Πρόεδρος της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόεδρος της
Δημοκρατίας της Αρμενίας
Հայաստանի Հանրապետության նախագահ
Κάτοχος
Βαχάγκν Χατσατουριάν

από 13 Μαρτίου 2022
ΚατοικίαΠροεδρικό Μέγαρο, Γιερεβάν
Διορισμός απόΕθνοσυνέλευση
Διάρκεια θητείαςΕπτά έτη
Αρχικός κάτοχοςΛεβόν Τερ-Πετροσιάν
Δημιουργία11 Νοεμβρίου 1991
ΙστοσελίδαΔικτυακός τόπος

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας (Հայաստանի Նախագահ, Hayastani Nakhagah είναι ο αρχηγός του κράτους και ο εγγυητής της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας. Εκλέγεται για επταετή θητεία από την Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας.[1]

Θεσμοθέτηση αξιώματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αξίωμα θεσμοθετήθηκε με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Αρμενικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας στις 3 Μαΐου 1990.[2]

Αναπλήρωση προέδρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το άρθρο 60 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, σε περίπτωση που η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κενή και πριν αναλάβει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στο αξίωμα, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ή, αν αυτό είναι αδύνατο , ο Πρωθυπουργός εκτελεί τα καθήκοντα του Προέδρου.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αρμενία έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 21 Σεπτεμβρίου 1991 με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Αρμενίας, το 1991. Οι πρώτες προεδρικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 1991. Ο Λεβόν Τερ-Πετροσιάν κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρμενίας. Επανεξελέγη το 1996, όμως δεν ολοκλήρωσε τη δεύτερη θητεία του ως προέδρου και παραιτήθηκε το 1998.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα President of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).