Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας
Министър-председател на България
Coat of arms of Bulgaria.svg
Κάτοχος
Γκάλαμπ Ντόνεφ

από 2 Αυγούστου 2022 (2022-08-02)
Διορισμός απόΕθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας
Διάρκεια θητείας4 έτη
Δημιουργία17 Ιουλίου 1879
Μισθός~ 7.000 λεβ μηνιαία[1]
Ιστοσελίδαwww.government.bg

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας (βουλγαρικά: Министър-председател, Ministar-predsedatel) είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βουλγαρίας. Ο Πρωθυπουργός εκλέγεται και απολύεται από την Εθνοσυνέλευση, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της Βουλγαρίας (άρθρο 84), για τετραετή θητεία.[2] Η θέση του Πρωθυπουργού ανατίθεται από τον Πρόεδρο σε έναν υποψήφιο που προτείνει το κόμμα ή συμμαχία που έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, και πρέπει εντός 7 ημερών να σχηματίσει Κυβέρνηση (άρθρο 99). Ο Πρωθυπουργός ηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, συντονίζει και είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης, διορίζει και απολύει τους υφυπουργούς.(άρθρο 108). Ο Πρωθυπουργός πρέπει να έχει την εμπιστοσύνη της Εθνοσυνέλευσης, αλλιώς θα πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του (άρθρο 89). Προτού αναλάβει καθήκοντα θα προηγηθεί μία τελετή ορκωμοσίας (άρθρο 109).[3]

Επί του παρόντος, Πρωθυπουργός είναι ο Γκάλαμπ Ντόνεφ, από τις 2 Αυγούστου 2022.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Bulgaria hikes pay for MPs, Prime Minister and President». 14 Φεβρουαρίου 2018. 
  2. «National Assembly of the Republic of Bulgaria - Constitution». www.parliament.bg. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2020. 
  3. «Council of Ministers of the Republic of Bulgaria :: Form of government». www.government.bg. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]