Πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πρωθυπουργός της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας
Prime Minister of the Commonwealth of Australia
Coat of Arms of Australia.svg
Εθνόσημο της Αυστραλίας
Κατοικία Η Στοά, Καμπέρα
Διορισμός από Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας
Διάρκεια θητείας Στην ευχέρεια του Γενικού Κυβερνήτη
Δημιουργία 1 Ιανουαρίου 1901

Ο Πρωθυπουργός της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (αγγλικά: Prime Minister of the Commonwealth of Australia) είναι ο αρχηγός κυβέρνησης στην Αυστραλία. Αποτελεί τον ανώτατο βασιλικό υπουργό, προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου και είναι ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ασφαλείας. Το αξίωμα δεν αναφέρεται στο Σύνταγμα της Αυστραλίας και υφίσταται μόνο στην άγραφη παράδοση. Παρόλ' αυτά, αποτελεί την ισχυρότερη κοινοβουλευτική θέση στην Αυστραλία. Ο διορισμός του γίνεται από τον Γενικό Κυβερνήτη.

Σχεδόν πάντα και κατά τις συμβάσεις, ο Πρωθυπουργός είναι ο επικεφαλής του κόμματος που διαθέτει την πλειοψηφία σε έναν συνασπισμό κομμάτων στην Αυστραλιανή Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, δεν απαιτείται από το σύνταγμα ο πρωθυπουργός να παρίσταται στη συνεδρίαση της βουλής. Σε μάι και μοναδική περίπτωση, διορίστηκε πρωθυπουργός ένας γερουσιαστής, ο Τζον Γκόρτον, ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε από μέλος της Γερουσίας και εξελέγη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (ο γερουσιαστής Τζορτζ Πιρς ήταν για 7 μήνες υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 1916 όταν ο Μπίλι Χιουζ απουσίαζε στο εξωτερικό).[1]

Σημερινός πρωθυπουργός είναι ο Μάλκολμ Τέρνμπουλ από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015. Αντικατέστησε τον Τόνι Άμποτ στην ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος της Αυστραλίας, μεγαλύτερου κόμματος στην κυβέρνηση συνασπισμού, ως επακόλουθο της ψηφοφορίας για νέο αρχηγό στο κόμμα.[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Pearce, Sir George Foster (1870–1952)». Australian Dictionary of Biography. Australian National University. 2006. http://www.adb.online.anu.edu.au/biogs/A110182b.htm. Ανακτήθηκε στις 24-6-2010. 
  2. «Malcolm Turnbull sworn in as Australia's 29th Prime Minister». ABC News. 15-9-2015. http://www.abc.net.au/news/2015-09-15/malcolm-turbull-sworn-in-as-new-prime-minister/6777416. Ανακτήθηκε στις 15-9-2015.