Πρόεδρος της Βολιβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας (Ισπανικά: Presidente de Bolivia), επίσημα γνωστός ως Πρόεδρος του Πολυεθνοτικού Κράτους της Βολιβίας (Ισπανικά : Presidente del Estado Plurinacional de Bolivia), είναι ο ανώτατος εκπρόσωπος του κράτους της Βολιβίας και ταυτόχρονα πρωθυπουργός της χώρας. Ο σημερινός Πρόεδρος της Βολιβίας είναι ο Έβο Μοράλες, μια θέση που διατηρεί από τις 22 Ιανουαρίου 2006. Αρχικά εκλέχτηκε το 2005 και ακολούθησαν οι εκλογικές αναμετρήσεις του 2009, του 2014 και του 2019, στις οποίες έλαβε πάλι την πρώτη θέση. Στις 17 Οκτωβρίου 2015, ο Μοράλες ξεπέρασε τα 9 χρόνια, 8 μήνες και 24 μέρες, του μέχρι τότε μακροβιότερου προέδρου με συνεχή θητεία, Αντρές ντε Σάντα Κρουθ, ενώ αργότερα και τον Βίκτορ Άνχελ Παθ Εστένσορο, ο οποίος κατείχε το αξίωμα του προέδρου για 12 χρόνια, όχι όμως συνεχόμενα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύστημα εκλογής έχει αλλάξει μετά το 2009. Συγκεκριμένα, αν κανένας από τους υποψηφίους δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, οι δύο πρώτοι σε ψήφους περνούν στο δεύτερο γύρο, και ο λαός επιλέγει μεταξύ αυτών με καθολική ψηφοφορία. Πριν από το 2009, αν κανείς από τους αρχικούς υποψηφίους δεν συγκέντρωνε τουλάχιστον τις μισές ψήφους, την επιλογή του προέδρου αναλάμβανε το κοινοβούλιο με ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων, ενώ πριν το 1995 μεταξύ των 3 πρώτων.

Κατά τα περισσότερα από 192 χρόνια ανεξαρτησίας της, η Βολιβία κυβερνήθηκε από τους στρατιωτικούς ηγέτες που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία, τους ηγέτες του πολέμου του Ειρηνικού, τους εκπροσώπους της αριστοκρατίας και τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες. Επίσης, η ιστορία της προεδρίας έχει εμπλακεί σε εμφύλιους πολέμους, πάνω από 190 πραξικοπήματα και βία.

Έχουν χρησιμοποιηθεί διάφοροι τίτλοι, όπως ο "Ελευθερωτής της Βολιβίας" (που χρησιμοποιείται από τον Simón Bolívar και τον Antonio José de Sucre) και ο "Supreme Protector" (από τον Andrés de Santa Cruz).

Κατάλογος των Προέδρων της Βολιβίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναλυτικά: Κατάλογος των προέδρων της Βολιβίας

Ιστορική φήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1983, η εφημερίδα Ultima Hora έλαβε μια δημοσκόπηση για να προσδιορίσει ποιοι επτά ιστορικοί πρόεδροι θεωρήθηκαν ως οι σημαντικότεροι. Οι νικητές ήταν ο Antonio José de Sucre , ο Andrés de Santa Cruz , ο Manuel Isidoro Belzu , ο Mariano Melgarejo , ο Aniceto Arce , ο Ismael Montes και ο Víctor Paz Estenssoro .

Προεδρική διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε περίπτωση θανάτου ή μόνιμης ανικανότητας του Προέδρου, το αξίωμα αναλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Βολιβίας. Ο Πρόεδρος της Γερουσίας και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι τρίτος και τέταρτος αντίστοιχα στη σειρά διαδοχής. Κατά την πολιτική κρίση του 2005, όταν όλες οι παραπάνω επιλογές είχαν εξαντληθεί, την προεδρία ανέλαβε ο αρχηγός του ανώτατου δικαστηρίου της Βολιβίας Eduardo Rodríguez Veltzé. Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα του 2009, η ανάληψη εξουσίας από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων καθυστερεί αυτομάτως τις εκλογές κατά 90 ημέρες.

Αναπληρωτής Πρόεδρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε περίπτωση προσωρινής ανικανότητας ή απουσίας από τη χώρα, ο τίτλος του εκτελούντος την προεδρία (Ισπανικά: Presidente en ejercicio) μεταβιβάζεται στους κατώτερους στην ιεραρχία σύμφωνα με τη σειρά της προεδρικής διαδοχής. Τον Σεπτέμβριο του 2012, η ​​πρόεδρος της Γερουσίας Γκαμπριέλα Μοντάνο έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωμα αυτό από την προεδρία της Lidia Gueiler Tejada .

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]