Πρωθυπουργός του Ισραήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωθυπουργός του Ισραήλ
Κάτοχος
Μπενιαμίν Νετανιάχου

από 29 Δεκεμβρίου 2022
Γραφείο του Πρωθυπουργού
ΠροσφώνησηΕξοχότατος
ΈδραΙερουσαλήμ
ΠροτείνωνΚνέσετ
Διορισμός απόΠρόεδρος του Κράτους
Διάρκεια θητείας4ετής
Αρχικός κάτοχοςΝταβίντ Μπεν Γκουριόν
Δημιουργία14 Μαΐου 1948
ΜισθόςUS$ 179.578 (ετήσια)[1]
Ιστοσελίδαwww.gov.il/

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ( Εβραϊκά : רֹאשׁ הַמֶּמְשָׁלָה , Ρος ΧαΜεμσάλα = επικεφαλής της κυβέρνησης, αραβικά : رئيس الحكومة , Ράις αλ-Χουκούμα) είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι μια Προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι εξουσίες του Προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικές και ο πρωθυπουργός κατέχει την πραγματική εξουσία. Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μετά από τις εκλογές, ο Πρόεδρος ορίζει ένα μέλος της Κνεσέτ για πρωθυπουργό. Ο υποψήφιος έχει 42 ημέρες για να σχηματίσει έναν βιώσιμο συνασπισμό. Στη συνέχεια παρουσιάζει μια κυβερνητική πλατφόρμα και πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Κνεσέτ για να γίνει πρωθυπουργός. Στην πράξη, ο πρωθυπουργός είναι συνήθως ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος στο κυβερνητικό συνασπισμό. Μεταξύ του 1996 και του 2001, ο πρωθυπουργός εκλεγόταν άμεσα, χωριστά από την Κνεσέτ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «What are the salaries of major head of states, governments and CEOs? | IG UK». www.ig.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2022.