Πρόεδρος της Μποτσουάνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόεδρος της
Μποτσουάνας
Tautona wa Botswana
Προεδρικό Έμβλημα
Κάτοχος
Μογκουέτσι Μασίσι

από 1 Απριλίου 2018
ΠροσφώνησηΕξοχότατε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
ΚατοικίαState House
Διορισμός απόΚοινοβούλιο της Μποτσουάνας
Διάρκεια θητείας5 έτη, με μία επιτρεπόμενη επανεκλογή
Αρχικός κάτοχοςΣερέτσε Χάμα
Δημιουργία30 Σεπτεμβρίου 1966

Ο Πρόεδρος της Μποτσουάνας (President of the Republic of Botswana) είναι ο αρχηγός κράτος και της κυβέρνησης στην Μποτσουάνα. Είναι επίσης αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με βάση το σύνταγμα.

Ο πρόεδρος εκλέγεται για θητεία πέντε ετών που είναι ίδια σε διάρκεια με την θητεία της Εθνοσυνέλευσης. Από το 1997 το όριο στη θητεία του είναι συνολικά 10 χρόνια, που αντιστοιχούν σε δύο πλήρεις θητείες, ακόμα και αν δεν είναι συνεχόμενες.[1] Οι υποψήφιοι για τη βουλή ανακηρύσσουν το πρόσωπο που υποστηρίζουν για το αξίωμα του προέδρου με τα ψηφοδέλτιά τους. Ο υποψήφιος που θα συγκεντρρώσει τις περισσότερες θετικές ψήφους από τα εκλεγμένα μέλη της εθνοσυνέλευσης εκλέγεται αυτόματα πρόεδρος της χώρας.[2][3] Εάν κανείς από τους υποψήφιους δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία θετικών ψήφων, η Εθνοσυνέλευση εκλέγει τον πρόεδρο με την απλή πλειοψηφία, προτού συνεκλέξει τα ειδικά εκλεγμένα μέλη. Εάν δεν εκλεγεί πρόεδρος έπειτα από τρεις ψηφοφορίες ή ο πρόεδρος της βουλής ορίζει ότι κανείς υποψήφιος δεν έχει την απαιτούμενη στήριξη προκειμένου να εκλεγεί, η βουλή διαλύεται αυτόματα.[3] Στην πράξη, ο πρόεδρος είναι ο επικεφαλής του κόμματος της πλειοψηφίας στην εθνοσυνέλευση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα President of Botswana της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).