Πρόεδρος της Χιλής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος της
Χιλής
Presidente de la República de Chile
Flag of the President of Chile.svg
Προεδρική Σφραγίδα
Κάτοχος
Σεμπαστιάν Πινιέρα

από 11 Μαρτίου 2018
Προσφώνηση Εξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Κατοικία Μέγαρο Λα Μονέδα (έδρα)
Διορισμός από Άμεση Λαϊκή Ψήφος
Διάρκεια θητείας 4 έτη, όχι συνεχόμενη επανεκλογή
Αρχικός κάτοχος Μανουέλ Μπλάνκο Ενκαλάδα
Δημιουργία 9 Ιουνίου 1826
Ιστοσελίδα Επίσημος ιστότοπος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Χιλής (ισπανικά: Presidente de la República de Chile) είναι ο αρχηγός κράτους και κυβερνήσεως της Δημοκρατίας της Χιλής. Ο Πρόεδρος είναι αρμόδιος για την κυβέρνηση και την κρατική διοίκηση της Χιλής.[1] Ιστορικά ο ρόλος του Προέδρου διαφοροποιήθηκε, όπως και η θέση του και οι σχέσεις του με άλλους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής. Ωστόσο, παραμένει από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες. Ως θεσμός θεωρείται ότι συγκροτεί το "Ιστορικό Σύνταγμα της Χιλής" και είναι απαραίτητος για την πολιτική σταθερότητα.[2] Με βάση το σημερινό σύνταγμα (όπως εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα του 1980), η θητεία του Προέδρου είναι τετραετής και απαγορεύεται η συνεχόμενη επανεκλογή του. Η μειωμένη θητεία (προηγουμένως ήταν 6 έτη) επιτρέπει την ταυτόχρονη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Η επίσημη έδρα του Προέδρου της Χιλής είναι το Μέγαρο Λα Μονέδα στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Δείτε Sentencia Rol 78-1989 του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Χιλής (διακηρύξεις Nº 7 ως 13).
  2. Bravo Lira, Bernardino (1996). «Introducción. Raíz y razón del Estado de derecho en Chile». El Estado de Derecho en la Historia de Chile. Σαντιάγο, Χιλή: Ediciones Universidad Católica de Chile. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα President of Chile της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).