Πρόεδρος του Αφγανιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν ήταν ο αρχηγός κράτους και αρχηγός της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Ο τελευταίος κάτοχος του αξιώματος ήταν ο Ασράφ Γκανί.

Πριν από τη δημιουργία του αξιώματος του προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν το 2004, το Αφγανιστάν ήταν ισλαμική δημοκρατία μεταξύ του 1973 και του 1992 και από το 2001 μέχρι σήμερα. Πριν από το 1973, το Αφγανιστάν ήταν μια μοναρχία. Μεταξύ του 1992 και του 2001, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η χώρα αναγνωρίστηκε ως ισλαμικό κράτος του Αφγανιστάν, και αργότερα ως Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν.

Κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άρθρο 62 του Συντάγματος του Αφγανιστάν του 2004 ορίζει ότι ένας υποψήφιος για την προεδρία πρέπει να πληρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • να είναι μουσουλμάνος πολίτης του Αφγανιστάν, γεννημένος από αφγανούς γονείς ·
  • να μην είναι πολίτης άλλης χώρας .
  • να είναι τουλάχιστον σαράντα ετών όταν δηλώνει την υποψηφιότητα του για το αξίωμα
  • δεν έχει καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκληματικές πράξεις ή έχει στερηθεί το δικαίωμα εκλογής του
  • δεν έχουν προηγουμένως υπηρετήσει περισσότερες από δύο θητείες ως Πρόεδρος.

Εξουσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σύνταγμα του Αφγανιστάν παρέχει στον πρόεδρο ευρείες εξουσίες για τις στρατιωτικές και νομοθετικές υποθέσεις, με μια σχετικά μικρή εθνική κοινοβουλευτική συνέλευση , τον Οίκο του Λαού (Βολέσι Τζίργκα) και τον Οίκο των Γερόντων (Μεσράνο Τζίργκα). Ένας πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει μόνο δύο πενταετείς θητείες. Ο Χαμίντ Καρζάι ξεκίνησε την πρώτη πενταετή θητεία του το 2004. Μετά τη ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του Καρζάι, το 2014, ο Ασράφ Γανί Αχμαντζάι επελέγη ως επόμενος πρόεδρος, ο οποίος κυβέρνησε έως τον Αύγουστο του 2021, οπότε ανατράπηκε από τους Ταλιμπάν. Υπηρεσιακός πρόεδρος αυτοανακηρύχθηκε στις 17 Αυγούστου 2021 ο Πρώτος Αντιπρόεδρος (από το 2020) Αμράλα Σαλέχ.