Ιρφάαν Αλί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μοχάμεντ Ιρφάαν Αλί
Πρόεδρος της Γουιάνας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
2 Αυγούστου 2020
ΑντιπρόεδροςΜπάρατ Τζάγκντεο
ΠρωθυπουργόςΜαρκ Φίλιπς
ΠροκάτοχοςΝτέιβιντ Γκρέιντζερ
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1980, Λεονόρα, Νήσοι Εσεκίμπο, Γουιάνα
ΥπηκοότηταΓουιάνα
Πολιτικό κόμμαΛαϊκό Προοδευτικό Κόμμα
ΣύζυγοςΆρια Αλί (παντρ. 2017)
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Δυτικών Ινδιών
Επάγγελμαδημόσιος υπάλληλος
πολιτικός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιρφάαν Αλί (Mohamed Irfaan Ali, γεννήθηκε το 1980) είναι πολιτικός της Γουιάνας και πρόεδρος της χώρας του από το 2020. Ήταν στο παρελθόν μέλος του Κοινοβουλίου [1] και υπουργός Στέγασης.

Ο Αλί ήταν ο προεδρικός υποψήφιος του Λαϊκού Προοδευτικού Κόμματος / Αστικού (PPP / C) στις γενικές εκλογές του Μαρτίου του 2020 και ορκίστηκε ως ο 10ος πρόεδρος της Γουιάνας στις 2 Αυγούστου 2020, έπειτα από μήνες νομικών προσφυγών σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογών και την συνακόλουθη επαναληπτική καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.[2]

Πρώτα χρόνια και εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλί γεννήθηκε σε μια μουσουλμανική οικογένεια Ινδο-Γουιανέζων στη Λεονόρα, ένα χωριό στην Δυτική Ντεμαράρα, στην περιοχή της Δυτικής Ακτής της Γουιάνας . Παιδί δύο εκπαιδευτικών και ένας από τους δύο γιους της οικογένειας, ο Αλί πέρασε επίσης πολλά από τα νεανικά του χρόνια στο νησί Λέγκουαν. Μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσής του στη Λεονόρα και στο Δημοτικό Κορνέλια Άιντα, φοίτησε στο Κολέγιο του Αγίου Στανίσλαου στην πρωτεύουσα Τζωρτζτάουν, από όπου έλαβε το απολυτήριο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού από το Πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών. [3]

Επαγγελματική Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλί υπηρέτησε ως υπεύθυνος έργου σε μονάδα υλοποίησης προγραμμάτων της Τράπεζας Ανάπτυξης της Καραϊβικής στο υπουργείο Οικονομικών και ως ανώτερος αρμόδιος για το σχεδιασμό στη γραμματεία του κρατικού προγραμματισμού.

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αλί έγινε μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Γουιάνας το 2006. Στη συνέχεια διορίστηκε στα χαρτοφυλάκια του υπουργού Στέγασης και Υδάτων [4] και του υπουργού Τουριστικής Βιομηχανίας και Εμπορίου. [5]

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού, ο Αλί άσκησε τα καθήκοντα του προέδρου και του πρωθυπουργού σε ξεχωριστές περιπτώσεις. Το 2015 το Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα / Αστικό (PPP / C) έγινε αντιπολίτευση και σε εκείνο το διάστημα ο Αλί διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών και συμπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών του Κοινοβουλίου της Γουιάνας .

Εκλογή στην προεδρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν προεδρικός υποψήφιος με το Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα (PPP / C) στις γενικές και περιφερειακές εκλογές της 2ης Μαρτίου 2020 . [6] Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα και διεθνείς παρατηρητές πίστευαν ότι ο Αλί ήταν ο νικητής και ότι θα έπρεπε να ανακηρυχθεί πρόεδρος, αλλά η κυβέρνηση αρνήθηκε να δεχτεί την ήττα της.

Επιλέχθηκε ως προεδρικός υποψήφιος για το Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα / Αστικό στις 19 Ιανουαρίου 2019. [7]

Η επιλογή του ήρθε σε μια στιγμή που ο Αλί είχε κατηγορηθεί για 19 κατηγορίες συνωμοσίας και απάτης από την Ειδική Μονάδα Οργανωμένου Εγκλήματος της Γουιάνας (SOCU). [8] Οι δικηγόροι του Αλί αμφισβήτησαν τη νομιμότητα αυτών των κατηγοριών και ισχυρίστηκαν ότι είχαν πολιτικό χαρακτήρα και «είχαν ξεπεραστεί». [9]Όταν ο Αλί διεκδίκησε το αξίωμα του προέδρου, οι κατηγορίες δεν είχαν ποτέ απαγγελθεί από κάποιο δικαστήριο σε ολοκληρωμένη συνεδρίαση.

Αμέσως μετά την επιλογή του, ο Αλί κατηγορήθηκε για ακαδημαϊκή απάτη, με τους αντιπάλους να ισχυρίζονται ότι πριν από περίπου δύο δεκαετίες, όταν ο Αλί ήταν στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του, είχε παρουσιάσει με λανθασμένο τρόπο ένα από τα προσόντα του. [10]

Στην εκστρατεία για την προεδρία, ο Αλί κατήλθε ως υποψήφιος βασισμένος σε μια κυρίως οικονομική πλατφόρμα, επικαλούμενος την μείωση της ανάπτυξης και αυξημένη ανεργία υπό τη διοίκηση του Ντέιβιντ Γκρέιντζερ. [11] Ο Αλί δεσμεύτηκε να δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια. [12]

Τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια και την τήρηση των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων διακυβέρνησης για τον αναδυόμενο τομέα πετρελαίου της Γουιάνας, ο οποίος αναμένεται να μεταμορφώσει την ανάπτυξη της χώρας. Ο Αλί δεσμεύτηκε να ιδρύσει ένα Ταμείο Κυρίαρχου Πλούτου που να προστατεύεται από πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να ενισχύσει την ικανότητα της Γουιάνας να τηρεί τις Αρχές του Σαντιάγο και τις παγκόσμιες απαιτήσεις της Πρωτοβουλίας Διαφάνειας των Εξορυκτικών Βιομηχανιών. Οι προσπάθειες να ορκιστεί ο Ντέιβιντ Γκρέιντζερ εκ νέου ως πρόεδρος ανατράπηκαν όταν εκδόθηκε απόφαση στις 6 Μαρτίου από το Ανώτατο Δικαστήριο με την οποία εμποδίστηκε η δήλωση των συνολικών αποτελεσμάτων των εκλογών έως ότου το θέμα μπορούσε να ακουστεί και να αποφασιστεί. Στη συνέχεια, ο Γκρέιντζερ συμφώνησε σε μια επαναληπτική καταμέτρηση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουνίου. Η νέα μέτρηση έδειξε ότι το κόμμα PPP/C είχε κερδίσει τις περισσότερες ψήφους. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν πολλές περισσότερες νομικές προσφυγές σε μια προσπάθεια να ακυρωθούν τα αποτελέσματα της καταμέτρησης και ακόμη και να αποφευχθεί η καταχώρηση δεκάδων χιλιάδων ψήφων ως εγκύρων. Ωστόσο, στις 2 Αυγούστου 2020, αρκετές ημέρες αφότου το Εφετείο αποφάνθηκε ότι τα αποτελέσματα της καταμέτρησης θα χρησιμοποιηθούν ως επίσημα αποτελέσματα των εκλογών, ο Ιρφάαν Αλί ορκίστηκε τελικά ως πρόεδρος της Γουιάνας και ο Μαρκ Φίλιπς ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού της Γουιάνας.[13]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Hon. Mohamed I. Alli, MP Parliament of Guyana
 2. https://www.stabroeknews.com/2020/08/02/news/guyana/lowenfield-submits-report-with-recount-result/
 3. Irfaan Ali awarded Doctorate of Philosophy in Urban and Regional Planning
 4. Irfaan Ali sworn in as new Minister of Housing and Water
 5. Minister Ali markets Guyana’s tourism in Spain
 6. Irfaan Ali is PPP/C presidential candidate Stabroek News
 7. «Irfaan Ali proposes plan to improve Guyanese lives | INews Guyana». iNews Guyana. 2019-06-24. https://www.inewsguyana.com/irfaan-ali-proposes-plan-to-improve-guyanese-lives. Ανακτήθηκε στις 2019-06-26. 
 8. News, Stabroek (29 Νοεμβρίου 2018). «Irfaan Ali on 19 fraud charges over Pradoville Two». Stabroek News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2019. 
 9. «Irfaan Ali on 19 fraud charges over Pradoville Two». Stabroek News (στα Αγγλικά). 29 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2020. 
 10. «Irfaan Ali accused of academic fraud». Kaieteur News (στα Αγγλικά). 13 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2019. 
 11. «PPPC Manifesto 2020 elections» (PDF). 
 12. «PPPC Manifesto Elections 2020» (PDF). 
 13. «Irfaan Ali sworn in as President». Stabroek News (στα Αγγλικά). 2 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 3 Αυγούστου 2020.