος Τζίμι Μοράλες
Γουιάνα Γουιάνα Πρόεδρος Ντέιβιντ Α. Γκρέιντζερ Πρωθυπουργός Σαμ Χιντς
Γουινέα Γουινέα Πρόεδρος Αλφά Κοντέ Πρωθυπουργός Ιμπραΐμα Κασορί Φοφανά
Γουινέα-Μπισσάου Γουινέα-Μπισσάου Πρόεδρος Ζοζέ Μάριο Βαζ Πρωθυπουργός Αριστίντες Γκόμες
Γρενάδα Γρενάδα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτρια Λαίδη Σεσίλ Λα Γκρενάντ Πρωθυπουργός Κιθ Μίτσελ
Flag of Denmark.svg Δανία Βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ Πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν
Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία
Ελ Σαλβαδόρ Ελ Σαλβαδόρ
Ελβετία Ελβετία
Flag of Greece.svg Ελλάδα Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ερυθραία Ερυθραία
Εσθονία Εσθονία Πρόεδρος Κέρστι Κάλιουλαϊντ Πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας
Ζάμπια Ζάμπια
Ζιμπάμπουε Ζιμπάμπουε
Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Πρόεδρος Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν Πρωθυπουργός Μοχάμετ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
Ιαπωνία Ιαπωνία Αυτοκράτορας Ναρουχίτο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε
Ινδία Ινδία Πρόεδρος Ραμ Ναθ Κοβίντ Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι
Ινδονησία Ινδονησία
Ιορδανία Ιορδανία Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ Πρωθυπουργός Ομάρ Ραζάζ
Ιράκ Ιράκ Πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ Πρωθυπουργός Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί
Ιράν Ιράν Ραχμπάρ (αρχηγός της Ισλαμικής Δημοκρατίας και Επανάστασης) Αλί Χαμενεΐ
Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Πρόεδρος Μάικλ Χίγκινς Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ
Ισημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα Πρόεδρος Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο Πρωθυπουργός Φρανσίσκο Πασκουάλ Ομπάμα Ασούε
Ισημερινός (χώρα) Ισημερινός
Πρόεδρος Λενίν Μορένο
Ισραήλ Ισλανδία Πρόεδρος Γκούντνι Θορλάσιους Γιοχάνεσον Πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσδότιρ
Flag of Spain.svg Ισπανία Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ
Flag of Israel.svg Ισραήλ Πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου
Flag of Italy.svg Ιταλία Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε
Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν Πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ Υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ασκάρ Μάμιν
Καμερούν Καμερούν Πρόεδρος Πολ Μπιγιά Πρωθυπουργός Τζόζεφ Ενγκούτε
Καμπότζη Καμπότζη Βασιλιάς Νοροντόμ Σιχαμονί Πρωθυπουργός Χον Σεν
Καναδάς Καναδάς Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από την Γενική Κυβερνήτρια Ζιλιέτ Παγιέ Πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ
Flag of Qatar.svg Κατάρ Εμίρης Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί Πρωθυπουργός Σεΐχης Χαμάντ ιμπν Τζαμπρ αλ Θανί
Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Πρόεδρος Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά Πρωθυπουργός Σιμπλίς Σαρατζί
Κένυα Κένυα Πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα Αντιπρόεδρος Ουίλιαμ Σαμοέι Ρούτο
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα Πρόεδρος Σι Τσινπίν Πρωθυπουργός Λι Κετσιάν
Κιργιζιστάν Κιργιζία Πρόεδρος Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ Πρωθυπουργός Μουχαμετκαλίι Αμπουλγκαζίγιεφ
Κιριμπάτι Κιριμπάτι
Πρόεδρος Τανέτι Μαμάου
Κολομβία Κολομβία
Πρόεδρος Ιβάν Ντούκε
Κομόρες Κομόρες
Υπηρεσιακός Πρόεδρος Μουσταντρουάν Αμπντού
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι Πρωθυπουργός Μπρουνό Τσιμπαλά
Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό Πρόεδρος Ντενί Σασού Νγκουέσσο Πρωθυπουργός Κλεμάν Μουαμπά
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα
Ανώτατος Ηγέτης Κιμ Τζόνγκ-ουν[3]
Αρχηγός του Προεδρείου της Ανώτατης Συνέλευσης του Λαού Κιμ Γιόνγκ-ναμ Πρωθυπουργός Πακ Μπόνγκ-τζου
Νότια Κορέα Νότια Κορέα Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν Πρωθυπουργός Λι Νακ-γιον
Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα
Κούβα Κούβα Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Ο Πρόεδρος είναι και αρχηγός της κυβέρνησης
Κουβέιτ Κουβέιτ Εμίρης Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Τζαμπρ αλ-Σαμπάχ Πρωθυπουργός Τζαμπέρ Αλ-Μουμπάρακ Αλ-Χαμάντ Αλ-Σαμπάχ
Κροατία Κροατία Πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς Πρωθυπουργός Τίχομιρ Ορέσκοβιτς
Flag of Cyprus.svg Κύπρος
Λάος Λάος Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Επαναστατικού Κόμματος του Λάος Μπουνχάνγκ Βορασίθ Πρωθυπουργός Θόνγκλουν Σισουλίθ
Λεσότο Λεσότο Βασιλιάς Λετσίε Γ΄ Πρωθυπουργός Τομ Ταμπάνε
Flag of Latvia.svg Λετονία Πρόεδρος Ράιμοντς Βέγιονις Πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία Πρόεδρος Αλιαξάντρ Λουκασένκα Πρωθυπουργός Σιαρέι Ρούμας
Λίβανος Λίβανος Πρόεδρος Μισέλ Αούν Πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι
Λιβερία Λιβερία
Πρόεδρος Τζορτζ Γουεά
Λιβύη Λιβύη Πρόεδρος του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκουίλα Σαλάχ Ισά Πρωθυπουργός Φαγιέζ Αλ Σαράτζ (και πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου)
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα Πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνέλις
Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν Πρίγκιπας Χανς Άνταμ Β΄

Διάδοχος θρόνου Πρίγκιπας Αλόις

Πρωθυπουργός Άντριαν Χάσλερ
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Μέγας Δούκας Ερρίκος Πρωθυπουργός Σαβιέ Μπετέλ
Μαδαγασκάρη Μαδαγασκάρη Πρόεδρος Αντρί Ραζοελίνα Πρωθυπουργός Κριστιάν Εντσαΐ
Μαλαισία Μαλαισία Βασιλιάς Αμπντουλάχ του Παχάνγκ Πρωθυπουργός Μαχαθίρ Μοχάμαντ
Μαλάουι Μαλάουι
Μαλδίβες Μαλδίβες
Flag of Mali.svg Μάλι Πρόεδρος Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά Πρωθυπουργός Μπουμπού Σισέ
Flag of Malta.svg Μάλτα Πρόεδρος Μαρία Λουίζα Κολέιρο Πρέκα Πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ
Μαρόκο Μαρόκο Βασιλιάς Μοχάμετ ΣΤ΄ Πρωθυπουργός Σααντεντίν Ελ Οτμανί
Νήσοι Μάρσαλ Νήσοι Μάρσαλ
Πρόεδρος Χίλντα Χάινε
Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος Πρόεδρος Μπάρλεν Βιαπούρι Πρωθυπουργός Πράβιντ Τζάγκνοτ
Μαυριτανία Μαυριτανία Πρόεδρος Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ Πρωθυπουργός Μοχάμετ Σαλέμ Ουλντ Μπεσίρ
Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς Πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς
Μεξικό Μεξικό
Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Μικρονησία
Μογγολία Μογγολία Πρόεδρος Χατμάα Μπατούλγκα Πρωθυπουργός Ουκναγκίν Χουρεσούλχ
Μοζαμβίκη Μοζαμβίκη Πρόεδρος Φιλίπε Νιούσι Πρωθυπουργός Κάρλος Αγκοστίνιο ντο Ροζάριο
Flag of Moldova.svg Μολδαβία Πρόεδρος Ιγκόρ Ντοντόν Πρωθυπουργός Μάγια Σάντου
Μονακό Μονακό Πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ Υπουργός του Κράτους (Πρωθυπουργός) Σερζ Τελ
Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές Πρόεδρος Αμπντούλ Χαμίντ Πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ
Μπαρμπάντος Μπαρμπάντος Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτρια Λαίδη Σάντρα Μέισον Πρωθυπουργός Μία Μότλεϊ
Μπαχάμες Μπαχάμες Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτρια Μαργκαρίτ Πίντλινγκ Πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις
Μπαχρέιν Μπαχρέιν Βασιλιάς Σεΐχης Χαμάντ μπιν Ισά αλ Χαλίφα Πρωθυπουργός Σεΐχης Χαλίφα ιμπν Σουλμάν αλ Χαλίφα
Μπελίζ Μπελίζ Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Κόλβιλ Γιανγκ Πρωθυπουργός Ντιν Μπάροου
Μπενίν Μπενίν
Πρόεδρος Πατρίς Ταλόν
Μποτσουάνα Μποτσουάνα
Μπουρκίνα Φάσο Μπουρκίνα Φάσο Πρόεδρος Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ Πρωθυπουργός Κριστόφ Ζοζέφ Μαρί Νταμπιρέ
Μπουρούντι Μπουρούντι
Μπουτάν Μπουτάν Βασιλιάς Ντρουκ Γκιάλπο (Δράκων Βασιλεύς) Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ Πρωθυπουργός Λοτάι Τσέρινγκ
Μπρουνέι Μπρουνέι
Μυανμάρ Μιανμάρ (Βιρμανία)
Πρόεδρος Ουίν Μιντ
Κρατική Σύμβουλος Αούνγκ Σαν Σου Κίι
Ναμίμπια Ναμίμπια Πρόεδρος Χάγκε Γκέινγκομπ Πρωθυπουργός Σάρα Κουγκονγκέλουα
Flag of Nauru.svg Ναουρού
Πρόεδρος Μπάρον Γουάκα
Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτρια Λαίδη Πάτσι Ρέντι Πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν
Νεπάλ Νεπάλ Πρόεδρος Μπίντια Ντεβί Μπανταρί Πρωθυπουργός Χάτζα Πρασάντ Σαρμά Όλι
Νίγηρας Νίγηρας Πρόεδρος Μαχαμαντού Ισουφού Πρωθυπουργός Μπριζί Ραφινί
Νιγηρία Νιγηρία
Υπηρεσιακός πρόεδρος Γεμί Οσινμπάτζο για τον ασθενούντα πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχάρι.
Νικαράγουα Νικαράγουα
Νορβηγία Νορβηγία Βασιλιάς Χάραλντ Ε΄ Πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ
Νότια Αφρική Νότια Αφρική
Ντομίνικα Δομινίκα Πρόεδρος Τσαρλς Σάβαριν Πρωθυπουργός Ρούσβελτ Σκέριτ
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Βασιλιάς Γουλιέλμος Αλέξανδρος Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε
Ομάν Ομάν
Ονδούρα Ονδούρα
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Πρόεδρος Γιάνος Άντερ Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν
Ουγκάντα Ουγκάντα Πρόεδρος Γιουέρι Μουσέβενι Πρωθυπουργός Ρουχακάνα Ρουγκούντα
Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν Πρόεδρος Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ Πρωθυπουργός Αμπντουλά Ορίποφ
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο Πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη
Πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα
Πακιστάν Πακιστάν Πρόεδρος Αρίφ Αλβί Πρωθυπουργός Ιμράν Χαν
Παλάου Παλάου
Παναμάς Παναμάς
Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Μπομπ Νταντάε Πρωθυπουργός Πίτερ Ο' Νιλ
Παραγουάη Παραγουάη
Flag of Peru.svg Περού Πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα Πρωθυπουργός Σέσαρ Βιλανουέβα
Flag of Poland.svg Πολωνία Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα
Πράσινο Ακρωτήριo Πράσινο Ακρωτήριο Πρόεδρος Ζόρζε Κάρλος Φονσέκα Πρωθυπουργός Ζοζέ Μαρία Νέβες
Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία Πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεβ
Ρουάντα Ρουάντα Πρόεδρος Πολ Καγκάμε Πρωθυπουργός Εντουάρ Ενζιρεντέ
Ρουμανία Ρουμανία Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις Πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα
Flag of Russia.svg Ρωσία Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ
Σαμόα Σαμόα Πρόεδρος Βαλετόα Σουαλαούβι Β΄ Πρωθυπουργός Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι
Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Πρόεδρος Μανουέλ Πίντο ντα Κόστα Πρωθυπουργός Ζορζέ Μπομ Ζεσούς
Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία
Βασιλιάς και Πρωθυπουργός Σαλμάν
Σενεγάλη Σενεγάλη Πρόεδρος Μάκι Σαλ Πρωθυπουργός Μοχάμεντ Ντιόν
Flag of Serbia.svg Σερβία Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς Πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς
Σεϋχέλλες Σεϋχέλλες
Πρόεδρος Ντάνι Φορ
Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Πρόεδρος Χαλιμά Γιακόμπ Πρωθυπουργός Λι Χσιεν Λουνγκ
Σιέρα Λεόνε Σιέρα Λεόνε Πρόεδρος Τζούλιους Μαάντα Μπίο Επικεφαλής υπουργός Ντέιβιντ Τζ. Φράνσις
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Πρόεδρος Αντρέι Κίσκα Πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ Πρωθυπουργός Μάριαν Σάρετς
Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Φρανκ Καμπούι Πρωθυπουργός Ρικ Χουενιπουέλα
Σομαλία Σομαλία Πρόεδρος Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ Πρωθυπουργός Χασάν Αλί Kαΐρ
Εσουατίνι Εσουατίνι Βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ Πρωθυπουργός Αμπρόουζ Μαντβούλο Ντλαμίνι
Σουδάν Σουδάν Πρόεδρος Vacant Υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μοχάμετ Ταχίρ Αγιάλα
Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν
Flag of Sweden.svg Σουηδία Βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος Πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν
Σουρινάμ Σουρινάμ
Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα Πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα Πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε
Συρία Συρία Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ
Πρόεδρος Συριακής Δημοκρατίας (αντιπολίτευση): Αμπντουραχμάν Μουσταφά
Πρωθυπουργός Ιμάντ Χαμίς
Πρωθυπουργός Συριακής Δημοκρατίας (αντιπολίτευση): Τζαβάντ Αμπού Χατάμπ
Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη Βασιλιάς Μάχα Βαγιραλονγκόρν ή Ράμα Ι΄ Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Τάξη, Πραγιούθ Τσαν-ότσα
Τανζανία Τανζανία Πρόεδρος Τζον Μαγκουφούλι Πρωθυπουργός Κασίμ Ματζαλίουα
Τατζικιστάν Τατζικιστάν Πρόεδρος Ιμομάλι Ραχμόν Πρωθυπουργός Κοχίρ Ρασουλζόντα
Τζαμάικα Τζαμάικα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Πάτρικ Άλεν Πρωθυπουργός Άντριου Χόλνες
Τζιμπουτί Τζιμπουτί Πρόεδρος Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ Πρωθυπουργός Αμπντουλκαντέρ Καμίλ Μοχάμεντ
Τόγκο Τόγκο Πρόεδρος Φωρ Γκνασινγκμπέ Πρωθυπουργός Κόμι Σελόμ Κλασού
Τόνγκα Τόνγκα Βασιλιάς Τουπόου ΣΤ΄ Πρωθυπουργός Ακιλίσι Ποχίβα
Τουβαλού Τουβαλού Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Ιάκομπα Ιταλέλι Πρωθυπουργός Ενέλε Σοποάγκα
Flag of Turkey.svg Τουρκία Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Τουρκμενιστάν Τουρκμενιστάν
Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο Πρόεδρος Πόλα-Μέι Γουίκς Πρωθυπουργός Κιθ Ρόουλι
Τσαντ Τσαντ Πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί Πρωθυπουργός Αλμπέρ Παϊμί Παντακέ
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Πρόεδρος Μίλος Ζέμαν Πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις
Τυνησία Τυνησία Πρόεδρος Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι Πρωθυπουργός Γιουσέφ Σαχέντ
Υεμένη Υεμένη Πρόεδρος Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί
Σαλέχ Αλί Αλ Σαμάντ (πρόεδρος του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου)
Πρωθυπουργός Αχμάντ Ομπάιντ μπιν Ναγκρ (στην κυβέρνηση Χαντί)
Flag of Finland.svg Φινλανδία Πρόεδρος Σάουλι Νιίνιστο Πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα
Φιλιππίνες Φιλιππίνες
Φίτζι Φίτζι Πρόεδρος Τζορτζ Κονρότε Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Φρανκ Μπαϊνιμαράμα
Χιλή Χιλή

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηγέτες εν ενεργεία στον κόσμο σήμερα (Ιστοσελίδα που ανανεώνεται συνεχώς και περιέχει τις κυβερνητικές μεταβολές σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και αποτελέσματα εκλογών).
  • Οι ηγέτες του κόσμου (παραπλήσια με την προηγούμενη ιστοσελίδα, που περιέχει επιπλέον πληροφορίες για χώρες, σημαίες, πληθυσμό κλπ.)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το τριμελές προεδρείο ασκεί συλλογικά τα καθήκοντα του Αρχηγού Κράτους.
  2. Το επταμελές Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι συλλογικά Αρχηγός Κράτους και Κυβέρνησης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Εντός του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας υπηρετεί μόνο primus inter pares με θητεία ενός έτους.
  3. Στο προοίμιο του Συντάγματος της Βόρειας Κορέας αναφέρεται ότι όλος ο κορεάτικος λαός και το κόμμα DPRK θα θεωρούν συνεχώς τον ανώτατο ηγέτη Σύντροφο Κιμ Ιλ Σουνγκ ως τον αιώνιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ απεβίωσε το 1994.