Κατάλογος ηγετών των ανεξάρτητων κρατών του κόσμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι κυβερνώντες τις 194 ανεξάρτητες χώρες του κόσμου σήμερα (2020). Πρόκειται για 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ και ένα μέλος-παρατηρητή (το Βατικανό). Στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνονται όσα κράτη δεν αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Χώρα Αρχηγός κράτους Αρχηγός κυβέρνησης
Αγία Λουκία Αγία Λουκία ΒασίλισσαΕλισάβετ Β'

Γενικός Κυβερνήτης – Σερ Ιμάνιουελ Νέβιλ Σενάκ

ΠρωθυπουργόςΆλεν Σάστνετ
Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες ΒασίλισσαΕλισάβετ Β'

Γενική Κυβερνήτρια – Σούζαν Ντούγκαν

ΠρωθυπουργόςΡαλφ Γκονζάλβες
Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος
Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Άγιος Χριστόφορος και Νέβις Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από τoν Γενικό Κυβερνήτη Σερ Τάπλεϊ Σίτον Πρωθυπουργός Τίμοθι Χάρις
Ανγκόλα Ανγκόλα
Πρόεδρος Ζοάο Λουρένσο
Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ Πρωθυπουργός Αλί Ασάντοφ
Flag of Egypt.svg Αίγυπτος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι Πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί
Flag of Ethiopia.svg Αιθιοπία Πρόεδρος Σάλε Γουόρκ Ζέουντα Πρωθυπουργός Άμπιι Αχμέτ
Αϊτή Αϊτή Πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ Πρωθυπουργός Φριτς-Ουίλιαμ Μισέλ
Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού Πρόεδρος Αλασάν Ουαταρά Πρωθυπουργός Αμαντού Γκον Κουλιμπαλί
Αλβανία Αλβανία Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα Πρωθυπουργός Έντι Ράμα
Αλγερία Αλγερία Πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν Πρωθυπουργός Αμπντελαζίζ Τζεράντ
Ανατολικό Τιμόρ Ανατολικό Τιμόρ Πρόεδρος Φρανσίσκο Γκουτέρες Πρωθυπουργός Ταούρ Ματάν Ρουάκ
Ανδόρρα Ανδόρρα Συνηγεμόνες, Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανυέλ Μακρόν εκπροσωπούμενος από τον Πατρίκ Στρζοντά και Επίσκοπος της Ουρχέλ Χοάν Ενρίκ Βίβες Σισίλια εκπροσωπούμενος από το Ζοζέπ Μαρία Μαουρί Πρωθυπουργός Ζαβιέρ Εσπότ Ζαμόρα
Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Ρόντνεϊ Ουίλιαμς Πρωθυπουργός Γκαστόν Μπράουν
Flag of Argentina.svg Αργεντινή Πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες Ο Πρόεδρος είναι και αρχηγός της κυβερνήσεως
Flag of Armenia.svg Αρμενία Πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν
Flag of Australia.svg Αυστραλία Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Ντέιβιντ Χάρλεϊ Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον
Flag of Austria.svg Αυστρία Πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς
Αφγανιστάν Αφγανιστάν Πρόεδρος Ασράφ Γκανί Πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ
Βανουάτου Βανουάτου Πρόεδρος Τάλις Ομπέντ Μόουζες Πρωθυπουργός Σαρλό Σαλουάι
Βατικανό Βατικανό Πάπας Φραγκίσκος Πρόεδρος της Παπικής Επιτροπής για το Κράτος του Βατικανού Τζουζέπε Μπερτέλο
Βέλγιο Βέλγιο Βασιλιάς Φίλιππος Πρωθυπουργός Σόφι Βίλμες
Βενεζουέλα Βενεζουέλα
Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό
Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο
Βιετνάμ Βιετνάμ Πρόεδρος Τραν Ντάι Κουάν Πρωθυπουργός Νγκουγιέν Σουάν Φουκ
Βολιβία Βολιβία
Υπηρ. Πρόεδρος Τζανίνε Άνιες
Flag of North Macedonia.svg Βόρεια Μακεδονία Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι Πρωθυπουργός Όλιβερ Σπάσοφσκι
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Ύπατος Αντιπρόσωπος Βαλεντίν Ίντσκο
Προεδρείο:[1]
Μίλοραντ Ντόντικ(πρόεδρος, Σέρβος)
Σεφίκ Τζεφάροβιτς(Μέλος, Βόσνιος Μουσουλμάνος)

Ζέλικο Κόμσιτς, Κροάτης (Μέλος)
Πρωθυπουργός Ζόραν Τεγκέλτιγια
Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ
Flag of Brazil.svg Βραζιλία
Flag of France.svg Γαλλία Πρόεδρος Εμμανυέλ Μακρόν Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ
Flag of Germany.svg Γερμανία Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ Πρωθυπουργός (Καγκελάριος) Άνγκελα Μέρκελ
Flag of Georgia.svg Γεωργία Πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι Πρωθυπουργός Γκιόργκι Γκαχάρια
Γκάμπια Γκάμπια
Γκαμπόν Γκαμπόν Πρόεδρος Αλί Μπονγκό Οντίμπα Πρωθυπουργός Ζιλιέν Ενκογκέ Μπεκάλε
Γκάνα Γκάνα
Γουατεμάλα Γουατεμάλα
Γουιάνα Γουιάνα Πρόεδρος Ντέιβιντ Α. Γκρέιντζερ Πρωθυπουργός Σαμ Χιντς
Γουινέα Γουινέα Πρόεδρος Αλφά Κοντέ Πρωθυπουργός Ιμπραΐμα Κασορί Φοφανά
Γουινέα-Μπισσάου Γουινέα-Μπισσάου Πρόεδρος Ουμάρου Σισοκό Εμπαλό Πρωθυπουργός Νούνο Γκόμες Ναμπιάμ
Γρενάδα Γρενάδα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτρια Λαίδη Σεσίλ Λα Γκρενάντ Πρωθυπουργός Κιθ Μίτσελ
Flag of Denmark.svg Δανία Βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ Πρωθυπουργός Μέττε Φρεντέρικσεν
Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία
Ελ Σαλβαδόρ Ελ Σαλβαδόρ
Ελβετία Ελβετία
Flag of Greece.svg Ελλάδα Πρόεδρος: Κατερίνα Σακελλαροπούλου Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ερυθραία Ερυθραία
Εσθονία Εσθονία Πρόεδρος Κέρστι Κάλιουλαϊντ Πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας
Ζάμπια Ζάμπια
Ζιμπάμπουε Ζιμπάμπουε
Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Πρόεδρος Χαλίφα μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν Πρωθυπουργός Μοχάμετ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ
Flag of the United States.svg ΗΠΑ
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον
Ιαπωνία Ιαπωνία Αυτοκράτορας Ναρουχίτο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε
Ινδία Ινδία Πρόεδρος Ραμ Ναθ Κοβίντ Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι
Ινδονησία Ινδονησία
Flag of Jordan.svg Ιορδανία Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ Πρωθυπουργός Ομάρ Ραζάζ
Ιράκ Ιράκ Πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ Πρωθυπουργός Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί
Ιράν Ιράν Ραχμπάρ (αρχηγός της Ισλαμικής Δημοκρατίας και Επανάστασης) Αλί Χαμενεΐ
Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί
Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Πρόεδρος Μάικλ Χίγκινς Πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν
Ισημερινή Γουινέα Ισημερινή Γουινέα Πρόεδρος Τεοδόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόνγκο Πρωθυπουργός Φρανσίσκο Πασκουάλ Ομπάμα Ασούε
Ισημερινός (χώρα) Ισημερινός
Πρόεδρος Λενίν Μορένο
Ισραήλ Ισλανδία Πρόεδρος Γκούντνι Θορλάσιους Γιοχάνεσον Πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσδότιρ
Flag of Spain.svg Ισπανία Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ
Flag of Israel.svg Ισραήλ Πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου
Flag of Italy.svg Ιταλία Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε
Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν Πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ Πρωθυπουργός Ασκάρ Μάμιν
Καμερούν Καμερούν Πρόεδρος Πολ Μπιγιά Πρωθυπουργός Τζόζεφ Ενγκούτε
Καμπότζη Καμπότζη Βασιλιάς Νοροντόμ Σιχαμονί Πρωθυπουργός Χον Σεν
Flag of Canada.svg Καναδάς Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από την Γενική Κυβερνήτρια Ζιλιέτ Παγιέ Πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ
Flag of Qatar.svg Κατάρ Εμίρης Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί Πρωθυπουργός Σεΐχης Χαλίφα μπιν Χαλίφα μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ Θανί
Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής Κεντροαφρικανική Δημοκρατία Πρόεδρος Φοστέν-Αρσάνζ Τουαντερά Πρωθυπουργός Φερμέν Ενγκρεμπαντά
Flag of Kenya.svg Κένυα Πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα Αντιπρόεδρος Ουίλιαμ Σαμοέι Ρούτο
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας Κίνα Πρόεδρος Σι Τσινπίν Πρωθυπουργός Λι Κετσιάν
Κιργιζιστάν Κιργιζία Πρόεδρος Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ Πρωθυπουργός Μουχαμετκαλίι Αμπουλγκαζίγιεφ
Κιριμπάτι Κιριμπάτι
Πρόεδρος Τανέτι Μαμάου
Κολομβία Κολομβία
Πρόεδρος Ιβάν Ντούκε
Κομόρες Κομόρες
Υπηρεσιακός Πρόεδρος Μουσταντρουάν Αμπντού
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι Πρωθυπουργός Σιλβέστρ Ιλούνγκα
Κογκό Δημοκρατία του Κονγκό Πρόεδρος Ντενί Σασού Νγκουέσσο Πρωθυπουργός Κλεμάν Μουαμπά
Βόρεια Κορέα Βόρεια Κορέα
Ανώτατος Ηγέτης Κιμ Τζόνγκ-ουν[3]
Αρχηγός του Προεδρείου της Ανώτατης Συνέλευσης του Λαού Κιμ Γιόνγκ-ναμ Πρωθυπουργός Κιμ Τζάε-ριον
Νότια Κορέα Νότια Κορέα Πρόεδρος Μουν Τζε-ιν Πρωθυπουργός Τσουν Σιε-κιουν
Κόστα Ρίκα Κόστα Ρίκα
Κούβα Κούβα Πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ Πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο Κρους
Κουβέιτ Κουβέιτ Εμίρης Σαμπάχ αλ-Άχμαντ αλ-Τζαμπρ αλ-Σαμπάχ Πρωθυπουργός Σεΐχης Σαμπάχ Αλ-Χαλίντ Αλ-Σαμπάχ
Κροατία Κροατία Πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς Πρωθυπουργός Τίχομιρ Ορέσκοβιτς
Flag of Cyprus.svg Κύπρος
Λάος Λάος Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του Επαναστατικού Κόμματος του Λάος Μπουνχάνγκ Βορασίθ Πρωθυπουργός Θόνγκλουν Σισουλίθ
Λεσότο Λεσότο Βασιλιάς Λετσίε Γ΄ Πρωθυπουργός Τομ Ταμπάνε
Flag of Latvia.svg Λετονία Πρόεδρος Έγκιλς Λέβιτς Πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς
Flag of Belarus.svg Λευκορωσία Πρόεδρος Αλιαξάντρ Λουκασένκα Πρωθυπουργός Σιαρέι Ρούμας
Λίβανος Λίβανος Πρόεδρος Μισέλ Αούν Πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ
Λιβερία Λιβερία
Πρόεδρος Τζορτζ Γουεά
Λιβύη Λιβύη Πρόεδρος του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκουίλα Σαλάχ Ισά Πρωθυπουργός Φαγιέζ Αλ Σαράτζ (και πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου)
Flag of Lithuania.svg Λιθουανία Πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα Πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνέλις
Λίχτενσταϊν Λίχτενσταϊν Πρίγκιπας Χανς Άνταμ Β΄

Διάδοχος θρόνου Πρίγκιπας Αλόις

Πρωθυπουργός Άντριαν Χάσλερ
Flag of Luxembourg.svg Λουξεμβούργο Μέγας Δούκας Ερρίκος Πρωθυπουργός Σαβιέ Μπετέλ
Μαδαγασκάρη Μαδαγασκάρη Πρόεδρος Αντρί Ραζοελίνα Πρωθυπουργός Κριστιάν Εντσαΐ
Μαλαισία Μαλαισία Βασιλιάς Αμπντουλάχ του Παχάνγκ Πρωθυπουργός Μουχίντιν Γιασίν
Μαλάουι Μαλάουι
Μαλδίβες Μαλδίβες
Flag of Mali.svg Μάλι Πρόεδρος Ιμπραΐμ Μπουμπακάρ Κεϊτά Πρωθυπουργός Μπουμπού Σισέ
Flag of Malta.svg Μάλτα Πρόεδρος Τζορτζ Βέλλα Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα
Flag of Morocco.svg Μαρόκο Βασιλιάς Μοχάμετ ΣΤ΄ Πρωθυπουργός Σααντεντίν Ελ Οτμανί
Νήσοι Μάρσαλ Νήσοι Μάρσαλ
Flag of Mauritius.svg Μαυρίκιος Πρόεδρος Πριθβιράισινγκ Ρούπουν Πρωθυπουργός Πράβιντ Τζάγκνοτ
Μαυριτανία Μαυριτανία Πρόεδρος Μοχάμεντ Ουλντ Γκαζουανί Πρωθυπουργός Ισμαήλ Ουλντ Μπέντε Ουλντ Σεΐχ Σιντίγια
Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο Πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς Πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς
Μεξικό Μεξικό
Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας Μικρονησία
Μογγολία Μογγολία Πρόεδρος Χατμάα Μπατούλγκα Πρωθυπουργός Ουκναγκίν Χουρεσούλχ
Μοζαμβίκη Μοζαμβίκη Πρόεδρος Φιλίπε Νιούσι Πρωθυπουργός Κάρλος Αγκοστίνιο ντο Ροζάριο
Flag of Moldova.svg Μολδαβία Πρόεδρος Ιγκόρ Ντοντόν Πρωθυπουργός Ίον Κίτσου
Μονακό Μονακό Πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ Υπουργός του Κράτους (Πρωθυπουργός) Σερζ Τελ
Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές Πρόεδρος Αμπντούλ Χαμίντ Πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ
Μπαρμπάντος Μπαρμπάντος Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτρια Λαίδη Σάντρα Μέισον Πρωθυπουργός Μία Μότλεϊ
Μπαχάμες Μπαχάμες Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τον Γενικό Κυβερνήτη Σερ Κορνέλιους Α. Σμιθ Πρωθυπουργός Χιούμπερτ Μίνις
Μπαχρέιν Μπαχρέιν Βασιλιάς Σεΐχης Χαμάντ μπιν Ισά αλ Χαλίφα Πρωθυπουργός Σεΐχης Χαλίφα ιμπν Σουλμάν αλ Χαλίφα
Μπελίζ Μπελίζ Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Κόλβιλ Γιανγκ Πρωθυπουργός Ντιν Μπάροου
Μπενίν Μπενίν
Πρόεδρος Πατρίς Ταλόν
Μποτσουάνα Μποτσουάνα
Μπουρκίνα Φάσο Μπουρκίνα Φάσο Πρόεδρος Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ Πρωθυπουργός Κριστόφ Ζοζέφ Μαρί Νταμπιρέ
Flag of Burundi.svg Μπουρούντι
Μπουτάν Μπουτάν Βασιλιάς Ντρουκ Γκιάλπο (Δράκων Βασιλεύς) Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ Πρωθυπουργός Λοτάι Τσέρινγκ
Μπρουνέι Μπρουνέι
Μυανμάρ Μιανμάρ (Βιρμανία)
Πρόεδρος Ουίν Μιντ
Κρατική Σύμβουλος Αούνγκ Σαν Σου Κίι
Ναμίμπια Ναμίμπια Πρόεδρος Χάγκε Γκέινγκομπ Πρωθυπουργός Σάρα Κουγκονγκέλουα
Flag of Nauru.svg Ναουρού
Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από τη Γενική Κυβερνήτρια Λαίδη Πάτσι Ρέντι Πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν
Νεπάλ Νεπάλ Πρόεδρος Μπίντια Ντεβί Μπαντάρι Πρωθυπουργός Χάτζα Πρασάντ Σαρμά Όλι
Νίγηρας Νίγηρας Πρόεδρος Μαχαμαντού Ισουφού Πρωθυπουργός Μπριζί Ραφινί
Νιγηρία Νιγηρία
Υπηρεσιακός πρόεδρος Γεμί Οσινμπάτζο για τον ασθενούντα πρόεδρο Μουχαμαντού Μπουχάρι.
Νικαράγουα Νικαράγουα
Νορβηγία Νορβηγία Βασιλιάς Χάραλντ Ε΄ Πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ
Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική
Ντομίνικα Δομινίκα Πρόεδρος Τσαρλς Σάβαριν Πρωθυπουργός Ρούσβελτ Σκέριτ
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Βασιλιάς Γουλιέλμος Αλέξανδρος Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε
Ομάν Ομάν
Ονδούρα Ονδούρα
Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Πρόεδρος Γιάνος Άντερ Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν
Ουγκάντα Ουγκάντα Πρόεδρος Γιουέρι Μουσέβενι Πρωθυπουργός Ρουχακάνα Ρουγκούντα
Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάν Πρόεδρος Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ Πρωθυπουργός Αμπντουλά Ορίποφ
Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι Πρωθυπουργός Ολέκσι Χόντσαρουκ
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη
Πακιστάν Πακιστάν Πρόεδρος Αρίφ Αλβί Πρωθυπουργός Ιμράν Χαν
Παλάου Παλάου
Παναμάς Παναμάς
Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Μπομπ Νταντάε Πρωθυπουργός Τζέιμς Μαράπε
Παραγουάη Παραγουάη
Flag of Peru.svg Περού Πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα Πρωθυπουργός Βισέντε Σεμπάγιος
Flag of Poland.svg Πολωνία Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα Πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα
Πράσινο Ακρωτήριo Πράσινο Ακρωτήριο Πρόεδρος Ζόρζε Κάρλος Φονσέκα Πρωθυπουργός Ζοζέ Μαρία Νέβες
Ρουάντα Ρουάντα Πρόεδρος Πολ Καγκάμε Πρωθυπουργός Εντουάρ Ενζιρεντέ
Flag of Romania.svg Ρουμανία Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις Πρωθυπουργός Λούντοβικ Όρμπαν
Flag of Russia.svg Ρωσία Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν
Σαμόα Σαμόα Πρόεδρος Βαλετόα Σουαλαούβι Β΄ Πρωθυπουργός Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι
Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Σάο Τομέ και Πρίνσιπε Πρόεδρος Μανουέλ Πίντο ντα Κόστα Πρωθυπουργός Ζορζέ Μπομ Ζεσούς
Σαουδική Αραβία Σαουδική Αραβία
Βασιλιάς και Πρωθυπουργός Σαλμάν
Σενεγάλη Σενεγάλη Πρόεδρος Μάκι Σαλ Πρωθυπουργός Μοχάμεντ Ντιόν
Flag of Serbia.svg Σερβία Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς Πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς
Σεϋχέλλες Σεϋχέλλες
Πρόεδρος Ντάνι Φορ
Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Πρόεδρος Χαλιμά Γιακόμπ Πρωθυπουργός Λι Χσιεν Λουνγκ
Σιέρα Λεόνε Σιέρα Λεόνε Πρόεδρος Τζούλιους Μαάντα Μπίο Επικεφαλής υπουργός Ντέιβιντ Τζ. Φράνσις
Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα Πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι
Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Πρόεδρος Μπόρουτ Πάχορ Πρωθυπουργός Μάριαν Σάρετς
Flag of the Solomon Islands.svg Νήσοι Σολομώντα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Ντέιβιντ Βουνάγκι Πρωθυπουργός Μανασέ Σογκαβάρε
Σομαλία Σομαλία Πρόεδρος Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ Πρωθυπουργός Χασάν Αλί Kαΐρ
Εσουατίνι Εσουατίνι Βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ Πρωθυπουργός Αμπρόουζ Μαντβούλο Ντλαμίνι
Σουδάν Σουδάν Αρχηγός του Συμβουλίου Κυριαρχίας Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν Πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ
Flag of South Sudan.svg Νότιο Σουδάν
Flag of Sweden.svg Σουηδία Βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄ Γουσταύος Πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν
Σουρινάμ Σουρινάμ
Σρι Λάνκα Σρι Λάνκα Πρόεδρος Γκοταμπάγια Ραγιαπάκσε Πρωθυπουργός Μαχίντα Ραγιαπάκσε
Συρία Συρία Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ
Πρόεδρος Συριακής Δημοκρατίας (αντιπολίτευση): Ανάς Αλ Αμπντάχ
Πρωθυπουργός Ιμάντ Χαμίς
Πρωθυπουργός Αμπντουραχμάν Μουσταφά (μεταβατικός)
Ταϊλάνδη Ταϊλάνδη Βασιλιάς Μάχα Βαγιραλονγκόρν ή Ράμα Ι΄ Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Τάξη, Πραγιούθ Τσαν-ότσα
Τανζανία Τανζανία Πρόεδρος Τζον Μαγκουφούλι Πρωθυπουργός Κασίμ Ματζαλίουα
Τατζικιστάν Τατζικιστάν Πρόεδρος Ιμομάλι Ραχμόν Πρωθυπουργός Κοχίρ Ρασουλζόντα
Τζαμάικα Τζαμάικα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Πάτρικ Άλεν Πρωθυπουργός Άντριου Χόλνες
Τζιμπουτί Τζιμπουτί Πρόεδρος Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ Πρωθυπουργός Αμπντουλκαντέρ Καμίλ Μοχάμεντ
Τόγκο Τόγκο Πρόεδρος Φωρ Γκνασινγκμπέ Πρωθυπουργός Κόμι Σελόμ Κλασού
Τόνγκα Τόνγκα Βασιλιάς Τουπόου ΣΤ΄ Πρωθυπουργός Ποχίβα Τουιονετόα
Τουβαλού Τουβαλού Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, εκπροσωπούμενη από το Γενικό Κυβερνήτη Σερ Ιάκομπα Ιταλέλι Πρωθυπουργός Καουσέα Νατάνο
Flag of Turkey.svg Τουρκία Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Τουρκμενιστάν Τουρκμενιστάν
Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο Πρόεδρος Πόλα-Μέι Γουίκς Πρωθυπουργός Κιθ Ρόουλι
Τσαντ Τσαντ Πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί Πρωθυπουργός Αλμπέρ Παϊμί Παντακέ
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Πρόεδρος Μίλος Ζέμαν Πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις
Τυνησία Τυνησία Πρόεδρος Καΐς Σαγιέντ Πρωθυπουργός Ελιές Φαχφάχ
Υεμένη Υεμένη Πρόεδρος Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί
Σαλέχ Αλί Αλ Σαμάντ (πρόεδρος του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου)
Πρωθυπουργός Αχμάντ Ομπάιντ μπιν Ναγκρ (στην κυβέρνηση Χαντί)
Flag of Finland.svg Φινλανδία Πρόεδρος Σάουλι Νιίνιστο Πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν
Φιλιππίνες Φιλιππίνες
Φίτζι Φίτζι Πρόεδρος Τζορτζ Κονρότε Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Φρανκ Μπαϊνιμαράμα
Χιλή Χιλή

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ηγέτες εν ενεργεία στον κόσμο σήμερα (Ιστοσελίδα που ανανεώνεται συνεχώς και περιέχει τις κυβερνητικές μεταβολές σε όλο τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και αποτελέσματα εκλογών).
  • Οι ηγέτες του κόσμου (παραπλήσια με την προηγούμενη ιστοσελίδα, που περιέχει επιπλέον πληροφορίες για χώρες, σημαίες, πληθυσμό κλπ.)

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το τριμελές προεδρείο ασκεί συλλογικά τα καθήκοντα του Αρχηγού Κράτους.
  2. Το επταμελές Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι συλλογικά Αρχηγός Κράτους και Κυβέρνησης της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Εντός του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας υπηρετεί μόνο primus inter pares με θητεία ενός έτους.
  3. Στο προοίμιο του Συντάγματος της Βόρειας Κορέας αναφέρεται ότι όλος ο κορεάτικος λαός και το κόμμα DPRK θα θεωρούν συνεχώς τον ανώτατο ηγέτη Σύντροφο Κιμ Ιλ Σουνγκ ως τον αιώνιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ απεβίωσε το 1994.