Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου είναι ο αρχηγός κράτους του Λουξεμβούργου . Το Λουξεμβούργο είναι μεγάλο δουκάτο από τις 15 Μαρτίου 1815, όταν προέκυψε από το έδαφος του πρώην Δουκάτου του Λουξεμβούργου . Ήταν σε προσωπική ένωση με το Ηνωμένο Βασίλειο των Κάτω Χωρών μέχρι το 1890 υπό τον Οίκο της Οράγγης-Νασσάου. Το Λουξεμβούργο είναι το μοναδικό κυρίαρχο δουκάτο του κόσμου και από το 1815 έχουν υπάρξει εννέα μονάρχες, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος.

Συνταγματικός ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύνταγμα του Λουξεμβούργου ορίζει τη θέση του μεγάλου δούκα ως εξής:

Ο Μεγάλος Δούκας είναι ο αρχηγός του κράτους, σύμβολο της ενότητάς του και εγγυητής της εθνικής ανεξαρτησίας. Ασκεί εκτελεστική εξουσία σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.

Μισθός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μεγάλος Δούκας δεν λαμβάνει κάποιο μισθό αλλά η βασιλική οικογένεια λαμβάνει ετησίως 300.000 χρυσά φράγκα (δηλαδή 281.000 ευρώ) για τις λειτουργίες της. Το 2017 ο ετήσιος προϋπολογισμός του Λουξεμβούργου εμπεριείχε και 10 εκατομμύρια για τα έξοδα της βασιλικής οικογένειας.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο διάδοχος κληρονόμος μπορεί να αποκτήσει το στυλ «Κληρονομικός Μεγάλος Δούκας». Ο σημερινός κληρονόμος είναι ο Κληρονομικός Μεγάλος Δούκας Γουλιέλμος. Τον Ιούνιο του 2011, μειώθηκαν έγινε αλλαγή στο κανόνα για τη σειρά διαδοχής, επιτρέποντας σε κάθε νόμιμο θηλυκό απόγονο στον οίκο του Νασσάου να συμπεριληφθεί στη σειρά διαδοχής.

Τίτλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παραδοσιακοί τίτλοι του μεγάλου δούκα είναι οι εξής: Ελέου Θεού, Μεγάλος Δούκας του Λουξεμβούργου, Δούκας του Νασάου, Κόμης Παλατίνος του Ρήνου, Κόμης του Σάιν, του Κόνιγκσταιν, του Κατζενελμπόγκεν και του Ντίεζ, Κυβερνήτης του Χάμερσταϊν, Λόρδος του Μάλμπεργκ, του Βισμπάντεν, του Άιντσταϊν, του Μέρενμπεργκ, του Λίμπουργκ και του Έπσταϊν.

Κατάλογος Μεγάλων Δουκών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οίκος του Όραντζ-Νασάου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]