Νίκος Χριστοδουλίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νίκος Χριστοδουλίδης
Νίκος Χριστοδουλίδης, March 2018 (5827) (cropped).jpg
Υπουργός Εξωτερικών
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
1 Μαρτίου 2018
Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης
Προκάτοχος Ιωάννης Κασουλίδης
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου
Περίοδος
29 Φεβρουαρίου 2013 – 28 Φεβρουαρίου 2018
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 6 Δεκεμβρίου 1973
Γεροσκήπου
Υπηκοότητα Κυπριακή
Επάγγελμα Διπλωμάτης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (6 Δεκεμβρίου 1973) είναι Κύπριος διπλωμάτης, ακαδημαϊκός και πολιτικός που απο την 1η Μαρτίου 2018 έχει αναλάβει Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βιογραφικά Στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Γεροσκήπου στις 6 Δεκεμβρίου 1973. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Χούλου και η μητέρα του από την Γεροσκήπου. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στην Πάφο το 1991. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές στο Queens College του City University of New York, ενώ ακολούθως πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο New York University.

Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.[1]

Έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου». Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (Αθήνα 2009) και «Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977 – 1988» (Αθήνα 2013), καθώς επίσης, σειράς επιστημονικής αρθρογραφίας, με θέμα τη σύγχρονη κυπριακή εξωτερική πολιτική και ιστορία.[2]

Είναι νυμφευμένος με τη διπλωμάτη Φιλίππα Καρσερά, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.[3]

Διπλωματική Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999 εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει διατελέσει Γενικός Πρόξενος στο Λονδίνο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον έχει υπηρετήσει ως Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Εξωτερικών και Διευθυντής Γραφείου Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ του ανατέθηκαν καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου της Προεδρίας στις Βρυξέλλες.[4]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]