Πρωθυπουργός του Ιράκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ είναι επικεφαλής της κυβέρνησης του Ιράκ . Ο πρωθυπουργός ήταν αρχικά ένα διορισμένο γραφείο, θυγατρική του αρχηγού του κράτους , και ο ονομαστικός ηγέτης του κοινοβουλίου του Ιράκ . Σύμφωνα με το πρόσφατα εγκριθέν σύνταγμα, ο Πρωθυπουργός είναι η ενεργός εκτελεστική εξουσία της χώρας. Ο Νουρί αλ-Μαλίκι επελέγη πρωθυπουργός στις 21 Απριλίου 2006.  Στις 14 Αυγούστου 2014, ο αλ Μαλίκι συμφώνησε να αποχωρήσει ως πρωθυπουργός του Ιράκ για να επιτρέψει στον Χαλντέρ αλ-Αμπαντί να πάρει τη θέση του. Στις 25 Οκτωβρίου 2018, ο Αντίλ Αμπντούλ-Μαχντί ορκίστηκε πέντε μήνες μετά τις εκλογές του 2018. Νέος πρωθυπουργός διορίστηκε ο Μουσταφά Αλ-Καντίμι στις 7 Μαΐου 2020.

Διορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων εκλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Αντιπροσώπους του , συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Συμβουλίου των Υπουργών .

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Προεδρίας ορίζει ομόφωνα έναν πρωθυπουργό. Σύμφωνα με αυτό, το Συμβούλιο Προεδρίας πρέπει να συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο για τη θέση εντός δύο εβδομάδων. Σε περίπτωση που δεν το κάνει αυτό, η ευθύνη της εκλογής του Πρωθυπουργού επανέρχεται στην Εθνική Συνέλευση. Στην περίπτωση αυτή, το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων πρέπει να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητα με απόλυτη πλειοψηφία. Αν ο πρωθυπουργός δεν μπορέσει να ορίσει το συμβούλιο των υπουργών του εντός ενός μηνός, το Συμβούλιο Προεδρίας θα ονομάσει άλλο πρωθυπουργό.