Πρόεδρος της Γερμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πρόεδρος της
Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Flag of the President of Germany.svg
Το διακριτικό του Γερμανού προέδρου
Κάτοχος
Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ

από 19 Μαρτίου 2017
Προσφώνηση Κύριε Πρόεδρε
Διορισμός από Ομοσπονδιακό συμβούλιο
Διάρκεια θητείας 5 έτη
Αρχικός κάτοχος Τέοντορ Χόις
Δημιουργία 1949

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας (Γερμανικά: Bundespräsident) είναι ο αρχηγός κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ο ρόλος του είναι κυρίως συμβολικός αν και έχει ορισμένες αρμοδιότητες. Εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση με μία δυνατότητα επανεκλογής.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Γερμανία ο θεσμός του προέδρου της δημοκρατίας ξεκίνησε με τη σύνταξη του Συντάγματος της Βαϊμάρης το 1919 μετά την λήξη του Α΄Παγκόσμιου Πόλεμου και την παραίτηση του κάιζερ Γουλιέλμου Β΄. Ο αρχηγός κράτους από τότε μέχρι και την διάλυση της δημοκρατίας της Βαιμάρης ονομάστηκε Reichspräsident (Πρόεδρος του Ράιχ). Το σύνταγμα της δημοκρατίας της Βαϊμάρης προέβλεπε πως το πολιτικό καθεστώς την Ημιπροεδρική δημοκρατία δηλαδή πως οι δύο ανώτεροι πολιτικοί ηγέτες (Πρόεδρος και Καγκελάριος) θα μοιράζονταν την πολιτική εξουσία. Ο πρόεδρος είχε την εξουσία να διορίζει τον καγκελάριο αλλά και να απαλλάξει την κυβέρνηση του τελευταίου από τα καθήκοντα της όποτε αυτός ήθελε καθώς επίσης μπορούσε και να δυαλίσει το κοινοβούλιο κατά βούληση του ενώ είχε τον πρώτο λόγο και στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Επίσης σε έκτακτες καταστάσεις όπως πόλεμοι για παράδειγμα, κατείχε υπέρτατες εξουσίες. Ο θεσμός καταργήθηκε λίγο μετά από τον διορισμό του Χίτλερ στην καγκελαρία.

Ναζιστική Γερμανία (1933-1945)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την άνοδο του Χίτλερ στην καγκελαρία αποφασίστηκε η κατάργηση πολλών άρθρων του συντάγματος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. ο Χίτλερ αποφάσισε στην κατάργηση και αυτή του προέδρου αλλά ουσιαστικά και αυτή του καγκελάριου αναλαμβάνοντας ο ίδιος και τα δύο αξιώματα με τον νέο τίτλο του Φύρερ. Ο θεσμός επανήλθε με την αυτοκτονία του Χίτλερ το 1945 ως Αρχηγός κράτους και διορίστηκε ο Καρλ Νταίνιτς όπου ήταν και ο τελευταίος ναζιστής ηγέτης.

Κατεχόμενη Γερμανία (1945-1949)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο 1945-1949 η Γερμανία είχε περάσει στα χέρια των Συμμάχων όπου και είχε διαιρεθεί σε διάφορες στρατιωτικές ζώνες κατοχής. ο θεσμός δεν υπήρξε καθόλου εκείνη την περίοδο καθώς σε κάθε ζώνη κατοχής διοριζόταν ένας στρατιωτικός κυβερνήτης.

Ανατολική Γερμανία (1949-1990)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θεσμός του προέδρου της δημοκρατίας στην Ανατολική Γερμανία είχε μικρή διάρκεια καθώς με τον θάνατο του πρώτου προέδρου Βέλχεμ Πίεκ ο θεσμός αντικαταστάθηκε από το αξίωμα του αρχηγού κράτους.

Δυτική Γερμανία (1949-1990)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύνταξη του συντάγματος της Δυτικής Γερμανίας ο θεσμός του προέδρου επανήλθε. Πρώτος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Τέοντορ Χόις.

Σύγχρονη Γερμανία(1990-)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας μετά από 50 χρόνια ο θεσμός του προέδρου μετονομάστηκε σε ομοσπονδιακό πρόεδρο και το σύνταγμα ήταν παρόμοιο με αυτό της Δυτικής Γερμανίας.

Η προεδρική κατοικία στο Βερολίνο

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου της Γερμανίας