Πρόεδρος της Χιλής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόεδρος της
Χιλής
Presidente de la República de Chile
Προεδρική Σφραγίδα
Κάτοχος
Γκάμπριελ Μπόριτς

από 11 Μαρτίου 2022
ΠροσφώνησηΕξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
ΚατοικίαΜέγαρο Λα Μονέδα (έδρα)
Διορισμός απόΆμεση Λαϊκή Ψήφος
Διάρκεια θητείας4 έτη, όχι συνεχόμενη επανεκλογή
Αρχικός κάτοχοςΜανουέλ Μπλάνκο Ενκαλάδα
Δημιουργία9 Ιουνίου 1826
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Χιλής (ισπανικά: Presidente de la República de Chile) είναι ο αρχηγός κράτους και κυβερνήσεως της Δημοκρατίας της Χιλής. Ο Πρόεδρος είναι αρμόδιος για την κυβέρνηση και την κρατική διοίκηση της Χιλής.[1] Ιστορικά ο ρόλος του Προέδρου διαφοροποιήθηκε, όπως και η θέση του και οι σχέσεις του με άλλους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής. Ωστόσο, παραμένει από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες. Ως θεσμός θεωρείται ότι συγκροτεί το "Ιστορικό Σύνταγμα της Χιλής" και είναι απαραίτητος για την πολιτική σταθερότητα.[2] Με βάση το σημερινό σύνταγμα (όπως εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα του 1980), η θητεία του Προέδρου είναι τετραετής και απαγορεύεται η συνεχόμενη επανεκλογή του. Η μειωμένη θητεία (προηγουμένως ήταν 6 έτη) επιτρέπει την ταυτόχρονη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Η επίσημη έδρα του Προέδρου της Χιλής είναι το Μέγαρο Λα Μονέδα στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δείτε Sentencia Rol 78-1989 του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Χιλής (διακηρύξεις Nº 7 ως 13).
  2. Bravo Lira, Bernardino (1996). «Introducción. Raíz y razón del Estado de derecho en Chile». El Estado de Derecho en la Historia de Chile. Σαντιάγο, Χιλή: Ediciones Universidad Católica de Chile. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα President of Chile της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).