Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Aυτοκράτορας της Ιαπωνίας
天皇
Flag of the Japanese Emperor.svg
Διακριτικό Σήμα
Κάτοχος
Emperor Akihito cropped 2 Barack Obama Emperor Akihito and Empress Michiko 20140424 1.jpg
Ακιχίτο
από 7 Ιανουαρίου 1989
Στοιχεία
Επίδοξος διάδοχος Ναρουχίτο
Πρώτος μονάρχης Αυτοκράτορας Τζίμου
Ιστοσελίδα Επίσημη ιστοσελίδα

Ο Aυτοκράτορας (ιαπωνικά: 天皇‎), tennō;, κυριολεκτικά «ουράνιος κυρίαρχος», αναφέρεται επίσης ως Mikado (帝)) της Ιαπωνίας είναι η κεφαλή του κράτους της Ιαπωνίας, επικεφαλής της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας. Είναι, επίσης, η ανώτατη αρχή της θρησκείας Σίντο. Σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα της Ιαπωνίας, ο αυτοκράτορας είναι το «σύμβολο του κράτους και της ενότητας του λαού».

Ο Αυτοκρατορικός Οίκος της Ιαπωνίας είναι η παλαιότερη συνεχής κληρονομική μοναρχία του κόσμου. Στο Nihon Shoki (日本書紀), ένα βιβλίο της ιαπωνικής ιστορίας του 8ου αιώνα, λέγεται ότι η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας ιδρύθηκε το 660 π.Χ. από τον αυτοκράτορα Τζίμου, που σύμφωνα με την παράδοση είχε θεϊκή καταγωγή. Ο πρώτος αυτοκράτορας για τον οποίο υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα ιστορικά στοιχεία είναι ο 29ος, ο Αυτοκράτορας Κιμμέι (539–571). Σημερινός αυτοκράτορας της Ιαπωνίας είναι ο Τσέγκου Νο Μίγια Ακιχίτο. Ο πλήρης τίτλος του είναι «η Αυτού Αυτοκρατορική Μεγαλειότης ο Αυτοκράτωρ Ακιχίτο της Ιαπωνίας» και διαδέχθηκε τον πατέρα του Αυτοκράτορα Σοόουα (γνωστότερο ως Χιροχίτο) το 1989, μετά τον θάνατο του τελευταίου. Ο Ακιχίτο είναι ο 125ος Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.

Ο ρόλος του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας έχει ιστορικά παρουσιάσει διάφορες εναλλαγές ανάμεσα σε ένα εθιμοτυπικό και συμβολικό ρόλο και σε έναν πραγματικό κυβερνήτη της χώρας. Σήμερα, ο ρόλος του είναι καθαρά εθιμοτυπικός, καθώς το πολίτευμα της χώρας είναι συνταγματική μοναρχία και σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα, εκτός από κάποιες συγκεκριμένες πράξεις, «…δεν πρέπει να έχει αρμοδιότητες σχετικές με την κυβέρνηση…» (άρθρο 4). Σύμφωνα με το 3ο άρθρο του Συντάγματος απαιτείται η συμβουλή και η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για όλες τις πράξεις του στα κρατικά (αλλά όχι κυβερνητικά) θέματα όπως αυτές ορίζονται από το σύνταγμα (στο άρθρο 7).

Από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, το αυτοκρατορικό παλάτι ονομάζεται «Kyūjō» (宫城) και αργότερα «Kokyo» (皇居). Βρίσκεται στην περιοχή του Κάστρου του Έντο, στο κέντρο του Τόκιο. Παλαιότερα η Αυτοκρατορική Οικογένεια κατοικούσε στο Κιότο, για σχεδόν έντεκα αιώνες. Στην Δύση ο θρόνος του είναι γνωστός και ως «ο Θρόνος των Χρυσανθέμων».

Τα γενέθλια του εκάστοτε Αυτοκράτορα (σήμερα στις 23 Δεκεμβρίου), τιμούνται ως εθνική εορτή στην Ιαπωνία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Emperor of Japan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).