Πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρωθυπουργός της Σλοβακίας
Predseda vlády Slovenskej republiky
Coat of Arms of Slovakia.svg
Κάτοχος
Έντουαρντ Χέγκερ

από 1 Απριλίου 2021
ΚατοικίαΕπισκοπικό Θερινό Ανάκτορο, Μπρατισλάβα
Διορισμός απόΠρόεδρος της Σλοβακίας
Διάρκεια θητείαςΕξαρτάται από την υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου
Δημιουργία2 Ιανουαρίου 1969
Μισθόςπ. 61.919 ετήσια[1]
Ιστοσελίδαhttp://www.vlada.gov.sk/


Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης της Σλοβακικής Δημοκρατίας (σλοβακικά: předseda vlády Slovenskej republiky ), επίσης γνωστός ως πρωθυπουργός (σλοβακικά: Premier ), είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβακίας . Είναι ο τρίτος ανώτατος αξιωματούχος στη Σλοβακία μετά τον Πρόεδρο της Σλοβακίας και τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου . Στην πράξη, είναι ο κορυφαίος πολιτικός ηγέτης της χώρας.

Το αξίωμα δημιουργήθηκε το 1969 και έκτοτε έχουν υπηρετήσει 14 πρωθυπουργοί. Από την ανεξαρτησία της Σλοβακίας το 1993, έχουν υπηρετήσει επτά πρωθυπουργοί (δύο έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον δύο θητείες).

Από το 2021 ο σημερινός πρωθυπουργός είναι ο Έντουαρντ Χέγκερ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αξίωμα του Πρωθυπουργού ιδρύθηκε το 1969 από το Συνταγματικό Νόμο της Ομοσπονδίας. Ωστόσο, υπήρχε παρόμοιο αξίωμα από το 1918 όταν διάφοροι αξιωματούχοι προέδρευαν εκτελεστικά όργανα που κυβερνούσαν το σλοβακικό τμήμα της Τσεχοσλοβακίας. Από το 1993, όταν ιδρύθηκε η ανεξάρτητη Σλοβακική Δημοκρατία, έχουν υπηρετήσει πέντε άτομα.

Εξουσίες και ρόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεδομένου ότι η Σλοβακία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο πρωθυπουργός είναι υπόλογος στο Εθνικό Συμβούλιο. Το Σύνταγμα της Σλοβακίας προβλέπει ότι κατά την προσχώρηση στο αξίωμα κάθε πρωθυπουργός πρέπει να κερδίσει και στη συνέχεια να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Μόλις ο Πρωθυπουργός χάσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να τον απολύσει και να ορίσει έναν νέο Πρωθυπουργό ή να αναθέσει στον απολυθέντα Πρωθυπουργό να ενεργεί ως προσωρινός πρωθυπουργός με περιορισμένες εξουσίες.

Ο Πρωθυπουργός είναι το ισχυρότερο αξίωμα στο κράτος, καθώς διοικεί και προεδρεύει τη κυβέρνηση. Παρόλο που αυτός που διορίζει τους υπουργούς στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ο Πρόεδρος της χώρας, ο Πρόεδρος διορίζει τους Υπουργούς με τη συμβουλή του Πρωθυπουργού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]