Πρόεδρος της Τσεχίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας είναι ο αρχηγός κράτους της Τσεχικής Δημοκρατίας. Σε αντίθεση με τους ομολόγους τους στην Αυστρία και την Ουγγαρία, που γενικά θεωρούνται τελετουργικές μορφές, ο Τσέχος πρόεδρος έχει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές υποθέσεις. Δεδομένου ότι πολλές από τις αρμοδιότητές του μπορούν να ασκηθούν τόσο με τη δική του υπογραφή όσο και με την υπογραφή του πρωθυπουργού της Τσεχικής Δημοκρατίας, η ευθύνη για τα πολιτικά θέματα μοιράζεται μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου.

Μέχρι το 2012, ο πρόεδρος εκλεγόταν από το Κοινοβούλιο της Τσεχικής Δημοκρατίας. Τον Φεβρουάριο του 2012 ο νόμος άλλαξε και πλέον ψηφίζεται από τον λαό.

Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής.  Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 ετών και να μην έχουν εκλεγεί δύο φορές συνεχόμενα.

Μέχρι στιγμής, μόνο δύο άτομα κατέχουν τη θέση του προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993. Και οι δύο έφτασαν τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων θητειών, δηλαδή δύο θητείες. Οι δύο πρόεδροι εξελέγησαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Τσεχικής Δημοκρατίας και τη Γερουσία της Τσεχικής Δημοκρατίας για περίοδο πέντε ετών.

Λόγοι καθαίρεσης ενός προέδρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από το θάνατο, υπάρχουν μόνο τρεις λόγοι για να καθαιρεθεί ένας πρόεδρος:

  1. Αν παραιτηθεί με αίτημα του στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  2. Αν θεωρηθεί ανίκανος να εκτελέσει τα καθήκοντά του για "σοβαρούς λόγους", μέσω κοινής απόφασης της Γερουσίας και του Επιμελητηρίου  - αν και ο πρόεδρος μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να αποτρέψει αυτό το ψήφισμα.
  3. Αν κατηγορηθεί από τη Γερουσία για εσχάτη προδοσία και καταδικαστεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.