Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γενικός Κυβερνήτης της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας
Governor-General of the Commonwealth of Australia
Badge of the Governor-General of Australia.svg
Έμβλημα
Flag of the Governor-General of Australia.svg
Σημαία
Προτείνων Πρωθυπουργός της Αυστραλίας
Διορισμός από Μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου
Διάρκεια θητείας Στην ευχέρεια του μονάρχη
Αρχικός κάτοχος Κόμης του Χόουπτουν
Δημιουργία 1 Ιανουαρίου 1901

Ο Γενικός Κυβερνήτης της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (αγγλικά: Governor-General of the Commonwealth of Australia) είναι ο αντιπρόσωπος του εκάστοτε μονάρχη στην Αυστραλία.[1] Διορίζεται από το μονάρχη με τη συμβουλή του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας. Ο Γενικός Κυβερνήτης ασκεί επίσημα την προεδρία στο Ομοσπονδιακό Εκτελεστικό Συμβούλιο και είναι αρχηγός της Αυστραλιανής Αμυντικής Δύναμης. Είναι επίσης εκπρόσωπος του αντιβασιλέα στην Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας. Τα καθήκοντα του Γενικού Κυβερνήτη συμπεριλαμβάνουν το διορισμό υπουργών, δικαστών, πρέσβεων, την έγκριση της βασιλικής συγκατάθεσης στη νομοθεσία που ψηφίζεται από το Κοινοβούλιο και την απόδοση τιμών σε Αυστραλούς.[2]

Ο διορισμός του δεν γίνεται για συγκεκριμένη θητεία, αλλά γενικά αναμένεται να υπηρετεί για πέντε χρόνια και η θητεία του υπόκειται σε πιθανή μικρή παράταση. Από τις 28 Μαρτίου 2014, Γενικός Κυβερνήτης είναι ο Στρατηγός Σερ Πίτερ Κόσγκροουβ.

Από την ίδρυση της Ομοσπονδίας το 1901 και μέχρι το 1965, σχεδόν όλοι οι γενικοί κυβερνήτες ήταν Βρετανοί αριστοκράτες.[3] Η μοναδική γυναίκα που διορίστηκε ποτέ στο αξίωμα ήταν η Λαίδη Κουέντιν Μπράις.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Governor-General of the Commonwealth of Australia—official website Retrieved 1-1-2015.
  2. Official website—the Governor-General's role Retrieved 1-1-2015.
  3. «Governor-General Quentin Bryce backs gay marriage, Australia becoming a republic in Boyer Lecture». ABC News. Ανακτήθηκε στις 22-11-2013.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)