Πρόεδρος του Μπανγκλαντές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπανγκλαντές
Σφραγίδα του Προέδρου του Μπανγκλαντές
Κάτοχος
Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν

από 24 Απριλίου 2023
Προεδρία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπανγκλαντές
Προσφώνηση
  • Εντιμότατος
    (εντός Μπανγκλαντές και Κοινοπολιτείας των Εθνών)
  • Η Αυτού Εξοχότητα
    (διπλωματικά)
  • Κύριε Πρόεδρε
    (ανεπίσημα)
ΚατοικίαΜπανγκαμπαμπάν
Διορισμός απόJatiya Sangsad
Διάρκεια θητείαςΠέντε χρόνια, άπαξ ανανεώσιμη
Αρχικός κάτοχοςΣεΐχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν
Δημιουργία17 Απριλίου 1971
ΑναπληρωτήςΑντιπρόεδρος του Μπανγκλαντές (1971-1991)
Πρόεδρος της Jatiya Sangsad (1991-σήμερα)
Μισθός120.000 ৳ μηνιαίως[1]
Ιστοσελίδαwww.bangabhaban.gov.bd

Ο Πρόεδρος του Μπαγκλαντές (βεγγαλικά: বাংলাদেশের রাষ্ট্রপতি - Μπανλαντεσέρ ραστρόποτι) είναι ο αρχηγός του κράτους του Μπαγκλαντές . Σημερινός πρόεδρος (2023) είναι ο Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν.

Ο ρόλος του προέδρου έχει αλλάξει τρεις φορές από την ανεξαρτησία της χώρας το 1971. Το 1991, με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, το Μπαγκλαντές υιοθέτησε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο Πρόεδρος είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό διακοσμητικός και εκλέγεται από το κοινοβούλιο.

Το 1996, το Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους νόμους που ενίσχυσαν την εκτελεστική εξουσία του προέδρου. Ο Πρόεδρος διαμένει στο Μπανγκαμπαμπάν, το οποίο είναι το γραφείο και η κατοικία του. Ο Πρόεδρος εκλέγεται από τους 300 βουλευτές με ανοικτή ψηφοφορία και ως εκ τούτου γενικά εκπροσωπεί το κόμμα που κατέχει τη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (σήμερα κυβερνών κόμμα είναι ο σύνδεσμος Αουάμι). Συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας του έως ότου εκλεγεί ένας διάδοχος στην προεδρία.

Εξουσίες και καθήκοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί του παρόντος, οι εξουσίες του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό τελετουργικές. Το Σύνταγμα επιτρέπει στον Πρόεδρο να ενεργεί μόνο κατόπιν συμβουλής του πρωθυπουργού και του γραφείου του .

Εξουσίες διορισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρόεδρος μπορεί να διορίσει τα ακόλουθα:

  • Σύμφωνα με το άρθρο 56 παράγραφος 2, διορίζει τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, με τον περιορισμό ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι βουλευτής που έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του Σώματος. Ο Πρόεδρος μπορεί επίσης να απορρίψει ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού.
  • Σύμφωνα με το άρθρο 95, διορίζει τον ανώτατο δικαστή και άλλους δικαστές του ανωτάτου Δικαστηρίου.
  • Σύμφωνα με το άρθρο 118, διορίζει την εκλογική επιτροπή του Μπαγκλαντές , συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της.

Προεδρική χάρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να απονείμει χάρη σύμφωνα με το άρθρο 49 του Συντάγματος το οποίο του επιτρέπει να δώσει χάρη σε οποιονδήποτε, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε δικαστική απόφαση στο Μπαγκλαντές.

Νομοθετικές εξουσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το άρθρο 80, ο Πρόεδρος μπορεί να αρνηθεί να συμφωνήσει σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και να το αποστείλει προς επανεξέταση. Ένα νομοσχέδιο τίθεται σε ισχύ μόνο αφού ο Πρόεδρος συμφωνεί με αυτό. Αν το νομοσχέδιο εγκριθεί εκ νέου από το κοινοβούλιο και ο πρόεδρος αποτύχει ή αρνηθεί για δεύτερη φορά να συναινέσει σε ένα νομοσχέδιο, μετά από μια ορισμένη περίοδο ημερών, το νομοσχέδιο θα μετατραπεί αυτομάτως σε νόμο και θα θεωρηθεί ότι έχει εγκριθεί από τον πρόεδρο.

Καγκελάριος στα Πανεπιστήμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καγκελάριος είναι τιμητική θέση στα πανεπιστήμια του Μπαγκλαντές. Είναι η θέση που κατέχει ο σημερινός πρόεδρος του Μπαγκλαντές στο πλαίσιο του νόμου περί ιδιωτικών πανεπιστημίων του 1992.  Η θέση στα δημόσια πανεπιστήμια δεν έχει καθοριστεί για τον πρόεδρο βάσει πράξεων ή νόμων (επειδή η δημιουργία ενός κρατικού πανεπιστημίου στο Μπαγκλαντές χρειάζεται νομοθετική πράξη για να εγκριθεί).

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Correspondent, Parliament· bdnews24.com. «Bangladesh raises president, prime minister's pay, perks». bdnews24.com.