Μοχάμεντ αλ Μενφί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μοχάμεντ αλ Μενφί
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
محمد يونس المنفي (Αραβικά)
Γέννηση3  Μαρτίου 1976
Τομπρούκ
Χώρα πολιτογράφησηςΛιβύη
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Τομπρούκ[2]
Πανεπιστήμιο της Χάβρης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[3]
διπλωμάτης
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημαανεξάρτητος/η πολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΠρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης (από 2021)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μοχάμεντ αλ Μενφί (αραβικά: محمد يونس المنفي; γεννημένος στις 3 Μαρτίου 1976) [4] είναι Λίβυος διπλωμάτης και πολιτικός από το Τομπρούκ. Στις 5 Φεβρουαρίου 2021, επελέγη ως πρόεδρος του Λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου στο Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου. Προηγουμένως, είχε διατελέσει πρεσβευτής της Λιβύης στην Ελλάδα.[5] Θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές εντός του 2022.

Η περίοδος του ως πρέσβης στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε από τεταμένη σχέση μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και της ελληνικής κυβέρνησης λόγω της Τουρκολιβυκού μνημονίου για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων. Τελικά απελάθηκε από την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019.[5]

Προεδρία του Προεδρικού Συμβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, στην διαδικασία για την επιλογή μιας ενιαίας εκτελεστικής αρχής για να ηγηθεί της χώρας μέχρι τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 2021, ο αλ-Μενφί συμμετείχε σε μια κοινή υποψηφιότητα με τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ-Νταμπάιμπ ως πρωθυπουργό και τους Μουσά αλ-Κονί και Αμπντουλάχ αλ-Λαφί ως πρόεδροι του προεδρικού συμβουλίου. Η υποψηφιότητα τους κέρδισε 39 ψήφους, πέντε περισσότερες από αυτή του Αγκίλα Σαλέχ Ισά-Φαθί Μπασαγά. Η υποψηφιότητα του Αγκίλα Σάλεχ φαινόταν να ευνοείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο πρέσβης των ΗΠΑ αρνήθηκε οποιαδήποτε προσπάθεια να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]