Πρόεδρος του Μεξικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού
Κάτοχος
Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

από 1 Δεκεμβρίου 2018 (2018-12-01)
Κατοικία Λος Πίνος
Έδρα Πόλη του Μεξικού
Διορισμός από Ομοσπονδιακό Εκλογικό Δικαστήριο
Διάρκεια θητείας Μία θητεία
Ιστοσελίδα en.presidencia.gob.mx

Ο Πρόεδρος του Μεξικού (ισπανικά: Presidente de México‎), επίσημα γνωστός ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού (ισπανικά: Presidente de los Estados Unidos Mexicanos‎)[1], είναι ο αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης του Μεξικού. Βάσει του Συντάγματος, ο πρόεδρος ηγείται των Μεξικανικών ενόπλων δυνάμεων. Από την 1η Δεκεμβρίου 2018 Πρόεδρος είναι ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ μετά την νίκη του στις μεξικανικές προεδρικές εκλογές την 1η Ιουλίου 2018.

Επί του παρόντος, το αξίωμα του Προέδρου θεωρείται επαναστατικό, ότι οι αρμοδιότητες του γραφείου προέρχονται από το Επαναστατικό Σύνταγμα του 1917. Άλλη μια κληρονομιά της Επανάστασης είναι η απαγόρευση επανεκλογής. Οι Μεξικανοί Πρόεδροι περιορίζονται σε μία μόνο εξαετή θητεία, που ονομάζεται sexenio. Κανένας που κατέχει ή κατείχε τη θέση στο παρελθόν, ακόμη και σε υπηρεσιακή βάση, δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα εκ νέου. Το σύνταγμα και το γραφείο του Προέδρου παρακολουθεί στενά το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Προϋποθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Είναι πολίτης του Μεξικού από γεννήσεως ("mexicano por nacimiento") και είναι σε θέση να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα ιθαγένειας, με τουλάχιστον ένα γονέα που είναι γεννημένος πολίτης του Μεξικού.
  • Είναι κάτοικος του Μεξικού για τουλάχιστον είκοσι (20) χρόνια.
  • Είναι τριάντα πέντε ετών ή άνω κατά τη στιγμή των εκλογών.
  • Είναι κάτοικος του Μεξικού για ένα ολόκληρο το έτος πριν τις εκλογές (με δικαίωμα απουσίας 30 ημερών ή λιγότερων).
  • Δεν είναι επισήμως ιερέας οποιοσδήποτε εκκλησίας ή θρησκευτικής αρχής.
  • Δεν ήταν σε ενεργό στρατιωτική υπηρεσία για τουλάχιστον έξι μήνες πριν τις εκλογές.
  • Δεν κατείχε το αξίωμα του υπουργού, υφυπουργου εισαγγελέα, κυβερνήτη Πολιτείας, ή επικεφαλή της κυβέρνησης της Πόλης του Μεξικού, για τουλάχιστον έξι μήνες πριν τις εκλογές.
  • Δεν έχει διατελεσει Πρόεδρος στο παρελθόν ακόμα και προσωρινά.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Άρθρο 80, Σύνταγμα του Μεξικού. «Constitución Política de los Estados Unidos Mexicanos» (PDF) (στα Spanish). Cámara de Diputados. σελ. 55. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011.