Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόεδρος της Κούβας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
{{{θέση}}} Πρόεδρος της Κούβας
Κάτοχος
Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ

από 19 Απριλίου 2018
ΠροσφώνησηΚύριε Πρόεδρε (ανεπίσημα)
Η Εξοχότητά του (διεθνώς)
ΚατοικίαΠαλάτι της Επανάστασης
(Palacio de la Revolución)
Διορισμός απόΕθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας
Αρχικός κάτοχοςΤομάς Εστράδα Πάλμα (1902)
Φιδέλ Κάστρο (Σύνταγμα 1976)
ΑναπληρωτήςΠρώτος Αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Κούβας (ισπανικά: Presidente de Cuba‎‎), επίσημα ονομάζεται από το 1976 Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου  (ισπανικά: Presidente del Consejo de Estado de Cuba‎‎), είναι ο επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας. Το αξίωμα θεσμοθετήθηκε σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1976.

Ο Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου είναι ταυτόχρονα και ο Πρόεδρος ( Πρωθυπουργός) του Συμβουλίου Υπουργών της Κούβας, ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Σε περιπτώσεις απουσίας, ασθένειας ή θανάτου του Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Προέδρου.

Ο σημερινός Πρόεδρος είναι ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

Ο Πρόεδρος της Κούβας έχει την εξουσία να:

  1. Προτείνει στην Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, τη στιγμή που εκλέγεται από αυτό το σώμα, τα μέλη του Συμβουλίου των Υπουργών.
  2. Δέχεται (με βάση την προσωπική προτίμηση) την παραίτηση των μελών του Συμβουλίου των Υπουργών ή να προτείνει είτε στην Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας ή του Κρατικού Συμβουλίου , την αντικατάσταση οποιουδήποτε από τα μέλη του και, στις δύο περιπτώσεις, να προτείνει τους αντίστοιχους αντικαταστάτες .
  3. Λαμβάνει τα διαπιστευτήρια των επικεφαλής των αντιπροσωπειών ξένων διπλωματικών αποστολών. Η ευθύνη αυτή μπορεί να ανατεθεί σε οποιονδήποτε από τους αντιπροέδρους του Κρατικού Συμβουλίου.
  4. Αναλαμβάνει την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων όλων των σωμάτων και να καθορίσει τη γενική τους οργάνωση.
  5. Προεδρεύσει του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας.
  6. Να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο Σύνταγμα, δηλώνοντας την απόφασή του, μόλις οι συνθήκες το επιτρέπουν, προς την Εθνική Συνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας ή στο Κρατικό Συμβούλιο εάν η Συνέλευση δεν είναι σε θέση να συνεδριάσει, σύμφωνα με τις νομικές επιπτώσεις.
  7. Υπογράψει διατάγματα και άλλα ψηφίσματα του Κρατικού Συμβουλίου  και τις νομικέςν διατάξεις που εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο ή την Εκτελεστική Επιτροπή, και να μεριμνήσει για τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
  8. Αναλαμβάνει όλα τα άλλα καθήκοντα που του ανατίθενται από το Σύνταγμα ή από το νόμο.[εκκρεμεί παραπομπή]