Πρόεδρος του Βιετνάμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πρόεδρος της
Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ
Κάτοχος
Βο Θι Ανχ Σουάν

από 21 Μαρτίου 2024
ΠροσφώνησηΚύριε Πρόεδρε (ανεπίσημα)
Η Αυτού Εξοχότης (διπλωματιά)
ΚατοικίαΠροεδρικό Μέγαρο, Ανόι
ΠροτείνωνΤρέχουσα Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης
Διορισμός απόΕθνοσυνέλευση
Αρχικός κάτοχοςΧο Τσι Μιν
Δημιουργία2 Σεπτεμβρίου 1945
ΑναπληρωτήςΑντιπρόεδρος
Μισθός15.730.000 μηνιαίως[1]
Ιστοσελίδαvpctn.gov.vn

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ ( στα βιετναμέζικα: Chủ tịch nước Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam , Πρόεδρος του κράτους της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ) είναι ο αρχηγός του κράτους του Βιετνάμ, που εκλέγεται από την Εθνοσυνέλευση του Βιετνάμ από αντιπροσώπους της Εθνοσυνέλευσης. Δεδομένου ότι το Βιετνάμ είναι μονοκομματικό κράτος, ο πρόεδρος θεωρείται γενικά ότι κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση [2] στο πολιτικό σύστημα, επίσημα μετά τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ . Επιπλέον, ο πρόεδρος διορίζει τον αρχηγό της κυβέρνησης, τον Πρωθυπουργό . Ως αρχηγός κράτους, ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το Βιετνάμ τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, και διατηρεί την τακτική και συντονισμένη λειτουργία και σταθερότητα της εθνικής κυβέρνησης και προστατεύει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο πρόεδρος πρέπει να είναι εκπρόσωπος της Εθνοσυνέλευσης και παραδοσιακά είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος . Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος προτείνει υποψηφίους στη Διαρκή Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης, η Μόνιμη Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης στη συνέχεια επιβεβαιώνει και προτείνει αυτούς τους υποψηφίους για επίσημη εκλογή από όλους τους αντιπροσώπους της Εθνοσυνέλευσης.

Ο πρόεδρος διορίζει τον αντιπρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και άλλους αξιωματούχους με τη σύμφωνη γνώμη της Εθνοσυνέλευσης . Ο πρόεδρος είναι επιπλέον ο αρχιστράτηγος των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων του Βιετνάμ, πρόεδρος του Συμβουλίου Άμυνας και Ασφάλειας . Επίσης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, μόνιμο μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής και της Κεντρικής Αστυνομικής Επιτροπής του Κόμματος. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 ο πρόεδρος είναι επίσης επικεφαλής της Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Η θητεία του προέδρου είναι πενταετής και ένας πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει μόνο τρεις θητείες. Εάν ο πρόεδρος αδυνατεί να ασκήσει καθήκοντα, ο αντιπρόεδρος αναλαμβάνει το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου έως ότου ο πρόεδρος αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του ή μέχρι την εκλογή νέου προέδρου.

Οι εξουσίες και το κύρος του προέδρου έχουν μεταβληθεί με την πάροδο των ετών. Για παράδειγμα, ενώ ο πρώτος πρόεδρος, Χο Τσι Μιν, ήταν επίσης πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθιστώντας τον (με αυτή την ιδιότητα) το πρώτο μέλος του Πολιτικού Γραφείου, του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων στο Βιετνάμ, ο διάδοχός του, Τον Ντουκ Θανγκ, υπηρέτησε ως συμβολική φιγούρα μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Lê Duẩn . Από την άνοδο του Trường Chinh στην προεδρία, ο πρόεδρος κατατάσσεται στην 1η θέση (μερικές φορές ήταν και πρόεδρος του κόμματος) ή στη 2η κατά σειρά προτεραιότητας του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος εκτός από τον Πρόεδρο Νγκουγιέν Μιν Τριετ στην τέταρτη θέση και τον Πρόεδρο Công Chí κατετάγη τρίτη. Τρία άτομα υπηρέτησαν ταυτόχρονα ως επικεφαλής τόσο του κόμματος όσο και του κράτους: Χο Τσι Μιν (1951–1969), Trường Chinh (1986) και Νγκουγιέν Φου Τρονγκ (2018–2021).

Ο Βο Βαν Θουόνγκ διορίστηκε πρόεδρος από την Εθνοσυνέλευση στις 2 Μαρτίου 2023 [3] [4] και έγινε το νεότερο άτομο που κατέχει αυτή τη θέση από την ίδρυση της δημοκρατίας το 1945.[5] [6] Μετά την παραίτηση του Βο Βαν Θουόνγκ το 2024, υπηρεσιακή πρόεδρος ανέλαβε η Βο Θι Ανχ Σουάν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. News, V. T. C. (13 Αυγούστου 2016). «Lương của Chủ tịch nước, Thủ tướng, Chủ tịch Quốc hội là bao nhiêu? - VTC News». Báo VTC. 
  2. «Bộ Chính Trị Quy Định 4 Chức Danh Lãnh Đạo Chủ Chốt Của Đảng, Nhà Nước». https://congdoanhaiphong.vn/tin-tuc-su-kien/danh-muc-trong/bo-chinh-tri-quy-dinh-4-chuc-danh-lanh-dao-chu-chot-cua-dang-nha-nuoc-4300.html. 
  3. Strangio, Sebastian (28 Φεβρουαρίου 2023). «Vietnam's National Assembly Set to Confirm New President». thediplomat.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2023. 
  4. Nguyen, Phuong (2023-02-27). «Vietnam parliament to appoint new president this week - sources» (στα αγγλικά). Reuters. https://www.reuters.com/world/asia-pacific/vietnam-parliament-appoint-new-president-this-week-sources-2023-02-27/. Ανακτήθηκε στις 2023-03-01. 
  5. «Ông Võ Văn Thưởng- Chủ tịch nước trẻ nhất trong lịch sử tuyên thệ nhậm chức». Dân Việt (στα Βιετναμικά). Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2023. 
  6. «Infographic: Sơ lược tiểu sử Chủ tịch nước trẻ nhất lịch sử Võ Văn Thưởng». Báo giao thông (στα vietnamese). 2 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2023. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)