Πρωθυπουργός της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωθυπουργός της
Αρμενικής Δημοκρατίας
Հայաստանի Հանրապետության վարչապետ
Coat of arms of Armenia.svg
Κάτοχος
Νικόλ Πασινιάν

από 8 Μαΐου 2018 (2018-05-08)
ΓραφείοΠρωθυπουργικό Γραφείο, Γιερεβάν
Διορισμός απόΠρόεδρος της Αρμενίας με βάση την κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη
Αρχικός κάτοχοςΧοβάνες Καζασνούνι
Δημιουργία30 Ιουνίου 1918 (1918-06-30)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας είναι ο αρχηγός κυβέρνησης και ο ανώτερος υπουργός της κυβέρνησης της Αρμενίας και σύμφωνα με το σύνταγμα "αποφασίζει για τις κύριες κατευθυντήριες γραμμές στην κυβερνητική πολιτική, διευθύνει τις δραστηριότητες της Κυβέρνησης και συντονίζει το έργο των μελών της Κυβέρνησης." Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρωθυπουργός ηγείται του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθορίζοντας την αμυντική πολιτική της χώρας.[1]. Σύμφωνα με το σύνταγμα του 2015, ο Πρωθυπουργός είναι το ισχυρότερο πρόσωπο στην αρμενική πολιτική και εκείνο με την μεγαλύτερη επιρροή. Ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο της Αρμενίας έπειτα από την ψήφο της Εθνοσυνέλευσης. Είναι δυνατή η απομάκρυνση του Πρωθυπουργού με πρόταση δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση. Στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε το 2015, οι πολίτες υπερψήφισαν την πρόταση να αλλάξει το πολίτευμα της Αρμενίας σε κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Το αξίωμα του Πρωθυπουργού θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1918 με την ίδρυση της Πρώτης Αρμενικής Δημοκρατίας. Έπαυσε να ισχύει όταν η Πρώτη Αρμενική Δημοκρατία μεταβλήθηκε σε Υπερκαυκασιανή Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Σοβιετική Δημοκρατία. Όταν η Αρμενία επανέκτησε την ανεξαρτησία της, το αξίωμα του Πρωθυπουργού επανήλθε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. LLC, Helix Consulting. «Constitution of the Republic of Armenia - Library - The President of the Republic of Armenia [επίσημος δικτυακός τόπος]». www.president.am (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2018. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Prime Minister of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).