Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές (βεγγαλικά: গণপ্রজাতন্ত্রী বাংলাদেশ সরকারের প্রধানমন্ত্রী , Γκονοπροτζατάντρι Μπανγκλαντές Σορκαρέρ Πραντάνμαντρι) είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές . Ο Πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο είναι συλλογικά υπεύθυνοι για τις πολιτικές και τις πράξεις τους στο Κοινοβούλιο , στο πολιτικό τους κόμμα και τελικά στο εκλογικό σώμα.

Η θέση του πρωθυπουργού απουσίαζε κατά τα έτη 1975-78, 1982-84 και 1990-91 λόγω του επιβληθέντος στρατιωτικού νόμου . Σε κάθε μία από αυτές τις περιόδους, η στρατιωτική χούντα υπό την ηγεσία του Προέδρου είχε τις εξουσίες του Πρωθυπουργού. Κατά την περίοδο μεταξύ του 1996 και του 2008, ο Επικεφαλής Σύμβουλος της Προσωρινής Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπαγκλαντές ήταν αρχηγός της κυβέρνησης για 90 ημέρες κατά τη μεταβατική περίοδο εναλλαγής μεταξύ μιας εκλεγμένης κυβέρνησης σε μια άλλη. Ο Επικεφαλής Σύμβουλος ήταν επικεφαλής συμβουλευτικής επιτροπής αποτελούμενης από δέκα συμβούλους. Με εξουσίες σχεδόν ισοδύναμες με εκείνες του πρωθυπουργού των εκλεγμένων κυβερνήσεων, η εκτελεστική εξουσία του περιορίστηκε με ορισμένους συνταγματικούς περιορισμούς. Το σύστημα καταργήθηκε το 2011 με την 15η τροποποίηση του συντάγματος ώστε να επιτραπεί στην πολιτική κυβέρνηση να διεξάγει γενικές εκλογές στο μέλλον.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, Σέιχ Χασίνα, διορίστηκε στις 6 Ιανουαρίου 2009 από τον Πρόεδρο του Μπαγκλαντές και είναι επίσης ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.