Πρωθυπουργός του Ιράκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Ιράκ
رئيس وزراء العراق (αραβικά)
سەرۆک وەزیرانی عێراق (κουρδικά)
Coat of arms of Iraq.svg
Κάτοχος
Μοχάμεντ Σιά Αλ Σουντανί

από 13 Οκτωβρίου 2022
ΠροσφώνησηΗ Εξοχότητά του
ΚατοικίαΠαλάτι της Δημοκρατίας, Βαγδάτη, Ιράκ
ΈδραΚτήριο Αλ Ζαγκούρα
Διορισμός απόΕπιλεγμένος από τον Πρόεδρο
Αρχικός κάτοχοςΑμπντ Αλ-Ραχμάν Αλ-Γκιλάνι
Δημιουργία11 Νοεμβρίου 1920
Μισθός96.000 δολάρια ΗΠΑ ετησίως[1]
Ιστοσελίδαhttps://www.pmo.iq/

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ είναι επικεφαλής της κυβέρνησης του Ιράκ. Ο πρωθυπουργός ήταν αρχικά ένα διορισμένο αξίωμα, θυγατρικό του αρχηγού του κράτους , και ο διορισμένος ηγέτης του κοινοβουλίου του Ιράκ. Σύμφωνα με το πρόσφατα εγκριθέν σύνταγμα, ο Πρωθυπουργός είναι η ενεργή εκτελεστική εξουσία της χώρας. Ο Νουρί αλ Μαλίκι επελέγη πρωθυπουργός στις 21 Απριλίου 2006.[2]  Στις 14 Αυγούστου 2014, ο αλ Μαλίκι συμφώνησε να αποχωρήσει ως πρωθυπουργός του Ιράκ για να επιτρέψει στον Χαλντέρ αλ-Αμπαντί να πάρει τη θέση του.[3] Στις 25 Οκτωβρίου 2018, ο Αντίλ Αμπντούλ-Μαχντί ορκίστηκε πέντε μήνες μετά τις εκλογές του 2018. Νέος πρωθυπουργός διορίστηκε ο Μουσταφά Αλ-Καντίμι στις 7 Μαΐου 2020.[4] Ο Αλ Καντίμι αντικαταστάθηκε από τον Μοχάμεντ Σιά Αλ Σουντανί έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Διορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων εκλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Αντιπροσώπους του , συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του Συμβουλίου των Υπουργών. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο Προεδρίας ορίζει ομόφωνα έναν πρωθυπουργό. Σύμφωνα με αυτό, το Συμβούλιο Προεδρίας πρέπει να συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο για τη θέση εντός δύο εβδομάδων. Σε περίπτωση που δεν το κάνει αυτό, η ευθύνη της εκλογής του Πρωθυπουργού επανέρχεται στην Εθνική Συνέλευση. Στην περίπτωση αυτή, το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων πρέπει να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητα με απόλυτη πλειοψηφία. Αν ο πρωθυπουργός δεν μπορέσει να ορίσει το συμβούλιο των υπουργών του εντός ενός μηνός, το Συμβούλιο Προεδρίας θα ονομάσει άλλο πρωθυπουργό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Prime Minister of Iraq της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).