Πρωθυπουργός της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Υπουργός του Κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Председатель Правительства Российской Федерации
Coat of Arms of the Russian Federation 2.svg
Το εθνόσημο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έμβλημα της Ρωσικής Κυβέρνησης
Κάτοχος
Ντμίτρι Μεντβέντεφ

από 8 Μαΐου [2012
Κατοικία Λευκός Οίκος ,Μόσχα
Διορίζεται από Ο Πρόεδρος
Δημιουργία 6 Νοεμβρίου1905
Ιστοσελίδα premier.gov.ru

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας (ρωσικά Премьер-министр) ή Υπουργός του Κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Ρωσικά: Председатель Правительства Российской Федерации, είναι το δεύτερο πιο ισχυρό πολιτικό αξίωμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι δεύτερος στην ιεραρχία της Κυβέρνησης μετά τον Πρόεδρο της Ρωσίας που είναι εκτός απο αρχηγός του Κράτους και επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρωσίας.Η θέση είναι κυρίως τυπική καθώς τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού είναι λίγα και συμβολικά.

Λόγω του κεντρικού ρόλου του Προέδρου της Ρωσίας στο πολιτικό σύστημα, οι δραστηριότητες της εκτελεστικής εξουσίας (συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού) επηρεάζεται σημαντικά από τον αρχηγό του κράτους (για παράδειγμα, είναι ο πρόεδρος ο οποίος διορίζει και απολύει τον Πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης, ακόμα ο πρόεδρος προεδρεύει στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και δίνει υποχρεωτικές εντολές προς τον Πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης, και τέλος μπορεί να ανακαλέσει κάθε πράξη της κυβέρνησης).


Η χρήση του όρου "πρωθυπουργός" είναι αυστηρά ανεπίσημη και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από το ρωσικό σύνταγμα ή άλλους νόμους. Ο επίσημος τίτλος του αξιώματος είναι Υπουργός του Κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.Σε αντίθεση με άλλες χώρες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δεν είναι αρχηγός της Κυβέρνησης.O Πρόεδρος της Ρωσίας εκτός από αρχηγός του Κράτους είναι και Πρόεδρος της Κυβέρνησης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορικής εποχής, ηγέτης της κυβέρνησης ήταν ο αυτοκράτορας ο οποίος είχε το δικαίωμα να διορίζει έναν ανώτατο υπουργό στην ηγεσία της κυβέρνησης αλλά ο πρώτος κατείχε τον ουσιαστικότερο ρόλο.

Ο Πρωθυπουργός είναι βοηθός του Προέδρου,αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης-πρόεδρος είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας-ενώ δεν διαθέτει ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες,έτσι δεν μπορεί να διαδραματίσει κανέναν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και δεν μπορεί να καθορίσει το υπουργικό συμβούλιο παρα μόνο να συμβουλεύσει τον πρόεδρο ποιους να διορίσει ως μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Καθήκοντα και αρμοδιότητες

Διορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας διορίζεται από τον Πρόεδρο, με την επιφύλαξη της συγκατάθεσης της Κρατικής Δούμας. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες χώρες που εκλέγουν τον πρωθυπουργό μέσω του νομοθετικού σώματος ή του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ρώσος πολίτης, εφ 'όσον δεν κατέχει ιθαγένεια άλλης χώρας.

Σύμφωνα με το νόμο, ο Πρόεδρος διορίζει τον νέο Πρωθυπουργό μέσα σε δύο εβδομάδες από την παραίτηση της προηγούμενου. Η Δούμα πρέπει να συζητήσει το θέμα εντός δύο εβδομάδων από τις νέες υποψηφιότητες. Σε περίπτωση που η Κρατική Δούμα αποφασίσει να δώσει στον Πρόεδρο την έγκρισή της ο δεύτερος μπορεί να υπογράψει αμέσως το αντίστοιχο διάταγμα που διορίζει τον πρωθυπουργό. Σε περίπτωση που η Κρατική Δούμα αρνηθεί να δώσει την έγκρισή της, ο Πρόεδρος θα πρέπει να ορίσει ένα άλλο (ή τον ίδιο) υποψήφιο εντός μιας εβδομάδας από την απόρριψη της κρατικής δούμας

Σε περίπτωση που η Κρατική Δούμα ναπορρίψει υποψηφίους που ορίσθηκαν από τον Πρόεδρο τρεις φορές διαδοχικά, ο Πρόεδρος παραιτείται και γίνονται εκλογές, ενώ ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον πρόεδρο, χωρίς τη συμμετοχή του στη Δούμα προσωρινά. Η Δούμα δεν μπορεί να διαλυθεί για τους λόγους αυτούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών της θητείας του νυν Προέδρου, καθώς και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ή πολέμου και σε περίπτωση που η Δούμα έχει ξεκινήσει μομφή στον Πρόεδρο.

Τα άλλα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης διορίζονται και παύονται από τον Πρόεδρο χωρίς να απαιτείται η εισήγηση και έγκριση του Πρωθυπουργού.

Αρμοδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • μεταβίβαση των εντολών του Προέδρου της Ρωσίας στους υπουργούς και υφυπουργούς
  • συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Ρωσίας ποιους να διορίσει ως μέλη της Κυβέρνησης αλλά εναπόκειται στην κρίση του Προέδρου αν θα ακούσει η όχι τις προτάσεις του Πρωθυπουργού.
  • να αντικαταστήσει τον πρόεδρο στην προεδρία του κράτους είτε λόγω της παραίτησης ή μομφής του πρώτου
  • συνυπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο τις πράξεις της κυβέρνησης
  • πρέπει ενημερώνει συστηματικά τον Πρόεδρο σχετικά με τις δραστηριότητες της υπουργών και υφυπουργών

Έιναι επίσης μέλος σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς όπως:

  • στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας
  • στο Κρατικό Συμβούλιο της Ένωσης των Κρατών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας
  • στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ρωσίας όπου φέρει τον τίτλο του αντιπροέδρου.Τον τίτλο του Προέδρου φέρει μόνο ο Πρόεδρος της Ρωσίας
  • στο Interstate του Συμβουλίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (EurAsEC).Ο Λευκός Οίκος στην Μόσχα , επίσημη κατοικία του Πρωθυπουργού

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]